Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az Európai Unió Bíróságán támadta meg a kormány a kiküldetési irányelv módosítását

Bokor Gábor

2018.10.04. 10:41

Magyarország az Európai Bizottság javaslatának 2016 márciusában történt közzététele óta mindvégig ellenezte a munkavállalók szolgáltatások nyújtása keretében történõ kiküldetésérõl szóló irányelv módosítását, mert az azonos helyen azonos munkáért egyenlõ bérezés elvének a szolgáltatásnyújtás szabadságára való kiterjesztése valójában nem a kiküldött munkavállalók védelmét, hanem protekcionista eszközként a más tagállamok munkaerõpiacairól történõ kiszorítását célozza.

Az MTI jelentése szerint a kormány az Európai Unió Bíróságához benyújtott megsemmisítési keresetével megtámadta a kiküldetési irányelv 2018. július 9-én kihirdetett módosítását.

A két éven át politikai viták kereszttüzében álló tárgyalások során a magyar kormány azt az álláspontot képviselte, hogy az új szabályok aránytalanul korlátozzák a szolgáltatásnyújtás szabadságát, megbontva a korábbi szabályok révén a munkavállalók védelme és az említett alapszabadság előmozdítása között kialakított kényes egyensúlyt, ráadásul az egész unió versenyképességét csökkentik.

Az Európai Bizottság annak ellenére változatlanul fenntartotta a javaslatát, hogy tizenegy tagállam nemzeti parlamentjének tizennégy kamarája, közte az Országgyűlés az ún. sárga lapos eljárás megindításával kifogásolta a javaslatot"

– sérelmezte a kormány. 

Magyarország különösen elfogadhatatlannak tartotta a kiküldetési szabályok kiterjesztését a nemzetközi közúti közlekedési tevékenységekre, mivel ezeket a természetüknél fogva nagyfokú mobilitás jellemzi.

Az Európai Unió Tanácsában az irányelv elfogadásának ellenzésekor Magyarország és Lengyelország közös nyilatkozatban fejtette ki azt is, hogy az elfogadott szabályok semmiképpen sem tekinthetők kiegyensúlyozottnak, mivel a közúti közlekedésre alkalmazandó speciális kiküldetési szabályok még tárgyalás alatt állnak.

Magyarország a tárgyalások során a minden tagállam számára elfogadható, észszerű kompromisszum kialakítására törekedett. Mivel ezt a megközelítést elutasították, ráadásul az irányelv végső szövege még az Európai Bizottság eredeti javaslatához képest is hátrányosabb a régió vállalkozásai számára, a kormány a 2018. október 3-ig nyitva álló keresetindítási határidőig megtámadta az uniós jogszabályt az Európai Unió Bíróságán"

– jelentették be.

A távirati iroda megjegyzi, hogy a kormány a keresetlevelében számos jogi érvet sorakoztat fel annak alátámasztásához, hogy a megtámadott jogi aktus sérti az unió alapszerződésében rögzített szolgáltatásnyújtás szabadságát.

  • Egyrészt a szükségesség és arányosság elveibe ütközik, másrészt a megkülönböztetés-mentesség követelményét sértő kötelezettségeket és korlátozásokat vezet be,
  • továbbá a kiküldetési szabályok közlekedési szektorra való kiterjesztése is az alapszerződésbe ütközik.
  • A megtámadott irányelv egyes rendelkezései sértik a jogbiztonság és a normavilágosság elvét, ami jelentős kihívások elé állítja majd a tagállamokat az irányelv nemzeti jogukba történő átültetésekor, aminek 2020. július 30-ig kell eleget tenniük.

Ugyanezen időpontig a tagállamok nem is alkalmazhatják ezeket a rendelkezéseket. A kormány bízik abban, hogy ezt megelőzően az Európai Unió Bírósága megsemmisíti a megtámadott irányelvet. Magyarország szerint kulcsfontosságú a bírósági eljárás kimenetele, mivel bármely alapszabadság korlátozása az európai integráció alapját képező belső piac egységének megbontásához vezethet. 

A rendelkezésre álló információk szerint Lengyelország ugyancsak keresetet nyújt be az Európai Unió Bíróságához az irányelv megsemmisítését kérve.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
„Siklósi flowban volt”

„Siklósi flowban volt”

Ahogy az egész tegnapi nap során, úgy a döntőben is önbizalommal telve vívott Siklósi Gergely, aki pénteken aranyérmet nyert a férfi párbajtőrözők egyéni versenyében a budapesti olimpiai kvalifikációs világbajnokságon.

Merkel még mindig hallgat a remegéseiről

Szűkszavúan nyilatkozott csak egészségi állapotáról hagyományos nyári sajtóértekezletén Angela Merkel német kancellár.

Elhunyt Heller Ágnes

Elhunyt Heller Ágnes

Péntek kora este elhunyt Heller Ágnes. A filozófus 90 éves volt.

Óriási siker: aranyérmes Siklósi Gergely párbajtőrözőnk

Óriási siker: aranyérmes Siklósi Gergely párbajtőrözőnk

A párbajtőröző Siklósi Gergely látványos és eredményes vívással aranyérmet nyert pénteken a budapesti olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokságon.

Halálra ítélték a két skandináv lányt lefejező dzsihadistákat

A bíróságon megjelent 23 vádlottból a három gyilkos halálbüntetést kapott a marokkói tárgyaláson.

A börtönkoszt és a magány miatt panaszkodik a stockholmi migráns terrorista

A börtönkoszt és a magány miatt panaszkodik a stockholmi migráns terrorista

Rahmat Akilov lelkén öt ember halála – köztük egy 11 éves kislányé – szárad, most azonban még neki áll feljebb.

„Az ukrán hatóságok ne ellenséget, hanem partnert lássanak a helyi magyarságban!”

Magyar Levente azt követően tájékoztatta az újságírókat, hogy összehívták az EU- és NATO-tagállamok Magyarországra akkreditált nagyköveteit, hogy tájékoztassák őket arról, hogyan alakult ki a mostani helyzet.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére