Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nem ütközik uniós jogba az alkotmánymódosítás

Vincze Viktor Attila

2016.10.06. 18:58

Nem igaz az ellenzék érvelése, miszerint a kvótaellenes népszavazás eredményének az alaptörvénybe foglalása ellentétes lenne az európai uniós joggal - mondta el a 888.hu kérdésére Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója.

Az uniós jog szintjei közül egyedül az alapszerződéssel nem lehetnek ellentétesek a tagállami szabályok, azonban a másodlagos joganyaggal, az irányelvekkel és rendeletekkel kapcsolatban viszont ellentétesek lehetnek egyes tagállami rendelkezések, ha az adott uniós döntés ütközik egy tagállam alkotmányával – közölte a szakjogász.

Szánthó Miklós elmondta azt is, hogy

az uniós másodlagos jog és a tagállami alkotmányos jog ütközése kapcsán a német alkotmánybíróság korábbi döntésében azt mondta ki, hogy ha van ilyen ütközés, akkor a német alaptörvény az erősebb, illetve lehet olyan pontja, ami erősebb, mint az uniós jog. Valamint azt is kimondta, hogy Németország, tagállamként nem engedi meg, hogy ilyen kérdésekben az EU bírósága döntsön. Az ilyen ellentmondásokról csak a tagállami alkotmánybíróság dönthet a korábbi német alkotmánybírósági döntés alapján.

A jogi szakértő kiemelte azt is, hogy az alkotmányos identitásnak a most tervezett módon a magyar alaptörvényben történő meghatározása azért is fontos, mert az uniós alapszerződés kimondja, hogy az EU tiszteletben tartja a tagállamok alkotmányos identitásait, amiknek része a népesség és a lakosság is.
 
A bevándorláspolitika tagállami hatáskör, úgyhogy a szakértő szerint már csak ezért sem lehet az uniós joggal szembeni lépésként értékelni a magyar alkotmány bevándorlásra vonatkozó kibővítését. Amit az EU Bizottság csinál migránsügyben, az saját bevallásuk szerint is egyáltalán nem a menekültjogról szól, hanem tisztán bevándorláspolitika  – tette hozzá az Alapjogokért Központ vezetője.

De még ha menekültpolitikának is minősülnének a bizottság kvóta rendelkezései – ami egyáltalán nincs így –, azok jogszerűen akkor sem érinthetnék a tagállamok közrendjét és belső biztonságát. A tömeges betelepítés viszont nem nem kérdés, hogy egyértelműen befolyásolná a közbiztonságot, ezért az erről való döntés a szuverén országgyűlések vagy kormányok hatáskörbe tartozik"

– mondta el a 888.hu-nak nyilatkozva Szánthó Miklós.

Az alkotmánymódosítás várhatóan 3-4 hetes folyamatáról szólva az alapjogi elemző szervezet vezetője azt mondta:

ennek során nyilvánvalóan hozzá kell nyúlni az alaptörvény e cikkelyéhez, amelyet integrációs klauzulának is hívnak, amelyben az van meghatározva, hogy milyen mértékben történt hatáskör átruházás szuverenitástranszfer az EU-ra, illetve a többi tagállamra vonatkozó közös hatáskörgyakorlásra. A másik pedig a 14. cikkelye az alaptörvénynek, ami a menedékjog megadásról szól, illetve tartalmazza az olyan tételeket, mint a kiutasítás és visszaküldés tilalmát. Ezek mindenképpen szükségesek ahhoz, hogy elhelyezésre kerüljön az alaptörvényben az, hogy olyan uniós jogszabály ne legyen végrehajtható Magyarországon, ami kényszerbetelepítést valósíthat meg."

Szánthó Miklós elmondta, hogy emellett várható még a Trócsányi igazságügyi miniszter által a napokban említett, az alkotmányos identitásról szóló alaptörvény-módosítás is.
 
Ez alapján az várható, hogy egy olyan nem pusztán deklaratív, tehát csak szimbolikus, hanem egy olyan normatív jogi erővel is bíró passzus is bekerül majd az alaptörvénybe, ami valahogyan meghatározza az alkotmányos identitás kéréskörét. Nyilvánvalóan, ez megtörténhet a nemzeti hitvallásban elhelyezve egy gyengébb formában, illetve egy erősebb formában a normaszövegbe belefoglalva – mondta Szánthó Miklós.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Egy tucat migránst fogtak Szegeden

Egy tucat migránst fogtak Szegeden

Sűrű két nap áll a magyar rendőrök mögött.

Márki-Zay könyve még az ellenzékiek szerint is gyenge, ráadásul ő maga is egyre kevésbé vállalja fel

Márki-Zay könyve még az ellenzékiek szerint is gyenge, ráadásul ő maga is egyre kevésbé vállalja fel

Az utóbbi időszak botrányai miatt egyre kínosabbá vált a vásárhelyi polgármester számára a Szeretemország. Ezt jelzi, hogy ő maga és hívei is immár Kálmán Olga-könyvként emlegetik a páros beszélgetőkötetet, a tartalom kapcsán pedig Márki-Zay elkezdett Kálmán Olgára mutogatni – olvasható a promenad.hu elemzésében.

Ursula von der Leyen az Európai Bizottság új elnöke

Megválasztották Ursula von der Leyen német kereszténydemokrata politikust az Európai Bizottság következő elnökének az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén kedden.

Indul a Publik Ligája a 888-on

Indul a Publik Ligája a 888-on

A 888 bemutatja nektek a jobboldali véleményvezérek bajnokságát.

„Ne rúgjanak ki több embert azért, mert a Bibliából idéz” – hirdeti óriásplakát egy lengyelországi IKEA előtt

„Ne rúgjanak ki több embert azért, mert a Bibliából idéz” – hirdeti óriásplakát egy lengyelországi IKEA előtt

A buzipropagandát kimaxoló multi nem is olyan régen azért bocsátotta el lengyelországi leányvállalatának egyik dolgozóját, mert az a Szentírás homoszexualitással kapcsolatos passzusait idézte. A normalitáspárti lengyelek azonban felvették a kesztyűt.

Saját pártja fúrta meg Szanyi kapitányt

Saját pártja fúrta meg Szanyi kapitányt

Visszahívta MSZP-alelnöki tisztségéből a párt országos etikai és egyeztető bizottsága Szanyi Tibort – közölte a szocialista párt kedden az MTI-vel.

Tudtad-e, hogy: A szexfüggők élete nem móka és kacagás

Tudtad-e, hogy: A szexfüggők élete nem móka és kacagás

Ráadásul gyógyulni sem lehet belőle. Mindent a függőségekről II. rész.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére