Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Klímaváltozás: rosszabb a helyzet, mint gondoltuk

Tóth Dalma

2018.11.28. 14:00

Az ENSZ folyamatosan jelentéseket ad ki arról, hogy lassan felforr a bolygó, egyre kevesebb idõnk maradt és csináljanak már valamit a nemzetállamok, hogy végre megállítsuk a globális felmelegedést. Itt egy újabb.

Nem kellett sokat várni az újabb jelentésre, ami most a következőket mondja: ha 1,5 Celsius-fokban szeretnénk mérsékelni a felmelegedést, akkor 2030-ra 55 százalékkal kellene csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását a 2017-es szinthez képest.

Azért most kicsit megengedőbbek, mert hozzáteszik, ha megelégszünk a 2 Celsius-fokos növekedéssel, akkor csak 25 százalékkal kell csökkenteni a kibocsátást.

A jelentés szerint háromévnyi stabilitás után 2017-ben rekordmértékben növekedett az üvegházhatású gázok kibocsátásának globális mértéke, és semmi nem utal a folyamat változására. 

Azaz nemhogy szinten tartanánk a kibocsátást, vagy tennénk a folyamat ellen, hanem még jobban felgyorsítjuk azt.

2017-ben újabb rekorddal gyarapodtunk, bár ennek jelen esetben nem kell örülni. A szén-dioxid koncentrációja elérte a 405 ppm-et (milliomod térfogatrész), ami 3-5 millió éve nem fordult elő.

A szakértők szerint csakis a 1,5 Celsius-fokos korlátozással kerülhetők el a hosszú távú és visszafordíthatatlan változások, de ehhez a nemzeteknek meg kellene háromszorozniuk vagy ötszörözniük az erőfeszítéseiket. Lássuk be, ez azért kicsit a valóságtól elrugaszkodott elvárás. A szakértők szerint viszont valóban szükség lenne a gyors cselekvésre.

Mivel 10 éve hetente kijön egy újabb jelentés arról, hogy mekkora katasztrófa vár ránk, az emberek ingerküszöbét már nem ugorják meg az ilyen hírek, pedig ha tényleg bekövetkezik az, amit a szakemberek jósolnak, nagy bajban leszünk.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére