Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A franciákkal közösen vétóznánk meg az európai Green New Dealt

Békési Marcell

2019.12.11. 17:40

Mindkét ország érdeke, hogy az épp készülő új európai környezetvédelmi szabályozásba az atomenergia is támogatott szektorként kerüljön be, de a jelenlegi tervezetben ez nem volt benne.

2018 márciusában az Európai Bizottság elhatározta, hogy egy átfogó környezetvédelmi tervet dolgoz ki, fő célként azt tűzték ki, hogy mielőbb el kell érni a karbonsemlegességet az Európai Unióban.

A terv vázlatosan nagyjából azt takarta akkor, hogy az EU területén kiemelt támogatásban részesítenék azokat az üzemeket és technológiákat, melyek „zöldek”, illetve esetlegesen büntetnék azokat a beruházásokat, melyek nem.

Ez akkor még csak egy elhatározás volt, de hamarosan, 2018 májusában fel is állt egy szakértői csoport, amelynek a feladata az egyes gazdasági ágazatok átvizsgálása volt, és egy jelentés készítése arról, hogy azok hogyan és mennyire terhelik a környezetet. A jelentésből tud ugyanis Bizottság, majd később a Parlament és a Tanács tovább dolgozni.

A csoport 35 különböző akadémia és szervezet segítségével át is vizsgálta 8 gazdasági szektor 67 ágazatát, és az egyéves működése lezárásaként idén júniusban benyújtotta az elkészült jelentését.

A kérdés viszont most, az új Európai Bizottság munkájának kezdetekor új fázisba lépett. Most dől el a legfontosabb kérdés, vagyis hogy

melyik technológia kap majd tiltott, tűrt, illetve támogatott besorolást?

A nukleáris energia kérdése

Jelenleg egy olyan tervezetet vizsgáltak, melyben az atomenergia nem kapott támogatott besorolást, annak ellenére, hogy pillanatnyilag ez az egyetlen olyan energia, mely hatékonyan képes felvenni a versenyt a fosszilis energiahordozókkal, ugyanakkor nem juttat üvegházhatású gázt a környezetbe.

Franciaországban jelen pillanatban hat újgenerációs atomerőmű telepítését tervezik, melyek közül négynek a tervei előrehaladott állapotban vannak, de Csehország és Finnország és atomenergia-párti (utóbbi legalábbis az volt még az előző kormány alatt).

A jelenlegi terv megvétózásához nem elegendő egyedül Franciaország, viszont Magyarországgal és Csehországgal közösen már célt érnének.

 

Nem ez lenne az első alkalom, hogy Orbán és Macron valamit közösen vétóz meg.

Természetesen a legtöbb kérdésben a két ország különböző álláspontot képvisel – például a balkáni bővítés leghangosabb ellenzője is épp Emmanuel Macron – de a konzervatívabb irányba forduló francia kormány érdeke egyre több fontos kérdésben találkozik Magyarország, illetve a V4-ek érdekével.

Ennek legjobb példája az új bizottsági elnök, Ursula von der Leyen, hiszen eredetileg teljesen más jelöltek voltak esélyesek a posztra, míg nem érkezett a közös vétó.

Az ügy egyelőre nem égető, hiszen leginkább csak a Brexit-kérdés eldőlése után tudnak bármiről érdemben szavazni, és a terv kidolgozása is még csak elkezdődött. De az irányelveket most határozzák meg a Bizottságban, és nem mindegy, hogy az atomenergia melyik oldalra kerül majd.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Az idő egyértelműen megcáfolta a baloldal alaptalan vádjait

Az idő egyértelműen megcáfolta a baloldal alaptalan vádjait

Hiába szurkolt a baloldal a koronavírus-járványnak, és hiába kiáltott diktatúrát minden lehetséges alkalommal, az idő egyértelműen bebizonyította, hogy az ellenzékre akkor sem lehet számítani, amikor emberek élete a tét.

Az elmebetegek kora

Az elmebetegek kora

A liberálisnak és progresszívnek hazudott politikai mocsoknál nincs károsabb méreg, amely a jelenlegi világunkat pusztítja.

Gócponttá vált egy holland mecset – azt gondolták, rajtuk nem fog a vírus

Gócponttá vált egy holland mecset – azt gondolták, rajtuk nem fog a vírus

A hatóságok ugyan bezáratták a mecsetet, de sok hívőnek saját kulcsa volt.

Salvini: Magyarország számunkra példakép

Salvini: Magyarország számunkra példakép

Salvini és Meloni közös kormányellenes tüntetést rendezett Rómában.

Milliós összeget csalt ki telefonon keresztül egy fogvatartott

Milliós összeget csalt ki telefonon keresztül egy fogvatartott

45 sértett adatait szerezte meg a börtönben ülve a csaló.

Több mint 6 millióra emelkedett a fertőzöttek száma a világon

A halálos áldozatok száma 375 656, a gyógyultaké pedig 2 697 328-ra nőtt.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére