Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Így bukik meg a fejlett világ

Tóth Hanna

2017.02.24. 17:58

A fejlett világ gazdaságai egyre jelentéktelenebb szerepet töltenek be a világgazdaság színterén.

A fejlettebb gazdaságok mintha visszavonulnának a globális színtértől, mindez egy olyan időszakban, amikor a globális gazdaság alapját jelentő struktúra amúgy is nyomásnak van kitéve, így ez messzemenő következményekkel járhat.

Mohamed El-Erian az Obama-kabinet korábbi gazdasági szakembere szerint saját akaratukból vagy szükségből, de a világ gazdaságainak túlnyomó többsége egy multilaterális rendszer részei, amely hatalmas kiváltságokat nyújt a fejlett államoknak, különösen az Egyesült Államoknak és Európának. Ilyen kiváltság, hogy a fejlett országok bocsájtják ki a világ fő tartalékvalutáit, amely papírfecniket mások által előállított termékekre és szolgáltatásokra cserélnek. Másodsorban a legtöbb globális befektetőnek ezen országok kötvényei mondhatni automatikus részei a portfóliójuknak. Harmadrészt pedig lényegi privilégiumuk, hogy fellépésük és vétójoguk van a globális térben.

Ezek a kiváltságok, azonban nem jönnek ingyen, vagy legalábbis nem szabadna. Cserébe

a fejlett gazdaságoknak bizonyos kötelezettségeket kellene vállalniuk, amelyek elősegítik a gazdasági rend stabilitását.

Az elmúlt időszak fejleményei azonban kétségeket ébresztettek azzal kapcsolatban, hogy a fejlett gazdaságok képesek-e betartani az alku rájuk eső részét. Erre a teljesítőképtelenségre jó példa a 2008-as gazdasági válság. Ugyanakkor voltak más hibák is. Például a fejlett gazdaságokban az átfogó gazdaságpolitikához kapcsolódó politikai akadályok az elmúlt években aláásták a strukturális reformok és a rugalmas fiskális politika végrehajtását. Ez társadalmi egyenlőtlenségekhez és a növekedés csökkenéséhez vezetett.

Az ilyen jellegű hibák hozzájárultak a rendszerellenes politikai mozgalmak elterjedéséhez, amelyek meg akarják változtatni – vagy már meg is változtatták – a hosszú idők óta fennálló, határokon átnyúló kereskedelmi kapcsolatokat.

A fejlett gazdaságok – különösképpen Európa– mutatják a legkisebb motivációt a kormányzás ezen elavult elemeinek kijavítására és a nemzetközi pénzügyi intézményeknél ennek képviseletére annak ellenére, hogy a globális színtéren jelentős változások zajlanak.

Mindennek az eredménye egy olyan multilaterális rendszer, amely kevésbé hatékony, kevésbé együttműködő, kevésbé megbízható és sokkal sérülékenyebb. Ennek fényében nem meglepő, hogy a globalizáció és a regionalizmus már nem irányadó a támogatások mértékénél, mint ahogy egykoron volt és hogy az Atlanti-óceán mindkét oldalán olyan politikai mozgalmak erősödnek meg, amelyek annak érdekében, hogy támogatást nyerjenek elvetik mind a globalizációt, mind pedig a regionalizmust.

Egyenlőre az nem világos, hogy ez egy átmeneti és visszafordítható jelenség vagy a globális gazdaság működtetésével összefüggő elhúzódó kihívásnak a kezdete.

Ami viszont egyértelmű, hogy mindez két fontos következménnyel jár:

Az első, a kis és nagy gazdaságok közötti kapcsolat megváltozása. Hosszú ideig a Bretton Woods-i rendszer vagy ennél általánosabb fogalmazva a multilateralizmus legfőbb haszonélvezői a kicsi, jól irányított, nyitott gazdaságok voltak. Ez a hatékony nemzetközi intézményekben való tagság biztosította ezeknek az országoknak a mérvadó globális vitákban való részvételt, miközben a saját képességeik biztosították számukra, hogy ki tudják használni a határokon átnyúló termelési és fogyasztási láncokban rejlő lehetőségeket.

Ugyanakkor az erősödő nacionalizmus idejében, bár ezek a kis és nyitott országok jó vezetéssel rendelkeznek, mégis szenvednek. Kereskedelmi kapcsolataik kevésbé stabilak; azok a kereskedelmi paktumok, amelyektől függnek, sérülékenyek; és a mérvadó globális vitákban való részvételük kevésbé biztosított.A második kapcsolat a Bretton Woods-i intézmények és párhuzamosan az intézményi megállapodások között áll fenn. Például miközben egyes intézmények, például a Világbank jelentősége csökken, a Kína által irányított intézmények egyre inkább vonzóbbá válnak az országok számára.

El-Erian szerint a Bretton Woods-i szervezetek, amelyek a második világháború után a stabilitás fenntartása érdekében jöttek létre, elveszíthetik befolyásukat, és azok az országok, amelyek a leginkább veszélyeztetve vannak, még ebben a szakaszban se mutatnak szinte semmi hajlandóságot a szükséges reformok végrehajtására. Amennyiben ez a tendencia folyatódik, a fejlődő országok fognak a leginkább szenvedni.

(Project Syndicate)

 

 

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
20 vagyok, de nem kérek a Momentumból!

20 vagyok, de nem kérek a Momentumból!

Fegyőrék ugyanazt csinálják, mint az elődeik: értékrend és elvek nélkül uszítanak, hergelik a fiatal magyarokat. Ebből viszont mi, fiatalok köszönjük, de nem kérünk.

Merkel újabb felvételen remeg és rángatózik, de a sajtósa mindent tagad

Merkel újabb felvételen remeg és rángatózik, de a sajtósa mindent tagad

Ismét Angela Merkel német kancellár egészségügyi állapota került a világsajtó kereszttüzébe, miután egy hónap leforgása alatt már másodszorra szerepelt úgy a nyilvánosság előtt, hogy képtelen visszafogni remegését, rángatózását.

Itt vannak a babaváró hitel szabályai

A babaváró támogatáshoz nyújtott kölcsön jelzáloghitel felvétele esetén jelentős részben, legfeljebb 75 százalékban önerőként szolgálhat.

Weber elbukott – de ki lesz a befutó?

Weber elbukott – de ki lesz a befutó?

Manfred Weber vereségével érdekes helyzet állt elő, hiszen az Európai Néppárt kvázi csúcsjelölt nélkül maradt, mindezt úgy, hogy ugyanakkor a legnagyobb frakciót alkotja az Európai Parlamentben. Cikkünkben arra keressük a választ, hogy mi eredményezte ezt a helyzetet, valamint hogy mi várható ezután, ehhez pedig a Századvég jogi szakértőjét, ifj. Lomnici Zoltánt is megkérdeztük.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére