Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Márki-Zay Péter népszerűtlenebb a baloldalnál

888.hu

2021.11.15. 19:15

Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt népszerűtlenebb a baloldalnál – állapította meg friss közvélemény-kutatása alapján a Nézőpont Intézet.

 

Az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményük szerint Márki-Zay Péter nem hozott új szavazókat, sőt a meglévő baloldaliakat sem tudja egységesen maga mögé állítani.

Bár a biztosan szavazó pártválasztók 42 százaléka baloldali, csak 24 százalékukra számíthatna a hódmezővásárhelyi polgármester”

– írták.

Kiemelték: már egy hónapja, hogy Márki-Zay Péter megnyerte az ellenzéki előválasztáson a miniszterelnök-jelöltséget, de továbbra sem sikerül népszerűségben országos áttörést elérnie.

A Nézőpont Intézet korábbi kutatása felhívta már a figyelmet arra, hogy a baloldal népszerűségnövekedésében nem segített a miniszterelnök-jelölt megnevezése, hiszen sem a Fidesz, sem a baloldali közös lista népszerűsége nem változott”

– jegyezték meg, hozzátéve: ezt a tendenciát a legfrissebb adatok is alátámasztják, továbbra is a biztos szavazó pártválasztók 56 százaléka Fidesz-támogató és csak 42 százaléka a baloldal szavazója.

A Nézőpont Intézet szerint „a baloldal problémája azonban ennél is súlyosabb”, ugyanis – mint írták – Márki-Zay Péter a jelenlegi kormánykritikus szavazótábor egésze számára sem elfogadható.

Arra a kérdésre, hogy ő vagy valaki más legyen a miniszterelnök, csupán az aktív szavazók 24 százaléka nyilatkozott támogatóan a hódmezővásárhelyi polgármesterről, a válaszadók 62 százaléka a „más” alternatívát választotta. A baloldali szavazótábornak csak 58 százaléka mondta azt, hogy Márki-Zay Pétert szeretné kormányfőnek, 26 százalékuk „valaki mást” (a többiek nem tudtak dönteni vagy nem kívántak válaszolni).

Úgy fogalmaztak: a baloldali összefogás számára figyelmeztető jel, hogy a „politikai innovációnak” tervezett baloldali előválasztás során nem egy tábornövelő, hanem egy

tábormegosztó jelöltet sikerült pajzsra emelniük.

Az intézet szerint már az október 23-ai ünnep „baloldali kudarca is megmutatta, hogy a baloldali pártokkal is hadakozó kormányfőjelölt az érintett pártok támogatói körben mérsékelt népszerűséget remélhet”.

A Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása november 8-10-én, ezer ember telefonos megkérdezésével készült. A minta minden kutatás esetében reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. Ez a mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba 3,16 százalék – olvasható a közleményben.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

„Harcosok klubja” – így fog kinézni az ötödik Orbán-kormány | VIDEÓ

A tagok be is lettek mutatva videó formájában a magyar miniszterelnök közösségi oldalán. Ezt látnod kell !

Salvini szerint húszmillió afrikai indulhat útnak az élelmiszerválság miatt

Salvini szerint húszmillió afrikai indulhat útnak az élelmiszerválság miatt

Az olasz politikus a háború nyomán kialakuló élelmiszerválságra figyelmeztetett. Akár új, nagyobb migrációs hullámokat is okozhat.

Kirill orosz pátriárka és Von der Leyen is gratulált a magyar miniszterelnöknek

Kirill, Moszkva és Oroszország pátriárkája levelet küldött Orbán Viktornak, melyben gratulált miniszterelnöki újraválasztásához.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére