Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Öngól

Bohár Dániel

2019.09.26. 07:08

A világ bonyolult összefüggései között fellelni azért egyszerű dolgokat is, ilyen például örülni a sikernek. Mi, magyarok ezt a rendkívül szimpla alapvetést sem tudjuk abszolválni. Dühít, fáj, idegesít, nem is tudom pontosan megfogalmazni az érzést, amely úrrá lett rajtam az elmúlt napokban. Valamiben viszont ismét biztos lettem, ideje lenne megváltozni.

Zsóri Dániel fiatal NB I-es labdarúgó elnyerte a 2019-es év legszebb góljáért járó Puskás-díjat. Ez akkora siker, amivel nem lehet mást kezdeni, mint örülni neki. A gól hatalmas volt, világklasszis megoldás, ahogy a keletkezésének a története is megindító. Zsóri Dániel Nagyváradon született és a Partiumban található Simonyifalván nőtt fel. A 800 fős kis falucskából tört ki, majd jutott el Debreceni Labdarúgó Akadémiára. 2019. február 16-án mutatkozott be a DVSC felnőtt csapatában az NB I-ben. A 81. percben állították be csereként 1-1-es meccsállásnál, majd a 93. percben ollózta hatalmas gólját, amellyel a Debrecen elverte a későbbi bajnok Ferencvárost. Első felnőtt bajnoki meccsén 18 évesen győztes góllal verni a Fradit szép teljesítmény. Ezt a találatot értékelte a FIFA a Puskás-díjjal.

Puskás-díjjal, azzal a címmel, amelyet a valaha élt legnagyobb magyar labdarúgóról, Puskás Ferencről neveztek el és Öcsi bácsi emlékét őrzi. Ezt a díjat eddig olyan játékosok kapták meg látványos góljaikért, mint Cristiano Ronaldo, Neymar, Zlatan Ibrahimovic, James Rodríguez, Olivier Giroud vagy éppen Mohamed Szalah. Ezeket a neveket valószínűleg a fociban kevésbé jártas olvasók is ismerik, nem véletlenül, hiszen világsztárokról van szó. Idén ezen csillagok mellé került fel Zsóri Dániel neve is. Az pedig már csak apró pikantériája a történetnek, hogy a fiatal magyar tehetség éppen Lionel Messi elől hozta el a Puskás-díjat (érdemes megfigyelni a Barcelona támadójának arcát az eredményhirdetés közben).

Zsóri Dániel gólja, sikere, teljesítménye tiszteletre méltó, egy normális társadalomban eszébe sem jutna az embereknek ezt az elképesztő eredményt kritikával illetni. Nálunk más a helyzet.

A különféle hírportálokon található kommenteket böngészve keseredtem el. Korábban már írtam arról, hogy nem érdemes mindent átpolitizálni. Gusztustalan és undorító a Zsóri Dániel sikerét hirdető írások alatt olyasmiket olvasni, mint például:

„Még több stadiont!”

„Ilyen botlábút is díjaznak?”

„Elmegy a francba, aki ezért dicséri és díjat ad neki.”

Természetesen ezeket a kommenteket valószínűleg olyan emberek írták arctalanul, akik lufival sem tudnak egynél többet dekázni. A stadionozás, illetve botlábúzás után Dani azzal is kivívta a primitívséggel és mentális problémákkal küzdő egyedek ellenszenvét, hogy amikor átvette a díját, a beszédét magyarul mondta el. A Rigó utca állandó vendégeinek óvatosan jelzem, hogy az egyébként 4-5 nyelvet beszélő sportolók is a saját anyanyelvükön köszönték meg a díjukat.

A foci fontos, amellett, hogy rengeteg örömet adhat, identitásmeghatározó szerepe is van. A foci a világ legnépszerűbb sportja. A futball az futball! A többi lóf888sz!

Mi, magyarok imádjuk a focit, sajnos mostanság ritkán örülhetünk komolyabb sikereknek. Viszont amikor ezt megtehetjük, akkor tegyük! Örüljünk Zsóri Dániel sikerének, mert az bizony minden magyar sikere. Amikor a magyar válogatott játszik, akkor is azt mondjuk: mi játszunk, miközben mi nem vagyunk a pályán. A foci közösségi élmény, az egész nemzeté.

Ebből politikát csinálni – stadionozni, taózni, orbánozni – végtelenül primitív, gusztustalan és szembemegy mindennel, amit egyébként a labdarúgás ad az embernek. Persze értem én, nekem aztán nem kell magyarázni a politika természetét, de legyen már egy szint, amikor befejezzük a vitatkozást. Egyszerűen csak örüljünk annak, hogy egy magyar fiú a világ tetejére ért a góljával.

Főleg azért is tegyük ezt meg, mert ameddig mi ezen is veszekszünk, a románok úgy állítják be Zsóri Dániel sikerét, hogy az a román nemzeté. Zsóri – ahogy már említettem – Nagyváradon született, a román sajtónak ez tökéletesen elég volt ahhoz, hogy azzal a címmel közölje cikkeit, hogy „egy román nyerte a Puskás-díjat”. A magyarok egy része kigúnyolja a magyar sikert, miközben a románok egy magyar teljesítményét is a magukénak tulajdonítják. Hatalmas felfogásbeli különbség, aminek az eredményét a történelem során megtapasztalhattuk már.

Dani, ne foglalkozz a megkeseredett kommenthuszárokkal, maradj lelkes, kitartó és ollózz még annyi gólt, amennyit csak tudsz, miközben az arctalan trollok rugdossák csak a saját életük öngóljait.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére