Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Politikai feltételeket „csempésznek” az európai szemeszter ajánlásaiba

888.hu - MTI

2021.02.04. 17:55

A bizottság fokozatosan felismerte, hogy olyan „fegyvert” kapott a kezébe, amellyel nem csupán a gazdaságról tud véleményt nyilvánítani – jelentette ki az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója a szervezet csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

 

Kovács István azt mondta, hogy az európai szemeszter alapgondolata jó volt, a magyar kormány is támogatta az eszközt. Abból indultak ki, hogy az Európai Bizottság rendszeresen világítsa át a tagállamok pénzügyi helyzetét, és fogalmazzon meg országspecifikus ajánlásokat, hogy ne „szálljon el” az államháztartás hiánya, ne kerüljön fenntarthatatlan pályára az államadósság.

A bizottság azonban fokozatosan felismerte, hogy olyan „fegyvert” kapott a kezébe, amellyel nem csupán a gazdaságról tud véleményt nyilvánítani – pusztán szakmai alapon –, és egyre többször „csempészett bele” ajánlásaiba politikai feltételeket. Magyarországon például a bírósági rendszert bírálta – hangoztatta.

Kovács István úgy értékelt, hogy szakmai-gazdasági eszközből politikaivá vált az európai szemeszter.

Szerinte az Európai Bizottság azon „munkálkodik”, hogy a koronavírus-járvány hatásainak kezelésére létrehozott helyreállítási alapot összekösse az európai szemeszterrel. „Visszamászott az ablakon” európai szemeszter formájában az a veszély, amelyet „kidobtak az ajtón”, amely miatt a magyar kormány a vétóig is hajlandó volt elmenni – fogalmazott.

Kurucz Orsolya, az Alapjogokért Központ projektvezető-helyettese azt mondta, hogy ráadásul az ajánlások nem is mindig jók.

Példaként említette, hogy Ausztriának néhány éve azt írták: ne költsön olyan sokat a kórházakra, az egészségügyre. Ha ezt az osztrákok betartották volna, akkor kevésbé felkészülten érte volna őket a koronavírus-járvány – tette hozzá.

Magyarországnak 2012 környékén megszorításokat javasoltak, mert alábecsülték a gazdasági növekedést. Utóbbi egyébként tízből hétszer történt meg”

– jegyezte meg Kurucz Orsolya.

Általános problémának nevezte, hogy az ajánlások nem olyan minőségűek, hogy a tagállamok követni akarják azokat. A gazdasági iránytűnek tekintett Németország például 2017-ben csupán a javaslatok 29 százalékát fogadta meg – közölte. Hozzátette: 2013 és 2017 között folyamatosan csökkent az átültetett ajánlások aránya.

A projektvezető-helyettes is úgy értékelt, hogy politikaivá alakult az eredetileg pragmatikus eszközként létrejött európai szemeszter.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Elhunyt Csapó Gábor

Hetvenkét esztendős korában elhunyt Csapó Gábor olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó.

Foglalkozunk nőügyekkel: A nő minden vágya a férfi?

Foglalkozunk nőügyekkel: A nő minden vágya a férfi?

Itt a Foglalkozunk nőügyekkel podcast legújabb része, vendég: Bedő Imre közgazdász, a Férfiak Klubja alapítója.

Orbán Viktor gyertyát gyújtott advent első vasárnapján

Orbán Viktor gyertyát gyújtott advent első vasárnapján

A miniszterelnök a Facebook-oldalán osztott meg egy videót.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére