Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

„Attól, hogy valakit megtámadnak, még nem lesz automatikusan jogállam”

Georg Spöttle

2022.06.23. 18:15

Komoly szavak, mégpedig nem is akárkitől, hanem Olaf Scholz német szövetségi kancellár politikai tanácsadójától, Jens Plötnertől. Remek ember, mivel gondolkodik, persze ez a mondata hatalmas port kavart, de még rá is tett egy lapáttal. „Húsz darab Marder páncélos szállításával meg lehet tölteni az újságok lapjait, ám a jövőbéli kapcsolatunkról Oroszországgal már kevésbé.”

Németország már megint katolikusabb akar lenni a pápánál is és túltolja a politikai korrektséget, ha Ukrajnáról van szó. Plötner ennél azonban pragmatikusabban gondolkodik, hiszen egyszer tűzszünet, vagy akár békekötés is lesz Moszkva és Kijev között és utána ismét el kell gondolkodni a kétoldalú kapcsolatokon egyrészt energetikai téren, másrészt az ipar és a mezőgazdaság területein. Ez most Berlinnek az ördögtől való és a kancellár próbálta menteni, ami menthető: „A közeljövőben nem tudok semminemű partneri kapcsolatot elképzelni Oroszországgal.” – nyilatkozta, miután Jens Plötner szavai miatt a Szabad Demokraták (FDP) és Friedrich Merz (CDU) is élesen bírálta a kancellár politikáját.

Németország komoly bajban van, ez csütörtökön lett igazán sajtónyilvános. A német kormány csütörtökön életbe léptette a gázellátás esetleges zavaraira készített háromszintű vészhelyzeti tervének második, „riasztási fokozatát”. Közölték, hogy az ország válsággal néz szembe az Oroszországból érkező gázszállítások csökkenése miatt. A Gazprom csak az északi áramlat gázvezetéken napi 100 millió köbméterrel (!!!) csökkentette a gázszállítást. Robert Habeck gazdasági miniszter Vlagyimir Putyin orosz elnök országa elleni gazdasági hadviselésnek nevezte az orosz szállítások kimaradását. A Zöldek politikusa a német iparvállalatok szövetségének (BDI) éves tanácskozásán elmondta, hogy Vlagyimir Putyin azért indított háborút Ukrajna ellen, mert az orosz „diktatórikus rezsim” fenyegető veszélyként értékeli, hogy Ukrajna a szabadságra törekszik. Az orosz hadműveletek kiváltó okairól természetesen nem beszélt. Habeck még azt is belengette, hogy kormányának vissza kell vennie a zöldpolitikából és nagy valószínűséggel újra beüzemelik a szénerőműveket.

A putyini egyenletet pedig könnyű megérteni: sok fegyvert küldesz az ellenségeimnek – én kevesebb gázt neked. Az okok pedig ott vannak az orrunk előtt: Olekszij Reznyikov, ukrán védelmi miniszter, kedden bejelentette, hogy megérkezett az első önjáró, páncélozott löveg Ukrajnába. Németország hét, Hollandia öt ilyen fegyvert ígért Kijevnek. A miniszter megköszönte Christina Lambrecht német védelmi miniszter asszonynak a segítséget és szó szerint azt mondta „ezzel tüzet viszünk harctérre”. A 155 mm-es löveg mellett az eszköz rendelkezik egy 7,62 mm-es géppuskával is. Hagyományos lőszerrel 30–36 km távolságban képes célokat megsemmisíteni, speciális gázfúvókás lőszerrel viszont 47 km-en pusztíthat. Ilyen eszközök átadásával Berlin átlépett egy vörös vonalat és Moszkva ellenlépései akkor lesznek igazán komolyak, ha a lövegekkel esetleg oroszországi territóriumot is támadnak majd az ukrán katonák, ahogy azt szerdán az amerikai Switchblade (rugóskés) típusú robotrepülővel tették. Az úgynevezett kamikaze-drónnal egy orosz olajfinomítót robbantottak fel.

Szintén jelentősen csökkent az Ukrajna-Szlovákia-Csehország útvonalon érkező orosz gáz mennyisége, a német-cseh határon fekvő Waidhaus mérőállomáson regisztrált adatok szerint 600 GWh-ról 200 GWh-ra. A prágai parlament is aggódik a téli fűtésszezon miatt. Ez már csak ilyen, össze lehet veszni Moszkvával, csak éppen mérlegelni kell, hogy érdemes-e?

A Piszkostizenkettő rovatban megjelent véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a 888.hu szerkesztőségének álláspontját.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére