Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Gyurcsányék a választókból akarnak bohócot csinálni

Horváth K. József

2021.04.05. 15:05

Akinek vaj van a fején, ne menjen a napra! Ez a közmondás jutott eszembe, amikor Závecz Tibor, a Závecz Research közvéleménykutató tulajdonosa ment szembe korábbi állításaival, amikbe aztán jól bele is bukott.

A dolog voltaképpen említést sem érdemelne, ha az eset nem hajazna a Gyurcsány-koalíció kampánystratégiájára, ami azt igazolja, hogy a magát természetesen független-objektív közvéleménykutatónak, politikai elemzőnek beállító „szakember” valójában nagyon is a baloldallal repül kötelékben. A nyilvánosság előtt olyan „szakértői” álláspontot képvisel, amely az ellenzék, aktuálisan a gyurcsányisták pozícióját erősíti.

Bár ez nem újdonság, hiszen Závecz a kétezres évek elejétől a közismerten baloldali Sonda Ipsosnál dolgozott, míg végül 2015-ben megalapította saját társadalomkutató cégét. Ennek ellenére szívesen bújt az igényes kutató báránybőrébe s nagyokat lubickol a magát függetlennek mondó baloldali lakájmédia fürdővízében, hogy velük közösen megpróbálja a tárgyilagosság látszatát kelteni. Ami természetesen kudarcra ítélt vállalkozás, de csinálják.

Így lehetett két éven keresztül például a Hír TV Csörte című vitaműsorának vendége, ahol vállaltan jobboldali vitapartnereivel mindig az ellenoldalon foglalt helyet és ugye „függetlenként” védte a baloldal álláspontját. Ám egy jó fél éve jobbnak látta, ha önszántából befejezi itteni ténykedést. Talán azért, mert a kampány közeledtével új feladatot kaphatott, ami a baloldal határozottabb támogatását igényelte? Vagy azért, mert nem szerette volna, ha ezekkel az álláspontjaival a vitaasztalnál keményen szembesítették volna? Kérdés. De nem véletlen, hogy a Csörtéből való távozása óta leginkább az ATV-ben találkozhatunk vele, ahol egymással hasonló politikai nézeteket valló vitapartnerekkel beszélget. Miközben a Hír Tv-s pályafutását azzal fejezte be, hogy köszönetet mondott a csatornának azért, mert műsoron tartja a Csörtét, mert nagyon fontos számára, hogy legyen párbeszéd és vita. Érdekes, de Závecz éppen ezek elől a viták elől lépett le, miközben más csatornákon nem ritkán nagy egyetértésben beszélgetnek például a sajtó- és véleményszabadság deficitjéről, mint a kormány egyik ősbűnéről.

De nézzük meg azokat a példákat, amelyekben Závecz Tibor egyik szavát a másikba öltötte és önként szaladt bele korábbi álláspontja nagy sebességgel száguldó gyorsvonatába.

Februárban például Deák Dániel politikai elemzővel vitázva a Heti Tv-ben azt állította, hogy „a magyar kormány rá akarja erőltetni az emberekre a „mindenféle” kínai vakcinákat, amelyeket egyébként nem akarnak beadatni maguknak.” Március 11-én az ATV A nap híre műsorában pedig mosolyogva árulta el, hogy őt is kínai vakcinával oltották be, utólag pedig semmilyen problémát nem tapasztalt. Hozzátette, a kormánynak szerinte nem kell semmiféle bizalomerősítő kampányt folytatnia a kínai oltóanyag kapcsán, hiszen anélkül is elfogynak a készletek.

El tudják képzelni, mit kapott volna a Csörtében ezért a „kis” véleményváltoztatásért Gajdics Ottótól? Azt biztosan nem tette volna zsebre!

Ugyancsak Gyurcsányék szekerét tolta akkor, amikor úgy akarta a közvéleményt lebeszélni a kínai vakcináról, hogy – szintén a Heti Tv-ben – közölte, az embereknek mindössze egy százaléka akarja magát kínai vakcinával beoltatni. A rendelkezésre álló vakcina- és oltási adatok alapján viszont megállapítható, hogy az eddig felhasznált kínai védőoltások száma sokkal, de sokkal magasabb a „szakértő” által jelzett egy százaléknál.

Gyurcsányék petícióval, emberkísérletek emlegetésével, Závecz saját méréseivel tolta az oltásellenesség szekerét. Aztán szépen beoltatták magukat mindketten. Gyurcsány is, ő is – ő ráadásul kínaival – elismerve, hogy a kormánynak van igaza, a kínai vakcina teljesen biztonságos. Röhej.

Aztán a közelmúltból van még itt egy édes történet, amely szintén a „független” Závecz Tibor nevéhez fűződik. Emlékezhetünk, az éppen házi őrizetét töltő vörösbáró, Bige József, a milliárdos műtrágyakirály, aki a baloldal választási győzelmétől reméli sorsa jobbrafordulását, költséges közvéleménykutatást rendelt arról, hogy mit gondolnak az emberek a kormányról, az ellenzékről, s mit tartanak a legnagyobb problémának. A számok tekintetében nem hozott semmi újat az 5000 fő megkérdezésével készült felmérés, a Fidesz tetemes előnnyel vezet. Az adatok értelmezésében azonban ismét tetten érhető Závecz elfogultsága. A napokban nyilatkozott a Szabad Európának, amelyben kifejtette, hogy a nagymintás kutatás eredményeiben nem érte meglepetés, több olyan korábbi feltételezése is volt, amit ez a kutatás jobban kidomborított. „Például azt, hogy a magyar társadalom gondolkodása inkább baloldalinak nevezhető.” Erre az ember nyel egyet s nem ordít, pedig a hajmeresztő valótlanságtól inkább ahhoz lenne kedve. Hisz még 1994-ben is többen szavaztak a jobboldalra, amikor Horn Gyula és az MSZP győzött. A jobboldal egyszerűen azért vesztett, mert a pártok le voltak szalámizva a beépített pártállami káderek által.

Két mondattal később pedig a következőket mondta Závecz: „a baloldali címkét viszont nem szeretik az emberek. Amikor azt kérdezzük, hogy sorolja be magát valahova egy bal-jobb skálán, akkor inkább egy picit a középtől jobbra húz a magyar társadalom.” Szép, ugye? A büdöset ő is érezte, ezért „érdekes ellentmondásnak” minősítette a két állítás között fellelhető orbitális manipulációt. Gyurcsánytól biztosan meg is kapta érte a piros pontot.

Ahogy mondtam, nincs itt semmi újdonság. A közeledő kampányban a „független szakértő” Záveczek száma ugrásszerűen meg fog növekedni. Érdemes tehát megfontolni, kire hallgatunk és kire nem. Akik magukból már most bohócot csinálnak, azokra nagyon nem ajánlott.

Már csak azért sem, mert ők – Gyurcsány vezetésével – éppen a választókból akarnak bohócot csinálni 2022-ben, a saját hatalmi érdekeiket szolgálva.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére