Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Öngól lenne a Jobbik-MSZP összeborulás

Bertha László

2016.03.21. 09:58

A 888-nál a duma helyett megmértük a forgatókönyv esélyét a magyar választók körében.

Dilettáns politikai elemzők és az ellenzéki online média körében az elmúlt hetekben témává vált, a „hogyan verhető a Fidesz” topik keretében, a Jobbik-MSZP választási együttműködés lehetősége.

A 2014 után lezajlott időközi választásokon tapasztalt (egyébként közvélemény-kutatásokkal nem igazolt) szavazat-mozgások kapcsán vetette fel néhány „szakértő” ennek az együttműködésnek a lehetőségét.

A Fidesz politikai esélyeit mi is ismertettük ebben a cikkben.

Most azonban itt a fekete leves

A 888-nál ugyanis duma helyett megmértük ennek a forgatókönyvnek az esélyét a magyar választók körében. Közvélemény-kutató partnerünk nagymintás, országos felmérés keretében kérdezte meg, voksolnának-e a magyarok egy ilyen szokatlan koalícióra.

Az eredmény magáért beszél: kevesebben szavaznának egy MSZP-Jobbik együttműködésre, mint önállóan a Jobbikra.

A (választásokon részt venni szándékozó) megkérdezettek pontosan 6 százaléka szavazna biztosan erre az ellenzéki kombóra, 11 százaléka pedig elképzelhetőnek tartja. Ez együtt ugye 17 százaléka.

Mennyien szavaztak önállóan a Jobbikra 2014-ben? Listán 20.3 százaléka.

Mennyien szavaztak a baloldali pártok koalíciójára? 25.6 százaléka.

Na de kikből is áll ez a 17 százalék?

A Jobbik jelenlegi választóinak körében a megkérdezettek 17 százaléka voksolna biztosan és 29 százaléka talán egy ilyen új ellenzéki együttműködésre. Ez összesen 46 százaléka. Kevesebb, mint a szavazóik fele.

Az MSZP választói körében az arány közel azonos: 47 százaléka.

Az eredmények visszavisznek bennünket a politikai realitások világába. Vannak ugyan olyan ellenzéki választók, akiknek tényleg minden mindegy, csak bukjon a kormány. Látható azonban, hogy a törzsvásárlók fele inkább elfordulna a Jobbiktól, ha a párt a választási győzelem reményében arcon rúgná magát és összebútorozna a baloldallal.

A hithű szavazókkal mindent nem lehet lenyeletni. Még akkor sem, ha ez az érdeke a liberális médiának. Vagy „bármi jöhet” elvtelenségével gondolkodó baloldali „szakértőknek”.

A „szakértők” láthatóan hülyébbek, mint mi, választópolgárok. Ezért is nézzük, olvassuk őket. Mert szórakoztató. Ahogy szerettük nézni Chaplint is, amint elesik a saját lábában.

Kód Piac-, Vélemény- és Médiakutató Intézet, 2016. március 14-18. között készített országos, 1000 fős, reprezentatív adatfelvétel

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére