Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szükség van az összefogásra

Ányos Miklós

2020.03.30. 19:20

A Fidesz frakcióvezetője és a Miniszterelnökséget vezető miniszter arra kérte az ellenzéket, hogy a koronavírus-járvány leküzdésének ügyében fogjanak össze a kormánypártokkal.

Kocsis Máté egy hétfői, a koronavírus-törvény szavazása előtt tartott sajtótájékoztatón azt mondta, az ellenzék mondvacsinált okokra hivatkozott, amikor arról beszélt, hogy nem támogatja a jogszabályt. Most a legszélesebb körű összefogásra lenne szükség, hogy az emberek a politikai pártok között egységet érezzenek.

A korábban elhangzott ellenzéki kifogásokra reagálva azt mondta, hogy digitális parlamenti szavazásra az uniós tagállamok túlnyomó részében nincsen lehetőség. Ennek bevezetéséhez az alaptörvényt, a házszabályt és az országgyűlési törvényt is módosítani kellene, ami legalább egy hónap lenne. További időt venne el a rendszer kiépítése és még akkor sem biztos, hogy ellenőrizni lehetne, hogy ki ad le egy szavazatot, miközben fennáll a kibertámadás veszélye is.

A frakcióvezető úgy fogalmazott, hogy aki teljhatalomról beszél, az vagy nem olvasta a törvényt, vagy olvasta, de rosszindulatú és azért ismételgeti ezt a kijelentést. A jogszabály világosan fogalmaz, a járvánnyal szembeni megelőző intézkedésekről és a gazdasági hatásokra vonatkozó döntésekről van szó. Most nincs ideje pártpolitikai vitáknak vagy a miniszterelnökkel szembeni személyeskedésnek. Kérte az ellenzéket, tegyék félre azt a mantrát, ami kizárólag arra irányul, hogy gyalázzák a kormányfőt, a kormányt vagy a kormánypárti politikusokat, mert most közös fellépésre van szükség.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, könnyebb lenne a védekezés, ha az ellenzék is támogatná a jogszabályok elfogadását. Hangsúlyozta, a kormánypártok várhatóan tudják biztosítani a kétharmados többséget, de jó lenne, ha a járványhelyzetben az ellenzék is megmutatná az összefogásra való készségét.

A védekezéshez szükséges források korlát nélkül állnak rendelkezésre

– emelte ki a miniszter, aki hozzátette, hogy a külföldi beszerzésre biztosított forrásoknak sincs felső korlátja. Egyúttal köszönetet mondott azért, hogy szombat reggel óta az emberek többsége betartja a kijárási korlátozás szabályait. Ebben a helyzetben még az ellenfelekre is partnerként kell tekinteni, ezért azt remélik, hogy valamennyi politikai erő egyetértésre jut a járvány elhárításához szükséges lépésekben.

A veszélyhelyzetre, a rendkívüli jogrendre addig van szükség, amíg a járványveszély fennáll, azt követően egy nappal sem – fogalmazott. Számtalan valótlan állítás hangzott el ebben az ügyben, ugyanis a kormány nem tudja felülírni az alkotmányos rendelkezéseket. A kabinet rendkívüli jogrend idején rendelettel módosíthat törvényeket, de ez a felhatalmazás nem biztosít teljhatalmat, mert korlátozott, időben pedig addig tart, amíg a veszélyhelyzet fennáll.

Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a rendkívüli jogrend nem ad lehetőséget az országgyűlési választás elhalasztására. Emlékeztetett, hogy amikor 2011-ben elfogadták az alaptörvényt, akkor sok mindenről volt vita, de a rendkívüli jogrend szabályozásáról nem. Vélhetően azért nem, mert kisebb-nagyobb módosításokkal, de átvették a korábbi alkotmány szabályozását. A mostani indítvány egy kormányzati hatáskört az Országgyűlés kezébe ad, ugyanis a parlament állapíthatja meg a veszélyhelyzet végét.

Gulyás Gergely hangsúlyozta, a veszélyhelyzet miatt meghozott kormányrendeletek nem maradnak hatályban. Azokat a szabályozásokat, például a gazdaságiakat, amelyeket továbbra is fenn kell tartani, az Országgyűlés vélhetően egy külön törvényben fogadja majd el a veszélyhelyzet után. Az elmúlt héten a korábbihoz képest már tömeges tesztelés indult meg, de az elvégzett tesztek száma még tovább fog nőni – jelentette ki. Hozzátette, a jelenlegi eljárásrendet jónak tartja.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Van bőr a képükön: a szocialisták prédikálnak a nyugdíjemelésről

Van bőr a képükön: a szocialisták prédikálnak a nyugdíjemelésről

A Fidesz álságosnak tartja, hogy miközben a szocialisták nyugdíjemelésről prédikálnak, kormányzásuk alatt ők vették el a 13. havi nyugdíjat az idősektől.

Az összetartozás dalát osztotta meg a miniszterelnök – Videó!

Hazám, hazám – írta Orbán Viktor miniszterelnök közösségi oldalára.

Ezek lesznek a nemzeti konzultáció járvánnyal kapcsolatos kérdései

A hamarosan induló nemzeti konzultáció első négy kérdése a koronavírus-járvány elleni védekezés további lépéseiről szól – közölte Dömötör Csaba.

Különleges felhatalmazást kért az Antifa elleni nyomozáshoz az amerikai drogügynökség

Különleges felhatalmazást kért az Antifa elleni nyomozáshoz az amerikai drogügynökség

Egyes szakértők szerint azért vonták be őket, mert fedett nyomozóik évek óta jelen vannak abban a szubkultúrában, amelyből a rombolók kikerülnek.

7:59 – A nap legfontosabb hírei

7:59 – A nap legfontosabb hírei

Nem tartja őszintének Karácsony kezdeményezését a házelnök, Trianon-emlékművet avattak Budapesten, 2030-ra pedig a legsikeresebb ország lehetünk a klímavédelem területén.

Trump meghívná Putyint a G7-csúcsértekezletére

Trump meghívná Putyint a G7-csúcsértekezletére

Sok téma van, amelyet megbeszélhetnénk Putyinnal – fogalmazott az amerikai elnök.

Bértámogatási program: havi 200 ezer forint az új munkavállalók után

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. a magyar kormány által bemutatott gazdaságvédelmi akcióterv elemeit elemzi és értékeli mind hazai, mind nemzetközi vonatkozásban.

Csak négy év börtönre ítélték az Iszlám Állam egyik terroristáját Németországban

Csak négy év börtönre ítélték az Iszlám Állam egyik terroristáját Németországban

Védője elmondta, hogy a férfit csak a kannabisz, az alkohol és a férfiakkal kialakítandó nemi kapcsolat érdekelte.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére