Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szívükhöz kapnak a libsik: Magyarország gazdasága növekedett leginkább az EU-ban

Sümeghi Lóránt

2019.08.14. 12:45

Bár jelentősen lassult a gazdasági növekedés az Európai Unióban és az euróövezetben is a második negyedévben, a már rendelkezésre álló adatok szerint a legerősebb gazdasági növekedést Magyarország érte el negyedéves és éves összevetésben is a június 30-án befejeződött három hónapban.

Az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) szerdán közzétett második becslése szerint április-júniusban az előző negyedévhez képest szezonális kiigazítással 0,2 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) mindkét blokkban. Az első negyedévben jóval erősebb ütemben – az euróövezet 19 tagállamában még 0,4 százalékkal, az unió 28 tagállamában pedig 0,5 százalékkal – bővült a gazdaság az előző három hónaphoz képest.

Éves bázison szezonális kiigazítással az euróövezetben 1,1 százalékkal, az EU-ban pedig 1,3 százalékkal nőtt a GDP az idei második negyedévben. Ez ugyancsak gyengébb ütem az első negyedévben mért 1,2, illetve 1,6 százalékhoz képest. A második becslésben szereplő adatok teljes egészében megegyeznek a két héttel ezelőtt közölt első számokkal, és összhangban állnak az elemzői várakozásokkal.

Foglalkoztatottság

A foglalkoztatottság az első negyedévhez képest mindkét blokkban 0,2 százalékkal bővült április-júniusban, felére lassult a növekedési ütem az első negyedévben mért 0,4 százalékról. A tavalyi második negyedévhez képest az euróövezetben 1,1 százalékkal, az unióban pedig 1,0 százalékkal nőtt a foglalkoztatottak száma, mindkét adat 0,2 százalékponttal kisebb az első negyedévinél. A GDP-statisztika országokra lebontva még hiányos, hét országból – Észtország, Írország, Görögország, Horvátország, Luxembourg, Málta és Szlovénia – egyelőre nincs adat.

Elsők vagyunk

Negyedéves összevetésben Magyarország gazdasága nőtt a legerősebb, 1,1 százalékos ütemben. Románia a második, 1,0 százalékkal, majd Litvánia és Finnország következik, egyaránt 0,9 százalékkal. Csökkenést mértek Németországban (0,1 százalék), Svédországban (0,1 százalék) és Nagy-Britanniában (0,2 százalék), Olaszország gazdasága pedig stagnált.

Éves összehasonlításban Magyarország 5,1 százalékos GDP-növekedéssel vezeti a listát, majd Románia következik 4,6 százalékkal és Lengyelország 4,1 százalékkal. A legnagyobb euróövezeti gazdaságok közül Németország 0,4 százalékos, Franciaország 1,3 százalékos, Spanyolország pedig 2,3 százalékos növekedést ért el, Olaszország stagnált.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére