Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Politico: Az Európai Unió kész eladósítani magát Ukrajnáért

888.hu

2022.05.10. 13:40

„Az ügyet ismerő” forrásokkal beszéltek.

 

Az Európai Bizottság (EB) azt tervezi, hogy új kötvényeket bocsát ki Ukrajna rövid távú finanszírozási igényeinek fedezésére a következő három hónapban, a becslések szerint 15 milliárd euró értékben

közölte a Politico-val három, a tárgyalásokat ismerő diplomata.

A cikk szerint a terveket május 18-án mutatnák be.

 

A Politico emlékeztet, hogy az ukrán kormány és a Nemzetközi Valutaalap szerint Ukrajnának havonta 5 milliárd euróra van szüksége a gazdaság életben tartásához – a bérek és nyugdíjak kifizetésétől kezdve a kitelepített lakosság ellátásán át a háborúval kapcsolatos egyéb költségekig. Az Egyesült Államok ígéretet tett arra, hogy ennek az összegnek egyharmadát biztosítja, így 10 milliárd euró fedezet nélkül marad.

 

A portál szerint a Bizottság pénteken tájékoztatta az uniós nagyköveteket a hiány áthidalására irányuló tervről, amelynek keretében a Bizottság adósságot bocsátana ki az uniós országok által nyújtott garanciák alapján. A diplomaták szerint ez hasonlít az úgynevezett SURE-programhoz, amelyet a világjárvány idején alkalmaztak a rövid távú munkanélküliek finanszírozására.

 

Mi a SURE?

A szükséghelyzeti munkanélküliségi kockázatokat mérséklő ideiglenes támogatást nyújtó európai eszköz (SURE) hitelek formájában összesen 100 milliárd euró összeghatárig biztosít pénzügyi támogatást azoknak az uniós tagállamoknak, amelyeknek jelentős pénzügyi eszközöket kell mozgósítaniuk a koronavírus-járvány negatív gazdasági és társadalmi hatásaival szembeni küzdelemhez. Ez a támogatás segít a tagállamoknak abban, hogy kezeljék a munkahelyek megőrzését célzó közkiadások hirtelen növekedését. A SURE eszköz fontos eleme annak az átfogó uniós stratégiának, amely a koronavírus-világjárvány idején a polgárok védelmét és a pandémia súlyos társadalmi-gazdasági következményeinek enyhítését célozza.

 

Akkoriban a Bizottság 25 milliárd eurós garanciát kért 100 milliárd euró előteremtéséhez.

Bár Ukrajna pénzügyi hiánya jóval kisebb, az EB nem közölt részleteket arról, hogy mekkora összegre lenne szüksége, és hogy ezt hogyan osztanák fel az országok között.

Néhány ország, köztük Németország, Ausztria és Görögország, arra kérte a Bizottságot, hogy a május 18-i terv előterjesztése előtt alternatív finanszírozási lehetőségeket kínáljon fel. Ha más, nem uniós országok – például Japán, Nagy-Britannia, Norvégia és mások – is beszállnak, akkor az EU-nak néhány milliárdos fedezet maradna.

 

Amikor pénzzel van gond, [a Bizottság] azt mondja, hogy persze, csináljuk.”

– viccelődött egy diplomata.

 

A francia elnökség május végén akarja felvetni az ügyet az állam- és kormányfők előtt, hogy megvitassák.

 

A Bloomberg áprilisban arról számolt be, hogy az Európai Unió szolidaritási alapot készül létrehozni, hogy finanszírozza Ukrajna háború utáni újjáépítését. A portál akkor azt írta, hogy Brüsszel már tudatta a tagállamokkal, hogy várhatóan nekik kell majd állniuk a költségek döntő részét. Az alap hasonló lesz, mint az, amelyet a koronavírus-járvány okozta válság kezelésére használnak a 27-ek, a befektetéseket és a reformokat az ukrán kormánnyal egyeztetve finanszírozzák, de azt még nem lehet tudni, hogy annak mekkora része lesz a segély, illetve a hitel.

Az Európai Bizottság azonban arra számít, hogy a szolidaritási alap a következő évtizedekben eléri a több százmilliárd eurót, és az újjáépítési tervekről már egyeztetnek brüsszeli és washingtoni illetékesek, valamint a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF).

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére