Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Márki-Zay Péter minimálbéres elképzelései rengeteg kárt okoznának

888.hu

2021.12.13. 11:20

Remek ötletek.

 

Amint arról a 888.hu is beszámolt, Márki-Zay Péter baloldali miniszterelnök-jelölt a minimálbért sem tartja szükségesnek.

Lássuk, mit is mondott pontoson az egyik szokásos vasárnapi monológjában.

Én gazdasági kérdésekben roppant liberális vagyok, én nem feltétlenül tartom szükségesnek a minimálbért se”

– fogalmazott Gyurcsányék jelöltje.

De azt is megtudhattuk Márki-Zaytól:

A minimálbérnek, ha belemennénk, rengeteg hátránya is van.”

 

Tehát mi a megoldás?

Az eltörlés!

De tegyünk tisztába néhány dolgot a minimálbérrel kapcsolatban.

A minimálbér mindössze 71 500 forint volt 2009-ben, 2022 januárjától azonban eléri a 200 000 forintot, ami a 2009-es összeg közel háromszorosa (280 százaléka). A garantált bérminimum 87 000 forint volt 2009-ben, 2022-ben már 260 000 forint, a 2009-es összeg háromszorosa.

Az emelésnek köszönhetően jövő év január elsejétől magasabb lesz a minimálbér, mint a Gyurcsány–Bajnai-korszakban az átlagbér volt.

A minimálbér és a garantált bérminimum emelése felfelé hajtja a többi bért is, valamint az egyéb juttatások, támogatások összegét. A közfoglalkoztatási bér ugyancsak jelentősen nő 2022-ben. Emellett a minimálbér-emelés többek között a táppénz, az álláskeresési járadék és a gyed összegére is hatással van.

Így tehát a nagyszülők és a kismamák rosszul járnának Márki-Zay elképzeléseivel.

A sima gyed és a nagyszülői gyed mértéke egyaránt a korábban szerzett jövedelmünk napi egységre lebontott összegének 70 százaléka, amely nem haladhatja meg a minimálbér duplájának 70 százalékát. A bruttó minimálbér kétszeresének 70 százaléka 234 360 forint/hó, 200 ezer forint duplájának a 70 százaléka pedig 280 ezer forint. A gyed is jövedelemnek számít, így 15 százalék szja és 10 százalék nyugdíjjárulék levonásával adózunk. A gyed a szülő korábbi jövedelmének 70 százaléka, de maximális összege a minimálbérhez igazodik (plafonja a minimálbér kétszeresének 70 százaléka).

A minimálbér emelkedésével 280 ezer forintra nő a gyermekgondozási díj (gyed) maximális összege, vagyis 10 év alatt több mint kétszeresére emelkedett.

Táppénz alatt a napi átlagkereset 60 százaléka jár (kórházban töltött idő alatt 50 százaléka), ám ebből még levonják a személyi jövedelemadót. A táppénz napi összege maximálva van, ez a minimálbér kétszeresének 30-ad része, jelenleg legfeljebb napi 11 160 forint, amely 13 333 forintra emelkedik.

A minimálbér emelésével az álláskeresési járadék elérhető maximális összege is nő, bruttó 167 ezerről 200 ezer forintra.

Márki-Zay minimálbért eltörlő ötlete a fenti juttatások emelkedésének megszűnését jelentené.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Olajembargó, ellenzéki politizálás, erőszakkísérlet – képviselőket kérdezett a 888!

Olajembargó, ellenzéki politizálás, erőszakkísérlet – képviselőket kérdezett a 888!

Hétfőn tette le miniszterelnöki esküjét Orbán Viktor. Az esemény apropóján a 888.hu stábja is jelen volt a parlamentben, ahol kormánypárti és ellenzéki képviselőket kérdeztünk többek között a Brüsszel által erőltetett olajembargóról, az előttünk álló ciklus baloldali politizálásáról és előkerült a Jobbikhoz köthető nemi erőszakkísérlet ügye is. Portálunk kérdéseire Menczer Tamás (Fidesz), Kósa Lajos (Fidesz), Kanász-Nagy Máté (LMP), Dúró Dóra (Mi Hazánk Mozgalom), és Z. Kárpát Dániel (Jobbik) válaszoltak.

Megszólalt a Jobbik-bulin megtámadott nő: „Feldolgozhatatlan, ami történt”

Megszólalt a Jobbik-bulin megtámadott nő: „Feldolgozhatatlan, ami történt”

Először szólalt meg az őt ért támadásról V. Anita, Szilágyi György jobbikos képviselő élettársa. A Blikknek nyilatkozva a nyíregyházi édesanya úgy fogalmazott: egyelőre képtelen feldolgozni, ami a Jobbik disznótorán történt vele. Mint mondta, heteken keresztül se éjjele, se nappala nem volt a bulin történtek után.

Orbán újoncai: Csák, Nagy és Szalay-Bobrovniczky

Orbán újoncai: Csák, Nagy és Szalay-Bobrovniczky

Az új kormányban vannak nagy visszatérők és pár miniszteri területen újoncnak számító kormánytag is, de vajon kik ők és miért kerültek a kormányba?

Gyurcsány: „B***d meg Gergő, te hoztad a nyakunkra ezt az embert”

Gyurcsány: „B***d meg Gergő, te hoztad a nyakunkra ezt az embert”

„De ha a gondolat elrontja a beszédet, akkor a beszéd megronthatja a gondolatot is.“ George Orwell idézete jutott eszembe, miközben Gyurcsány hétfői parlamenti felszólalását hallgattam és a Direkt36 által nyilvánosságra hozott baloldali belső viszályokról olvastam.

CPAC: a kongresszus, ahol legendák szólalnak fel

CPAC: a kongresszus, ahol legendák szólalnak fel

A CPAC Hungary konferenciát május 19-én és 20-án rendezik meg Budapesten. Az esemény főszónoka Orbán Viktor lesz.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére