Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Karácsonyék hagyják, hogy rájuk égjen a rasszizmus mocska

Horváth K. József

2020.10.15. 17:30

Beszédes hallgatásba burkolózott az ellenzéki sajtó, miután a borsodi választással kapcsolatban kipattant az újabb botrány a Jobbik ceglédi elnökének cigányozásáról, illetve az MSZP alelnökének kijelentéséről, miszerint Borsodban „sok helyen élethelyzetükből adódóan vannak rasszista emberek”.

Nemcsak Bíró László bukott borsodi jobbikos képviselőjelölt példája mutatja, hogy az egykori radikális szélsőjobboldali pártban a mai napig jelen van az antiszemitizmus, a rasszizmus, hanem a legújabb ceglédi eset is.

Hiába nyugtatta magát tehát annak idején a baloldal, benne Karácsony Gergellyel, hogy a Jobbik megváltozott, a párt szélsőséges tagjai kiváltak, és a Mi Hazánk Mozgalomba távoztak. Az élet ezúttal is bebizonyította, hogy egy szélsőséges ideológiára fogékony tagokból szerveződött párt egy része hiába hagyja el a balra forduló politikai közösséget, a maradók között is bőven akadnak olyanok, akik nem tudják meghazudtolni egykori önmagukat. Éles helyzetben, például egy választási verség után, azonnal kibuggyan belőlük a lelkük mélyét megtöltő gyűlölködés.

Hiszen mi másra lehet gondolni akkor, ha valaki azt írja ki a Facebook-oldalára, hogy „Sose győznétek a cigányok nélkül, de hát ki honnan jött, onnan kapja a támogatást”.

Ez a megjegyzés nyilvánvaló utalás Koncz Zsófiára, a Fidesz választást nyert jelöltjére, arra, hogy Horváth Gábor ceglédi jobbikos elnök cigánynak tartja Koncz Zsófiát, aki csak azért nyert a választáson, mert származása miatt a cigányok támogatták őt. Egyébiránt a választás napján a Mandiner számolt be róla, hogy számos, egymástól független forrás mesélte nekik, hogy „az ellenzéki képviselőjelölt helyi párttámogatóinak ajtótól ajtóig érő kampányukban egy mondanivalójuk volt: nézz rá a Fidesz jelöltjére, ez a kislány cigány, ne szavazz rá”.

Ezek már két napja nyilvánosságra kerültek, a haladó média azonban nem tartotta fontosnak beszámolni róluk. Kórusban hallgatnak, mint az a bizonyos a fűben.

El tudnák képzelni, hogy ha ezt egy kormánypárti politikus engedi meg magának, milyen égiháború tört volna ki? Az is rasszizmust kiáltott volna, aki talán még azt sem tudja, mi az. Nem kérdés, hogy Brüsszelben is föllármáztak volna azóta mindenkit, aki kompetens az ügyben, Vera Jourovától Rui Tavares és Judith Sargentini aktuális utódjáig, Gwendoline Delbosig. Most pedig úgy tesznek, mintha nem is hallottak volna róla.

Jakab Péter Jobbik-elnök az ATV-s nyilatkozatában egyáltalán nem lelkesedett azért, hogy vizsgálatot indítson az ügyben, vagy hogy felelősségre vonja Horváth Gábort a posztjaiért. Annyit nagy nehezen elmondott, hogy majd telefonon érdeklődik nála a történtekről.

A komplett baloldali ellenzéket képviselő rasszista jobbikos megnyilvánulással kapcsolatban egyébként a borsodi vajda, Lakatos Attila világított rá a Jobbik cigánysághoz fűződő jelenlegi viszonyára. A Hír TV-ben hangsúlyozta: „Ők soha nem mondtak olyat, ami a cigányság részére jó lett volna. Mindig csak csúnya szavakat, nem is mondom, hogy miket, meg hogy milyen buták vagyunk, a cigányok milyen emberek.”

Ahogy írtuk, a botránnyal kapcsolatban a liberálisokon kívül az összes ellenzéki párt hallgat. Pontosabban az MSZP alelnöke, Komjáthi Imre megnyilvánult, bár ne tette volna. De lássuk előbb a liberális Bősz Anettet, aki ezt mondta: „Abban bízom, hogy a Jobbik és a ceglédi elnök kapcsolatában változtat valamit. Nevezetesen, hogy a Jobbik már nem tűri meg a padsorai között ezt a szemléletet. Korábban azt mondtam, meg kell tudnunk engedni valakinek, hogy változzon. Amennyiben ezt be tudja bizonyítani, úgy tudunk együttműködni. A ceglédi jobbikos elnök most nem ezt bizonyítja.” Ez is valami, ha nem is sok. Szavaiból kiderül, hogy a Magyar Liberális Párt még ezek után sem kezd el harcolni azért, hogy a baloldali szivárványkoalíció kitegye a Jobbik szűrét a soraiból. Csak abban reménykedik, hogy ezek a szélsőséges politikusok majd megváltoznak. Hogy miért nem csap az asztalra, azt valószínűleg mindannyian tudjuk…

De hasonló mentalitás sugárzik az MSZP-s alelnök, Komjáthi Imre megnyilatkozásából is, aki az ATV-ben azt mondta: „Borsodban-Szabolcsban sok helyen élethelyzetükből adódóan vannak rasszista emberek.” Ez lehet a szocialisták magyarázata arra, hogy az ellenzék – benne az MSZP-vel – miért sorakozott föl az antiszemita, rasszista jobbikos Bíró László mögött, igyekezve a gyűlöletüket országgyűlési képviselői pozícióra váltani. Komjáthi esetében pedig nem kisebb rangú személyről van szó, mint az MSZP frissen megválasztott alelnökéről, akit a párt társelnökei, Tóth Bertalan és Kunhalmi Ágnes – nyilván a személyes érdekeiknek megfelelő – alapos szűrés után emeltek erre a magas polcra. Amit tehát ő kimond, az annyi, mintha a párt vezérkara mondta volna ki. Mintha a párt vezérkara minősítette volna rasszistának a borsodi-szabolcsi választók egy részét.

Karácsony Gergely nemrég azzal magyarázta a judapestező Bíró László támogatását, hogy „van egy fontos erénye, tud bocsánatot kérni”. Horváth Gábor rasszizmusa esetében vajon mivel fogja megmagyarázni a szivárványkoalíció vállalhatatlan hallgatását?

A csend a legjobb válasz annak, aki nem értékeli a szavaidat – vallja a Dalai Láma.

A közvélemény persze nagyon is helyén kezeli Karácsonyék jó válasznak vélt csendjét. Gyanítom, az emberek azt gondolják, hogy a baloldal azért hallgat, mert ebben az esetben lényegében csak egyetlenegy érdemleges választ lehet megfogalmazni. Azt, hogy minden kapcsolatot azonnali hatállyal meg kell szakítani a Jobbikkal. Csakhogy éppen a szerencsi választás a bizonyíték arra, hogy a Jobbik jelenlegi hatszázalékos támogatottságára is szükség van a szivárványkoalíciónak ahhoz, hogy 2022-ben legyen esélyük egyáltalán a Fidesz közelébe kerülni. A még mindig vállalhatatlan megnyilatkozásokat tevő Jobbik nélkül azonban ez nem menne. De Karácsonyék ezt soha nem fogják kimondani. Ezért üvölt a csend.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére