Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Gál Kinga: Sok csatát megvívtam már az Európai Parlamentben

888.hu - Magyar Nemzet

2021.01.14. 15:28

A Fidesz–KDNP delegációjának elnöke szerint a választási kampányban is állni kell a sarat Brüsszelben.

 

Delegációnk célja a magyar választók érdekeinek hatékony képviselete az Európai Parlamentben – közölte a Magyar Nemzet.

Ez nemes küzdelem, amit megéri végigcsinálni, ha olyannak akarjuk megtartani társadalmunkat, amilyennek ismerjük és szeretjük – fogalmazott a lapnak Gál Kinga, akit a héten választottak a Fidesz–KDNP európai parlamenti delegációjának elnökévé. A politikus 2004 óta tagja az uniós parlamentnek, korábban az Európai Néppárt alelnöki pozícióját is betöltötte. Gál Kingát a Fidesz és a néppárt viszonyáról, az Orbán Viktorral való e heti találkozóról és az új esztendő politikai kihívásairól is kérdezték. Az interjút változtatások nélkül közöljük.

Magyar Nemzet: A Fidesz–KDNP európai parlamenti delegációjának elnökévé választották a héten. Milyen feladatokat jelent a megbízatás?

Gál Kinga: A magyar néppárti delegációnak két vezetőségi tagja van a delegációvezető és az elnök személyében. Nagy megtiszteltetés, hogy képviselőtársaim engem választottak az elnöki tisztségre. Feladatom Deutsch Tamás delegációvezető segítése lesz a mindennapi munkában, valamint a képviselőcsoportunk munkájának erősítése mind a néppárti frakcióban, mind pedig az Európai Parlamentben.

MN: 2004 óta tagja az Európai Parlamentnek, korábban az Európai Néppárt alelnöke is volt. Egyértelmű döntés volt, hogy a delegáció önt kéri fel elnöknek?

GK: Valóban az egyik leghosszabb ideje munkában álló fideszes EP-képviselő vagyok, hiszen több mint tizenhat éve dolgozom a testületben. Delegációnk mindig figyelt arra, hogy az elnöki pozíció egyúttal szeniorpozíció is legyen, ugyanis ez a gyakorlatban ismeretséggel és elfogadottsággal jár együtt.

Ennyi év alatt pedig volt alkalmam számtalan harcot megvívni a néppárti frakció és az Európai Parlament soraiban.

Természetesen az Európai Néppártban betöltött alelnöki pozícióm is szempont volt a döntésnél, hiszen korábban komoly feladatkört láttam el a pártcsaládban.

MN: Belerondít a képbe, hogy a friss hírek szerint a néppárti frakció azon dolgozik, hogy megteremtse a jogi lehetőséget teljes nemzeti delegációk kizárására? Magára veszi ezt a Fidesz–KDNP?

GK: Egyesek talán azt gondolják, hogy ez a kezdeményezés majd megregulázza a Fidesz–KDNP-t, én azonban meg vagyok győződve arról, hogy hosszú távon sokkal inkább a néppártot fogja meggyengíteni. Az Európai Néppártnak ugyanis jobbközép, széles bázissal rendelkező, többféle politikai árnyalatnak teret engedő, valóban néppárti tömörülésnek kellene lennie. Azonban ha levagdossa magáról a fősodortól eltérő nézeteket képviselő tagpártokat, nehezen mondhatja majd el magáról, hogy a legerősebb európai párt, illetve frakció az Európai Parlamentben.

Megkérdőjelezhető módszer az is, hogy a szabályzat lehetséges módosításáról a frakció tagjai a Politico hírportált olvasva értesültek. Mindez jól mutatja, milyen problémákkal küzdünk a politikai csoportunkban. Biztos vagyok benne, hogy a néppárti csendes többség sem nézi jó szemmel a hasonló történéseket.

MN: Nemrég még arról nyilatkoztak a néppárti EP-frakció politikusai, hogy az önhöz hasonló, kimagasló szakmai teljesítményt nyújtó magyar képviselőkkel jó együtt dolgozni, és meg kell várni az ernyőpárt döntését a Fideszről. Mi változott?

GK: Én ezt nagyrészt a lengyel néppárti delegáció belpolitikai okokból egyre erősödő Fidesz-ellenességének tudom be. Hozzájuk pedig vehemensen csatlakoznak a csekély politikai súllyal bíró északi és Benelux-tagpártok képviselői. A probléma része, hogy Donald Tusk, a pártcsalád lengyel elnöke is inkább szítja az indulatokat.

Csak remélni tudom, hogy végül a józan ész kerekedik felül.

Tényleg nagyon régóta ismerem az Európai Néppártot, valamint a néppárti frakció működését, így biztosan állíthatom: nem állhat érdekében, hogy saját magát kezdje leszalámizni. Tisztában kell lenniük azzal, hogy ha mi megyünk, akkor majd mások következnek. Politikai naivitás, ha nem számolnak ezzel.

MN: A Fidesz–KDNP EP-delegációja a héten Orbán Viktor miniszterelnökkel tartott évindító egyeztetést. Milyen hangulatban telt a beszélgetés?

GK: Kifejezetten jó hangulatú, nyitott beszélgetést folytattunk a miniszterelnökkel. Úgy érzem, mindnyájan erőt kaptunk ahhoz, hogy nekivágjunk egy könnyűnek egyáltalán nem ígérkező, kihívásokkal teli évnek.

MN: Arra gondol, hogy a kezdődő magyar választási kampány egyik színtere Brüsszel lehet?

GK: Számolnunk kell azzal, hogy már idén számos olyan esemény lesz az európai fővárosokban, amelyek jelentősen befolyásolhatják a brüsszeli hangulatot. Példaként említem a Kereszténydemokrata Unió (CDU) hét végi elnökválasztását és az őszi németországi szövetségi választásokat.

Magyarországon pedig kezdetét veszi a 2022-es országgyűlési választásokat megelőző kampány, ám mi ezalatt is állni fogjuk a sarat Brüsszelben. Hiszem, hogy a nemzetközi médiában ránk nehezedő össztűz ellenére nekünk van igazunk, az érveink igenis megállják a helyüket, ahogy a migrációt illető kérdésekben is.

A delegációnk célja továbbra is a magyar választók érdekeinek hatékony képviselete az Európai Parlamentben. Ez nemes küzdelem, amit megéri végigcsinálni, ha olyannak akarjuk megtartani a társadalmunkat, amilyennek ismerjük és szeretjük.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Nem gyenge hétkezdet: Karácsony sír, de költ, mindegyik vakcina jó, a balos polgi tolakszik is érte

Nem gyenge hétkezdet: Karácsony sír, de költ, mindegyik vakcina jó, a balos polgi tolakszik is érte

Na, valahogy így kell kell elkezdeni egy hetet: baloldali helyezkedéssel, nyafogással, csak hogy lássa a választó, hogy eközben a szakemberek arról biztosítanak: a kormány által berendelt mindegyik vakcina működik.

Vicces pasas az oltásért tolakodó gyöngyösi polgármester

Vicces pasas az oltásért tolakodó gyöngyösi polgármester

Két hónapja még a fizetős teszteket ajánlgatta a város kockázati csoportokba tartozó lakóinak is, most önmagát az egészségügyi dolgozókkal együtt olttatta be az egyébként mostanság épp oltásellenes baloldal gyöngyösi polgármestere, az ex-szoci Hiesz György.

Föld S. Péter balos politikai érdekből a halálba küldené az embereket

Föld S. Péter balos politikai érdekből a halálba küldené az embereket

Ha az ember nem tudná, hogy a szélsőségesen kormánypártinak nem nevezhető hírklikkes Föld. S Péter tagja volt a hetvenes-nyolcvanas évek lelkeket sötétítő Neoprimitív zenekarnak, írásaiból e nélkül is sejthető lenne valami a zenekar neve és „jeles” tagja kapcsolatáról.

Kovács Zoltán: Szeretnénk minél hamarabb újranyitni a vendéglátóhelyeket

A kormány is szeretné, ha a vendéglátóhelyek mielőbb újranyithatnának, de minden a vakcinán múlik, vagyis attól függ a nyitás időpontja és üteme, hogy az ország milyen gyorsan tud vakcinához jutni – mondta a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár hétfőn az MTI-nek.

Kulcsmegoldás

Kulcsmegoldás

889

Hazák után házakat is foglalnak majd az Európa határait elárasztó vándorok?

Újra Dárdai Pál a Hertha vezetőedzője

Újra Dárdai Pál a Hertha vezetőedzője

Újra Dárdai Pál lett a Hertha BSC labdarúgócsapatának vezetőedzője.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére