Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
kétharmad
 
 
 
 

Nem ütközik uniós jogba az alkotmánymódosítás

2016. október 6. 18:58

Nem igaz az ellenzék érvelése, miszerint a kvótaellenes népszavazás eredményének az alaptörvénybe foglalása ellentétes lenne az európai uniós joggal - mondta el a 888.hu kérdésére Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója.

Az uniós jog szintjei közül egyedül az alapszerződéssel nem lehetnek ellentétesek a tagállami szabályok, azonban a másodlagos joganyaggal, az irányelvekkel és rendeletekkel kapcsolatban viszont ellentétesek lehetnek egyes tagállami rendelkezések, ha az adott uniós döntés ütközik egy tagállam alkotmányával – közölte a szakjogász.

Szánthó Miklós elmondta azt is, hogy

az uniós másodlagos jog és a tagállami alkotmányos jog ütközése kapcsán a német alkotmánybíróság korábbi döntésében azt mondta ki, hogy ha van ilyen ütközés, akkor a német alaptörvény az erősebb, illetve lehet olyan pontja, ami erősebb, mint az uniós jog. Valamint azt is kimondta, hogy Németország, tagállamként nem engedi meg, hogy ilyen kérdésekben az EU bírósága döntsön. Az ilyen ellentmondásokról csak a tagállami alkotmánybíróság dönthet a korábbi német alkotmánybírósági döntés alapján.

A jogi szakértő kiemelte azt is, hogy az alkotmányos identitásnak a most tervezett módon a magyar alaptörvényben történő meghatározása azért is fontos, mert az uniós alapszerződés kimondja, hogy az EU tiszteletben tartja a tagállamok alkotmányos identitásait, amiknek része a népesség és a lakosság is.

A bevándorláspolitika tagállami hatáskör, úgyhogy a szakértő szerint már csak ezért sem lehet az uniós joggal szembeni lépésként értékelni a magyar alkotmány bevándorlásra vonatkozó kibővítését. Amit az EU Bizottság csinál migránsügyben, az saját bevallásuk szerint is egyáltalán nem a menekültjogról szól, hanem tisztán bevándorláspolitika  – tette hozzá az Alapjogokért Központ vezetője.

De még ha menekültpolitikának is minősülnének a bizottság kvóta rendelkezései – ami egyáltalán nincs így –, azok jogszerűen akkor sem érinthetnék a tagállamok közrendjét és belső biztonságát. A tömeges betelepítés viszont nem nem kérdés, hogy egyértelműen befolyásolná a közbiztonságot, ezért az erről való döntés a szuverén országgyűlések vagy kormányok hatáskörbe tartozik"

– mondta el a 888.hu-nak nyilatkozva Szánthó Miklós.

Az alkotmánymódosítás várhatóan 3-4 hetes folyamatáról szólva az alapjogi elemző szervezet vezetője azt mondta:

ennek során nyilvánvalóan hozzá kell nyúlni az alaptörvény e cikkelyéhez, amelyet integrációs klauzulának is hívnak, amelyben az van meghatározva, hogy milyen mértékben történt hatáskör átruházás szuverenitástranszfer az EU-ra, illetve a többi tagállamra vonatkozó közös hatáskörgyakorlásra. A másik pedig a 14. cikkelye az alaptörvénynek, ami a menedékjog megadásról szól, illetve tartalmazza az olyan tételeket, mint a kiutasítás és visszaküldés tilalmát. Ezek mindenképpen szükségesek ahhoz, hogy elhelyezésre kerüljön az alaptörvényben az, hogy olyan uniós jogszabály ne legyen végrehajtható Magyarországon, ami kényszerbetelepítést valósíthat meg."

Szánthó Miklós elmondta, hogy emellett várható még a Trócsányi igazságügyi miniszter által a napokban említett, az alkotmányos identitásról szóló alaptörvény-módosítás is.

Ez alapján az várható, hogy egy olyan nem pusztán deklaratív, tehát csak szimbolikus, hanem egy olyan normatív jogi erővel is bíró passzus is bekerül majd az alaptörvénybe, ami valahogyan meghatározza az alkotmányos identitás kéréskörét. Nyilvánvalóan, ez megtörténhet a nemzeti hitvallásban elhelyezve egy gyengébb formában, illetve egy erősebb formában a normaszövegbe belefoglalva – mondta Szánthó Miklós.

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Teóriák Hadházy lábáról

Teóriák Hadházy lábáról

piszkostizenkettő

Szegény nagyanyám mondogatta, ha nem is divatos a ruha, legalább legyen tiszta.

A szobordöntögetés után most Kolumbuszt ábrázoló festményeket takarnak le Amerikában

A szobordöntögetés után most Kolumbuszt ábrázoló festményeket takarnak le Amerikában

amerika, london, párizs

A Notre Dame katolikus egyetem indianai kampuszán a rektor utasítására letakarják az Amerika felfedezőjeként számontartott Kolumbusz Kristófot ábrázoló falfestményeket. Nem ez az első eset, amikor a történelmet el akarják feledtetni az Egyesült Államokban, Kolumbusz egyeseknek már évek óta persona non grata.

A baloldal a náci karlendítést is elnézi a Jobbiknak

A baloldal a náci karlendítést is elnézi a Jobbiknak

kétharmad

Miután kiderült, hogy a Jobbik elnökének esküvőjén náci karlendítéssel pózolt a menyasszony, az ellenzék kissé megzavarodott, de csakhamar bevédték szövetségesüket, úgy döntöttek, hogy szemet hunynak az antiszemita incidens feled.

Franciaországban is falat építettek a migránsok féken tartására

Franciaországban is falat építettek a migránsok féken tartására

amerika, london, párizs

A calais-i migránsdzsungelben odáig fajultak a dolgok, hogy egy háromméteres falat kellett felhúzni egy benzinkút körül a migránsok miatt.

Eljárás indult a Facebook és a Twitter ellen Oroszországban

Eljárás indult a Facebook és a Twitter ellen Oroszországban

amerika, london, párizs

A franciák pedig megbüntették a Google-t. Rosszul indul a liberális techóriások éve.

Bevándorláspárti seftelőknek nevezte az ellenzéket Menczer Tamás

A Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára szerint az ellenzék az "összefogósdival" bizonyítja, hogy alkalmatlan az ország vezetésére.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Lássuk, mi várható ma!

A Jobbik elnöke szerint jobb egy muszlim, mint egy zsidó

A Jobbik elnöke szerint jobb egy muszlim, mint egy zsidó

kétharmad

Egy elfeledett hangfelvétel tanúsága szerint Sneider Tamás egykor azt mondta: ha valaki a muzulmán hitre tér át, az még mindig jobb, mintha zsidó lenne.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére