Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Itt az újabb példa, hogy az ellenzéknek a kampány fontosabb a választóknál

M. Kovács Róbert

2020.10.06. 09:30

Nyilvánvalóan politikai okból torpedózta meg a városi közbiztonsági kamerarendszer telepítésének tervét a helyi képviselő-testület ellenzéki fele a Pest megyei Kerepesen. Tette mindezt úgy, hogy közben a városban éppen betöréseket tervező bűnözők jelölgetik meg a sebezhetőnek ítélt házakat.

Lassan megszokhatjuk, hogy

az ellenzéki politikusokat a hatalmi harcoknál sokkal kevésbé érdekli saját választópolgáraik érdeke.

És ez nem csak az országos politikában van így, amikor a baloldali pártok saját szavazóikat hergelik az egészségügyi ellátórendszer ellen, de helyi szinten is számos példát lehet felsorolni, gondoljunk – például – Gödre vagy Jászberényre!

Vagy akár Kerepesre...

A főváros agglomerációjához tartozó település viszonylagos rendben éli hétköznapjait, kivéve, amikor a helyi bűnözésben élenjáró családokból éppen többeket kiengednek a börtönből. Ilyenkor ugyanis a következő bezárásig elszaporodnak a betörések, autófeltörések. Éppen ezért a tavalyi önkormányzati választáson polgármesteri címet elnyert fideszes Gyuricza László kampányának is fő eleme volt, hogy „helyreállítsa a közrendet, a köztisztaságot és a közbeszéd tisztaságát” a városban.

A fiatal polgármester, akit egyébként sokan úgy ismernek, mint a magyar Bear Grylls, hiszen a világhírű „túlélőhöz” hasonlóan ő is az úgynevezett bushcraft „sportban” leli örömét, városvezetői túlélését sem bízta a véletlenre, gőzerővel vágott bele választási ígéretei megvalósításába. Ezek egyik legfontosabbika volt, hogy

felvázolta egy 32 darab – vezeték nélküli adattovábbítást lehetővé tevő – kamerából álló térfigyelő rendszer kiépítésének tervét.

Tette mindezt akkor, amikor

Kerepesen néhány héten belül több brutális rablást is elkövettek,

amelyekről az országos lapok is beszámoltak. Így egyáltalán nem meglepő, hogy amikor ezt

  • 2019 novemberében a 2020-as költségvetés koncepciójában feltüntették,
  • majd 2020 februárjában azt egyhangúan megszavazta a képviselő-testület,

az ellenzékiek is egyetértettek azzal, hogy kamerarendszerre szükség van. Sőt:

  • ugyancsak 12 „igen” szavazat döntött áprilisban a közbeszerzési eljárás megindításáról,
  • de még június 25-én is 9 helyeslő és csupán egy ellenszavazatot kapott (egy távollét és egy tartózkodás mellett) az 54,4 millió forintra becsült, műszaki és közbeszerzési szakértők által összeállított ajánlattételi javaslat.

Aztán

a lelkesedés szeptemberre igencsak alábbhagyott,

amikor is meg kellett volna szavazni az egyetlen beérkezett ajánlatot, amely egyébként a 40 milliós nettó árajánlattal pontosan belefér a kiírt kritériumok alkotta keretbe.

Az ellenzékiek indoklása az volt, hogy

a koronavírus-járvány miatt a város »eladósodna« a kamerarendszer beszerzésére és üzemeltetésére szánt bruttó 54,4 millió forint miatt.”

Ez még akár igaz is lehetne, de persze nem az, hiszen

júniusban még minden képviselő belement volna, hogy a város 36 havi hitelből finanszírozza a kamerarendszer kiépítését, szeptemberben viszont már arról sem akartak hallani, hogy ezt a költséget szükség esetén 2 százalékos kamatú folyószámlahitelből pótolják,

ha a város költségvetése azt esetleg megkövetelné.

– Valójában az az ellenzők indoka, hogy a járvány miatt a város elesett 40 millió forint gépjármű- és turisztikaiadó-bevételtől, és idén nem folyik be a 160 millió forint értékű iparűzési adó sem, hiszen a kormány úgy könnyítette a vállalkozók terheit, hogy ennek a kötelezettségnek idén nem kell eleget tenniük – magyarázta a 888-nak Gyuricza László polgármester, aki azonban azt is leszögezte: ez nyilvánvalóan kifogás.

– Az ipa összege ugyanis nem elvonás az önkormányzattól, hiszen ezt az adónemet be kell majd fizetniük a helyi vállalkozóknak, csak nem a mostani, hanem a következő naptári évben. Éppen ezért a kamerarendszer telepítését a következő évi büdzsé terhére irányoztuk elő. Ennek ellenére

a képviselő-testület tagjai nemcsak a beérkezett ajánlatot szavazták le, de azt is, hogy újabb, ezúttal üzemeltetési költségek nélküli közbeszerzési eljárást írjunk ki a kamerák beszerzésére”

– tájékoztatott a város vezetője, aki szerint az ellenzéki ellenállást sokkal inkább az válthatta ki, hogy

az elmúlt egy évben a polgármester jó néhányat teljesített a kampányban tett ígéretei közül, ezt az egyébként meglehetősen fontos vállalást azonban eddig sikeresen megfúrták.

Ez a baloldalnak nyilván jól jön, hiszen valójában lassan megkezdődik a kampánycsatározás a 2022-es országgyűlési képviselő-választásra.

Csakhogy a kerepesiek tesznek a kampányra. Nekik a saját élet- és vagyonbiztonságuk fontosabb. És ennek hangot is adnak.

Remélem, boldogok, akik leszavazták a kamerát! Vasút utca 42. Reggel eljöttem dolgozni, leraktam a parkolóba, és ez várt 4-kor!!! Hálásan köszönöm!!! Persze a kamera nem működik, ami rögzíthette volna! 1 katalizátor és kipufogórendszer mínusz”

– írta a városiak Facebook-csoportjában egy hölgy, akinek autójából kiszerelték a katalizátort (pedig még csak nem is színesfém...), amíg dolgozni volt.

De ez még a kisebb bosszúságok közé tartozhat, ha akcióba lép egy mostanában „mocorgó” betörőbanda a városban.

Sziasztok! Az éjszaka folyamán, hajnali 3 körül a Radnóti és Vörösmarty utcákban, valamint az Ady Endre utcában ismeretlen egyének járkálnak szürke, lepukkant autóval, és jelölgetik a házakat és a postaládákat. A fiamékhoz be is kopogtak az éjszaka folyamán, hogy otthon vannak-e!!!! Nagyon figyeljetek a házatokra és egymásra!!!!!!”

– jött egy figyelmeztetés október 1-jén, amelyet három nappal később másik is követett.

Kedves mindenki! Aki olvassa, kérem, nézze meg a saját kapuját! Kb. 30 perce ment el a Bajcsyban az a bizonyos piros Ford Escort! Kapunkon fehér krétajelölés. Utánamentem a rendszám miatt, és bejártam szinte egész Szilast, de nem találtam!”

Bulváros csúsztatás lenne azt állítani, hogy a kerepesiek rettegnének saját településük bűnözésből élő lakóitól, az viszont a fenti bejegyzésből is látszik, hogy hajlandók tenni városuk biztonságáért. Amiben a beérkezett ajánlat akár segíthette volna is őket, hiszen a rendszerre olyan kamerákkal is rá lehetett volna települni, amelyeket – például – lakóközösségek dobnak össze, hogy nagyobb lefedettséget biztosítsanak, és mivel a rendszer vezeték nélküli internethálózaton továbbítja a képet, a kamerákat bárhová át is lehetett volna helyezni, ha arra van szükség.

De egy darabig ilyen Kerepesen nem lesz. Akinek a helyiek közül ez nem tetszik, az majd a következő választásokon megköszönheti egy-egy, a kormánypárti indulóra leadott szavazattal az ellenzéknek, hogy saját politikai törekvésüket többre tartották a helyiek biztonságánál.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére