Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Fidesz-KDNP: a dél-budai szuperkórház az agglomerációban élőket is szolgálná

Ányos Miklós

2019.11.25. 16:38

A dél-budai szuperkórház eredeti helyszínen történő megépítése mellett érvelt Pest megye két kormánypárti országgyűlési képviselője egy mai sajtótájékoztatón. Aradszki András (KDNP) és Csenger-Zalán Zsolt (Fidesz) hangsúlyozta, a centrumkórház az agglomerációban élőket is szolgálná.

Aradszki András – Pest megye 1. számú választókerületének, többek közt Érd egyéni országgyűlési képviselője – rámutatott, a dél-budai centrumkórházra vonatkozó, előkészítés és kivitelezés alatt álló kormánytervezet megvalósítása kétségessé vált az október 13-i önkormányzati választás után. 1,2 millió embert látna el az új egészségügyi intézmény, amely nemcsak a fővárost, hanem az agglomeráció délnyugati régióját is érintené. Az új kórház egykapus rendszerű, 24 órás sürgősségi ellátást, gyermek- és felnőttellátást is biztosítana, és az intézményen belül közel 300 ágyas gyermekrészleg működne.

A kórházat úgy tervezték, hogy akár katasztrófahelyzetben is megfelelő egészségügyi ellátást nyújtson. Kitért arra is, hogy az új intézményben általános műtőt, egy robotsebészeti műtőt, valamint hibrid műtőt is kialakítanának. Mind műszakilag, mind ellátásbiztonság szempontjából éllovas, az ország számára is kulcsfontosságú intézmény lenne. Megjegyezte, hogy az informatikai fejlesztéseknek köszönhetően csökkennének a betegutak is. Aradszki azt is elmondta, hogy az érintett választókerületekben élők joggal várják el, hogy magas színvonalú, jó közösségi kapcsolatokkal rendelkező és jó minőségű kórházi ellátásban részesüljenek.

Csenger-Zalán Zsolt – Pest megye 2. választókerületének, többek között Budakeszi és Budaörs egyéni országgyűlési képviselője – kifejtette, hogy az új kórház három autópálya – az M7, az M1 és az M0-s – találkozásánál épülne meg, de az M0-s körgyűrű miatt gyakorlatilag az egész ország elérhetővé válna. Tömeges baleseteknél pillanatok alatt a kórházba érnének a mentők anélkül, hogy a városi dugókon át kellene vergődniük. Feltette a kérdést, hogy miért próbálja Budapest és a XI. kerület ellenzéki vezetése arra kényszeríteni az agglomerációban élőket, hogy hosszan utazzanak budapesti kórházakba, növelve a légszennyezést, a dugókat és a várakozási időt.

Emlékeztetett arra, hogy az ellenzék korábban zöldkoncepciót hirdetett meg, zöldebb Budapestről, kórházakról, méltatlan egészségügyi helyzetről beszéltek. Eközben a kormány az Egészséges Budapest Programra 700 milliárd forintot betervezett, éppen a kórházak és az egészségügyi rendszer reformja érdekében. Ennek kiemelten fontos projektje a dél-budai szuperkórház és sem a Szent Imre Kórház, sem a Szent János Kórház fejlesztésével nem megoldható a mostani helyzet.

Arra a kérdésre, hogy a XXII. kerület befogadná-e a szuperkórházat, Csenger-Zalán elmondta, örömmel és köszönettel nyugtázzák, ugyanakkor ez elképesztő időbeli csúszást okozna, és a kerület közösségi közlekedéssel való megközelítése is nehezebb.

Aradszki András felhívta a figyelmet képviselőtársa, Simicskó István (KDNP) petíciójára, amelyet a szuperkórház érdekében indított és megjegyezte, ha úgy alakul, választókerületeik is készen állnak a kórház befogadására.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére