Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nincs ok az aggodalomra az elmaradt felminõsítés kapcsán

Sümeghi Lóránt

2016.07.09. 09:28

Továbbra is jó irányba mutatnak a felminõsítéssel kapcsolatos tényadatok, amelyek összességében reálisabban tükrözik a magyar gazdaság helyzetét.

Továbbra is jó irányba mutatnak a felminősítéssel kapcsolatos tényadatok, amelyek összességében reálisabban tükrözik a magyar gazdaság helyzetét.

Annak ellenére, hogy elemzők szerint csalódást keltett a felminősítés elmaradása, továbbra is jó van esély arra, hogy a Moody's novemberi felülvizsgálatán felminősítse a magyar besorolást. Ugyanis a magyar gazdaság jelenlegi helyzete több szempontból is igencsak kedvezően alakult, amelyet leginkább az EU bizonytalan politikai helyzete maszatolt be.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője külön kiemelte az elméletben felminősítést elősegítő, pozitív tényadatokat, miszerint

  • jelentős a folyó fizetésimérleg-többlet,
  • egyenletesen csökken az adósságállomány,
  • és továbbra is feszes a költségvetés.

Hozzátette, hogy ha a Brexit és az unió körüli helyzet megnyugtatóan rendeződik és a magyar gazdaságot sem érik negatív sokkok, a következő, novemberi felülvizsgálat során nagy valószínűséggel befektetésre ajánlott kategóriába emeli Magyarországot a Moody's. 

A hazai kedvező gazdasági feltételek okán immár több mint félmillió embernek sikerült a 2010-es kormányváltás óta kikerülnie a mélyszegénység köréből közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára. Langerné Victor Katalin hozzátette, ezek a folyamatok fenntartható, maradandó javulást hoznak majd.

Emellett Duronelly Péter, az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő portfóliómenedzsere is kifejtette, hogy

az elmúlt öt-hat évben a feltörekvő országok közül Magyarország javította sérülékenységi mutatóit a legjobban.

Továbbá a hitelkockázat szempontjából fontos, hogy a folyó fizetési mérleg jelentős többletet mutat. A növekedést tekintve úgy tűnik, a jelenleg 1,0-1,5 százalékos európai növekedés mellett elegendő a költségvetési egyensúly megtartásához.

Ráadásul a magyar eszközök árazása eddig sem tükrözte a hitelbesorolás alacsony szintjét, így nem valószínű, hogy a felminősítés elmaradása hirtelen jelentős hatást gyakorolna a hozamokra vagy a devizára.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére