Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szánthó Miklós: Aki nem veszi fel a vakcinát, nemcsak magát sodorja veszélybe, de polgártársait is

888.hu, Magyar Nemzet

2021.04.29. 08:00

A vakcinaigazolvánnyal kapcsolatos, adatvédelmi szempontokra hivatkozó akadékoskodás megalapozatlan, ugyanis a vakcinakártya a beoltottság tényének igazolására szolgál, azt az étteremben, konditeremben megtekintik – csakúgy, mint mondjuk egy dohányboltban a személyit –, azonban arról adatot nem rögzítenek – nyilatkozta az Alapjogokért Központ igazgatója a Magyar Nemzetnek. 

 

 

Egyes szolgáltatások igénybevételének vakcinaigazolványhoz kötése teljes mértékben alkotmányos és igazolható, noha természetesen bizonyos korlátozást és megkülönböztetést jelent azok számára, akik még nem oltatták be magukat

fejtette ki a Magyar Nemzetnek Szánthó Miklós. Az Alapjogokért Központ igazgatója szerint az oltakozás egyéni, de egyben társadalmi felelősségvállalás kérdése is: aki nem veszi fel a vakcinát, nemcsak magát sodorja veszélybe, de polgártársait is – lényegében a közegészségügyi érdeket.

Ugyanakkor látni kell – folytatta –, hogy azok, akik mégsem élnek az oltással, nem kerülnek hátrányosabb helyzetbe, mint amilyenben most vannak, hiszen az üzletek, fodrászatok, teraszok előttük is nyitva állnak, viszont akik beoltatják magukat, azok több szabadsággal fognak rendelkezni. Ez egy teljesen igazolható és észszerű különbségtétel, ugyanúgy, mint ahogy a közforgalomban történő gépjárművezetést jogosítványhoz vagy hogy a fegyvertartást különböző vizsgákhoz és engedélyekhez kötik – sorolt párhuzamokat az elemző.

A lapnak a jogász kifejtette: az, hogy egy pandémiás helyzetben a nem fertőzöttek vagy beoltottak számára előnyöket biztosítanak, egyáltalán nem új keletű, hiszen hazánkban és az EU számos országában utazásokat, határátlépéseket is minimum negatív Covid-teszthez kötöttek. Görögország már meg is állapodott Izraellel oltási igazolványaik kölcsönös elfogadásáról. Utóbbi országban már február óta „zöldigazolvánnyal” látogathatók egyes intézmények, és az Európai Bizottság is már márciusban előterjesztette a koronavírus elleni oltást bizonyító európai uniós igazolvány létrehozására vonatkozó javaslatát.

Maga a magyar intézkedés természetesen megvalósítható lenne veszélyhelyzeten kívül is, hiszen – a liberális nagyotmondásokkal szemben – az alapjogok, mint például a mozgásszabadság, más alapvető jog vagy alkotmányos érték védelmében, mint amilyen a mindenkit megillető egészséghez való jog vagy a közegészségügyi érdek, korlátozható”

– jelentette ki Szánthó Miklós.

Magyarázata alapján veszélyhelyzetben a lényeges különbség, hogy e korlátozás a „békeidőben” megszokott szükségességen és arányosságon is túlmehet. Hozzátette: valójában ez bármilyen különleges jogrend lényege, hiszen például egy járványt, de akár egy természeti katasztrófát is lehetetlen lenne kezelni a gyülekezési vagy rendezvényszervezési szabadság érintetlenül hagyásával.

Az adatvédelmi szempontokra hivatkozó akadékoskodás is megalapozatlan, ugyanis a vakcinakártya a beoltottság tényének igazolására szolgál, azt az étteremben, konditeremben megtekintik – csakúgy, mint mondjuk egy dohányboltban a személyit –, azonban arról adatot nem rögzítenek”

– világított rá az elemző.

Elmondta, hogy azoknak az emberi jogi fundamentalista szervezeteknek, amelyek már a járvány kezdete óta valamennyi lényegi, a közegészségügyi érdeket védő – így jogkorlátozással járó – intézkedést támadnak, igazából nem formáljogi problémáik vannak. Például egyik fő érvük, miszerint a vakcinaigazolvány nem is jelent védettséget, hamis, hiszen

a védőoltás lényege nem az, hogy a beoltott nem betegedhet meg, hanem hogy biztosabban győzheti le a koronavírust, és kevésbé fertőzőképes.

A jogásznak meggyőződése, hogy a liberálisok ellenérvei valójában kóros habitusukból fakadnak: számukra az egyéni vágyak kiteljesítése mindig fontosabb, mint a közérdek. A rendben, a rendezettség megteremtésére irányuló intézkedésekben mindig csak a megkülönböztetést látják, és inkább akarnak „diszkriminációmentes” anarchiát, mint hierarchikus biztonságot.

Az elemző felidézte: valójában ez a kulturális minta áll a teljes baloldalnak az elmúlt hónapokban a hatékony járványkezelés ellen folytatott ármánykodása mögött:

instabilitást, diszharmóniát kívánnak, mint Madách Lucifere, hogy így kerülhessenek hatalomra.

Ez indult a lélegeztetőgép-beszerzés ócsárlásával, a „nyissunk ki, zárjunk be, nyissunk, de ne így” cikcakkos követeléseivel, majd az oltásellenességben csúcsosodik ki, és folytatódik a vakcinaigazolvány elleni hergeléssel vagy a beadott oltások által kiváltott immunválaszok megkérdőjelezésével.

Sőt a helyzet talán rosszabb is – mondta Szánthó Miklós –, hiszen

meghatározó társadalmi ügyekben a marxizmussal vegyes házasságot kötő „haladáspárti” politika és szolgálóleányaik az élet védelme helyett rendszeresen a halál pártjára állnak.

Így van ez a drogliberalizáció, az eutanázia vagy a magzatgyilkosság, de most a járványhelyzet kapcsán is. És csak szomorúan állapíthatjuk meg – zárta a beszélgetést az elemző –, hogy az európai demográfiai problémák orvoslására, a gyermekszám növelésére, a családalapítás ösztönzésére – már csak a biológia és a természet törvényszerűségeiből fakadóan is – nem gyógyír a homoszexuális-propaganda, és a genderideológia sem.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Eb 2020: Finnország nagyra nőtt Dániában

Eb 2020: Finnország nagyra nőtt Dániában

Finnország története első Európa-bajnoki győzelmét aratta. A szinte teljesen esélytelen csapat 1-0-ra legyőzte a hazai pályán, Koppenhágában fellépő Dániát. A történethez az is hozzátartozik, hogy a hazaiak egyik legjobbja, az olasz bajnok Interben szereplő Christian Eriksen a 43. percben váratlanul összeesett, újra kellett éleszteni.

Orbán Viktor: A baloldal szétveri a hagyományos közösségeinket

Orbán Viktor: A baloldal szétveri a hagyományos közösségeinket

Vannak, akik „gyakorlatilag Belzebubként” tekintenek rá, de Orbán szereti magát úgy meghatározni, mint keresztény, nemzeti, konzervatív és aláhúzni azt, hogy Magyarország első uralkodója, Szent István „vizionárius volt, egy olyan kormányzó, aki a politikát a lelkiséggel kötötte össze” – írja Jamie Nogueira Pinto Portugál újságíró, aki interjút készített Orbán Viktor miniszterelnökkel Portóban.

Tiszteletbeli Pulitzer-díjat kapott, amiért a Floyd elleni rendőri intézkedést videón rögzítette

Tiszteletbeli Pulitzer-díjat kapott, amiért a Floyd elleni rendőri intézkedést videón rögzítette

A Pulitzer-díjakat odaítélő testület pénteken kitüntetésben részesítette Darnella Frazier-t, aki 2020-ban mobiltelefonnal készített videót a Georg Floyd elleni rendőri intézkedésről. A testület indoklásában az áll: a „megrázó” videó nagy jelentőségű, mert „világszerte tiltakozásra sarkallt a rendőri brutalitás ellen” – olvasható a V4NA szombati cikkében.

Orbán Viktor: Bertalan Krisztus nyájába felvétetett

Orbán Viktor: Bertalan Krisztus nyájába felvétetett

Megkeresztelték a miniszterelnök legkisebb unokáját.

Újraélesztették Eriksent, stabil állapotban vitték kórházba

Újraélesztették Eriksent, stabil állapotban vitték kórházba

A dán Christian Eriksen összeesett a pályán, újraélesztik. Az első félidő végén félbeszakadt a Dánia-Finnország mérkőzés a részben budapesti rendezésű labdarúgó Európa-bajnokságon, Koppenhágában, a B csoportban.

Bogdán Ádám és Szalai Attila is bízik a sikeres rajtban

A kapus Bogdán Ádám, illetve a védő Szalai Attila is úgy fogalmazott, már a portugálok elleni nyitómeccsen meg akarják mutatni, mire lesznek képesek a részben budapesti rendezésű labdarúgó Európa-bajnokságon.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére