Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Pénz, paripa, fegyver – minden külföldről érkezett a baloldal kampányába

Zila János, az Alapjogokért Központ elemzője

2022.09.30. 18:00

Zila János, az Alapjogokért Központ elemzőjének írása a 888-on!

 

Egy hónapja kotyogta el Márki-Zay Péter, hogy az Egyesült Államokból jelentős pénzek érkeztek a baloldal kampányába. Az ügy azóta újabb és újabb hullámokat vet. A kishíján kétmilliárd forintnyi adományok folyósítása kapcsán felmerül a kérdés, hogy azok megfelelnek-e a magyar pártfinanszírozási szabályoknak. A probléma azonban túlmutat a törvényi kereteknek való megfelelésen. A baloldal ugyanis morális értelemben mindenképpen elárulta a nemzeti érdeket, hiszen utat engedett kampányában a külföldi befolyásnak, így ezt kormányzati pozícióból is minden bizonnyal megtette volna.

Természetesen a baloldal bukott miniszterelnök-jelöltje a kezdetektől azzal érvel, hogy ők megfeleltek minden vonatkozó jogszabálynak. Mindezt arra alapozza, hogy az Action for Democracy nevű amerikai NGO Márki-Zay egyesületének, a Mindenki Magyarországa Mozgalomnak (MMM) juttatta el támogatásait, és mivel az MMM nem párt – valamint jelölőszervezet sem volt – így rá nem vonatkoznak a pártfinanszírozási szabályok. A politikus legjellemzőbb ide vonatkozó mondata szerint „az MMM mint mozgalom, mint civil egyesület, közismereti tájékoztató kampányokat folytatott”. Példaként arról a kampányról beszélt, amely szerint „Orbán hazudik”. Ez szerinte „nem párt finanszírozás, hiszen – mint mondja – mi nem az egyes magyar politikai pártokat építettük vele, hanem tájékoztattuk a tisztelt nagyérdemű közönséget, hogy a miniszterelnök úr nem mond igazat”. Az érvelés nevetséges. A baloldali pártok miniszterelnök-jelöltje azt mondja, hogy egyesülete, a másik politikai oldal miniszterelnök-jelöltjét támadó kampányt folytatott, de ezzel nem az említett pártokat szolgálta. Függetlenül az igazságszolgáltatási eljárások eredményétől minden józanul gondolkodó választópolgár előtt tisztán kirajzolódik az a kép, hogy a külföldi pénz a baloldali pártokat segítette.

E kép kontúrjait még élesebben kirajzolják Márki-Zay újabb kijelentései. Nyilatkozata szerint
„az ellenzéki kampány összköltsége 3,5 milliárd forint körül mozgott, ebből a hat párt 1–1,2 milliárd forintot fedezett összesen. Ez az összeg volt az, amit a közös lista, illetve az egyéni jelöltek után kaptak a szervezetek állami támogatásként. A Mindenki Magyarországa a fennmaradó összeget biztosította, azaz mintegy 2,2–2,4 milliárd forintot. Az utóbbi tétel több forrásból jött össze, nagyobb és egészen kis mikroadományok is érkeztek. És volt az MMM-nek küldött 1,8 milliárd forint, ami az Action for Democracy nevű, az idén februárban alakult szervezettől érkezett.”
A baloldal kampányköltéseinek tehát több mint a felét tette ki az amerikai baloldal irányából érkező pénz. Nem véletlen, hogy – kormánykritikus sajtóértesülések szerint – az Action for Democracy tanácsadói testületében is „van feszültség” amiatt, hogy Márki-Zay Péter kifecsegte a támogatás részleteit.

A probléma azonban ennél is súlyosabb. A baloldal ugyanis nem csak a pénzt kapta külföldről, de a kampánykommunikáció tartalmát sem határozhatták meg ők maguk. Ez sem puszta feltételezés, hiszen Márki-Zay Péter erről is nyíltan beszélt:
„nem én döntöttem a napi kampánykérdésekben, hanem már sok kampányt levezető magyar és amerikai kampányszakértők.”
Az Action for Democracy a támogatás által keltett botrány miatt kiadott magyarázkodó közleményében ugyancsak megerősítette, hogy testületük stratégiai tanácsokat is ad az általuk támogatott szervezeteknek. Ez új megvilágításba helyezi azt az epizódot is, hogy a baloldal miniszterelnök-jelöltje a háború kitörése után beszámolt egy Wesley K. Clark nyugalmazott amerikai tábornokkal folytatott tárgyalásáról. Miután a finanszírozási ügy napvilágra került, és az Action for Democracy a közvélemény érdeklődésének középpontjába helyeződött, kiderült, hogy az egykori katonai vezető tagja az NGO tanácsadó testületének. Nem sokkal a választást követően a vereség okairól szólva az MSZP-s Kunhalmi Ágnes is említést tett az amerikai tanácsadók meghatározó szerepéről. A szocialista politikus fájlalta, hogy pártelnökként is hiába jelezte az általuk elvárt kommunikáció és a választói elvárások közötti jelentős különbséget.

 

Látjuk tehát, hogy a baloldali pártok nem maguknak szabták meg, hogy miről és miként kommunikáljanak a kampány során, de mára az is világossá vált, hogy a kampány gyakorlati megvalósításába sem sok beleszólásuk volt. Korábban is széles körben ismert volt az a tény, hogy az ellenzéki kampányban szerepet játszott a Bajnai Gordon köreihez kötődő DatAdat, ennek részletei azonban kevéssé voltak ismertek. A közelmúltban napvilágra került információk szerint az MMM kommunikációs kampány- és rendezvényszervezés, kommunikációs tanácsadás, adatbázis-építés, illetve közösségi média alapú kampányszervezés ellátása tárgyában kötött szerződést velük. A baloldali kampánycsapat egy tagja szerint lényegében minden gyakorlati kampánytevékenységhez közük volt:
„Hozzájuk fordultunk, ha kellett egy videó, Facebook-kampány, ők pedig megcsinálták, legyártották, leszállították.”

A DatAdat jelentőségét mutatja az is, hogy Márki-Zay Péter elmondása szerint az együttműködő ellenzéki pártok mindegyike és az ő mozgalma is átadta számukra adatbázisát. Ilyen módon nagyjából egymillió ember adatait kezelhették. Ennek köze lehetett ahhoz a botrányhoz is, hogy a választás napján sokan magyartalan üzeneteket kaptak, melyek a baloldal támogatására szólítottak fel.

Ezzel együtt nem csak arról van szó, hogy a baloldali szereplők közösen felbéreltek egy szervezetet, hogy hajtsa végre a kampány során felmerülő gyakorlati teendőket. Az Action for Democracy ügyvezető igazgatója ugyanis nem más, mint Korányi Dávid, aki Bajnai Gordon egykori miniszterelnöki tanácsadója, a volt kormányfő pedig tulajdonjoggal rendelkezik a DatAdat hazai részében. A Városháza-eladási botrány kapcsán nyilvánosságra került egyik felvételből kiderült, hogy Bajnai az amerikai és német nagytőkés csoportok pénzének és befolyásának becsatornázója a magyar baloldalhoz. Ezt ő természetesen később tagadta. Lényeges információ, hogy a DatAdat társtulajdonosa az amerikai demokrata párt köreihez tartozó Higher Ground Labs Fund III LP, amely eredetileg az Egyesült Államok progresszív politikai erőinek támogatására szorítkozott. A szervezet 2021 decemberében számolt be arról, hogy pénzt fektettek a DatAdatba, melyben így többségi részesedést szereztek.

 

Azt látjuk tehát, hogy a baloldal kampányköltségeinek több mint fele egy külföldi szervezettől érkezett, amely egyben meghatározó szerepet játszott a kommunikációs tartalmak kialakításában is. Emellett egy másik, de azonos kör befolyása alatt álló külföldi szervezet többségi tulajdonában álló cég bonyolította a kampány gyakorlati részét is, vagyis azt is kívülről mondták meg, hogy miként kell elkölteni a rendelkezésre álló forrásokat. Aki fizet, az huzat – tartja a közmondás, de ebben az esetben a kottát is az amerikai progresszívek hozták, és ők választották ki a hangszert is. Mindez jól szemlélteti, hogy milyen fokú önállósággal rendelkezik a hazai baloldal. Nem véletlen, hogy politikai tevékenységük nem szolgálja a nemzeti szuverenitás erősítését. A nemzeti érdekkel szemben állva vettek fel háborúpárti pozíciót a választás előtt, és a magyar emberek érdekei ellen fordulnak akkor is, amikor az Európa-szerte, így hazánkban is energiaválságot és gazdasági krízist okozó szankciós politikát támogatják. Elképzelni is rossz, hogy mi zajlana, ha az ő kezükbe került volna a kormányzás.

 

Zila János, az Alapjogokért Központ elemzője

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Dobrev megerősíti Török Gábort, aki azt mondja: „Önerőből az ellenzék soha nem nyer választást”

Dobrev megerősíti Török Gábort, aki azt mondja: „Önerőből az ellenzék soha nem nyer választást”

Futott egy dezodor-reklám a tévében. Úgy ült a lépdelő lovon a főszereplő, mintha minden rendben lenne. Ám ő a ló fara irányában pislogott, miközben fülig érő szájjal jelezte, mindegy merre megy a ló, oda vagy vissza, neki a reklámozott dezodor a legjobb.

Éjjel-nappal égetik a díszkivilágítást a félkész Lánchídon

Éjjel-nappal égetik a díszkivilágítást a félkész Lánchídon

A még lezárt, építési hulladékkal teledobált Lánchíd meghökkentő fényárban úszik éjjel és nappal(!) is, fedezte fel a RIPOST. Eközben a takarékosságra hivatkozva idén nem kapott karácsonyi kivilágítást Budapest. Aki mégis díszkivilágítást akar, nézegetheti a szemetes Lánchidat.

Cristiano Ronaldo haza akart utazni a vb-ről, mert utál a kispadon ülni

Cristiano Ronaldo haza akart utazni a vb-ről, mert utál a kispadon ülni

Megviselte a Svájc elleni 6-1-es győzelem Cristiano Ronaldót. Leginkább az idegeit, a pályán eltöltött mintegy 20–25 perc nem okozhatott gondot a futballcsillagnak. Fernando Santos portugál szövetségi kapitány csak csereként vetette be, és ez annyira felbőszítette a 37 éves játékost, hogy ott akarta hagyni a világbajnokságot.

Soros ügyészeket pénzel, hogy enyhítsenek a bűncselekményt elkövető migránsok ítéletén

Soros ügyészeket pénzel, hogy enyhítsenek a bűncselekményt elkövető migránsok ítéletén

A Soros György által pénzügyileg támogatott kerületi ügyészek új büntetőjogi kezdeményezést kovácsolnak, amelynek célja, hogy az illegális migránsokat bűnelkövetés esetén másként kezeljék, mint az amerikai állampolgárokat.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére