Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az ENSZ migrációs jelentéstevője szerint Magyarországnak le kellene bontania a kerítést

Forisek Ádám

2019.07.17. 19:30

Már nem érkeznek migránsok jelentős számban Magyarországra, ezért újra kellene gondolni azoknak az intézkedéseknek a fenntartását, amelyeket a korábbi válsághelyzetben hoztak – mondta Felipe González Morales, az ENSZ migránsok emberi jogaival foglalkozó, független különleges jelentéstevője szerdán Budapesten.

Felipe González Morales július 10. és 17. között folytatott megbeszéléseket Magyarországon. A jelentéstevő az ország hatályos törvényeit, szakpolitikáját és gyakorlatát, valamint ezeknek a migránsok emberi jogaira gyakorolt hatását vizsgálta. Hangsúlyozta:

a magyar migrációs politikában a biztonság az első számú szempont,

viszont már nem áll fenn az a néhány évvel ezelőtti helyzet, amely ezt indokolná. A migránsok emberi jogai kevés figyelmet kapnak szerinte.

Közölte: a „válsághelyzetet” folyamatosan meghosszabbítják, jelenleg szeptember 7-ig érvényes. Ezen időszak közelgő lejáratát tekintve azt ajánlotta Magyarországnak, hogy értékelje újra a tényleges migrációs helyzetet, szüntesse meg azt, illetve az ahhoz kapcsolódó korlátozó intézkedéseket is.

tranzitzóna

Az ENSZ-tisztviselő kitért a tranzitzónák helyzetére. Azt mondta: rendkívül szigorú előírások vannak a tranzitzónákban. Jelenleg a tranzitzónákban mintegy 280 ember tartózkodik, legtöbbjük olyan család, amely évek óta úton van. A tranzitzónák lakóinak több mint 60 százaléka gyermek. A gyermekeknek különösen fontos megfelelő körülményeket teremteni – vélekedett.

Felipe González Morales szerint hatékonyabb jogi segítséget kell biztosítani a tranzitzónában, továbbá meg kell adni a külső ellenőrzés lehetőségét. Arról is beszélt, hogy a civil szervezetek szerepe elődleges az emberi jogok garantálásában, ezért fontos, hogy szabadon tevékenykedhessenek. Kifogásolta, hogy a bevándorlási különadót vezettek be a civil szervezeteknek. Az elmúlt években a migránsok jogaiért dolgozó civil szervezetek több akadállyal szembesültek Magyarországon – fűzte hozzá.

A kerítés ott marad, ahol van

– ezt már Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára tette közzé Facebook-oldalán. Kifogásolta, hogy az ENSZ tisztviselője bírálja Magyarországot azért, mert a migrációra biztonsági kockázatként tekint. Menczer Tamás emlékeztetett: mintegy 30 terrortámadás történt, melyben több mint 300-an meghaltak, több mint 1300-an megsérültek, és megemlítette a párhuzamos társadalmak problémáját is. Mint mondta, a migráció nem egy megoldott kérdés, hanem egy probléma, jelenleg is a legóvatosabb becslések szerint is 30-35 millió olyan emberről beszélhetünk, akik bármikor megindulhatnak Európa felé.

Menczer Tamás épp ezért leszögezte: a kerítés ott marad, ahol van, mert a magyar emberek biztonságát szolgálja. Továbbra is a magyar emberek döntését, biztonságát tartja a kormány szem előtt.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére