Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nógrádi György: Merkel népszerûsége olyan nagyot zuhant, hogy bármi megtörténhet Németországban

Vincze Viktor Attila

2018.06.19. 19:00

Nem növeli Angela Merkel esélyeit a CDU/CSU kormánykoalíció megmentésére, hogy a migránsok okozta válsághelyzet ügyében most két hét alatt kellene megoldást találnia annak a kancellárnak, aki ugyanerre a problémára már három éve nem talál megoldást - mondta el a 888.hu-nak a németországi belpolitikai válságról nyilatkozó Nógrádi György. A biztonságpolitikai szakértõ szerint az, hogy Merkel meghívta Berlinbe Orbán Viktort, a magyar miniszterelnök európai népszerûségnövekedésének és a Fidesz kétharmados választási gyõzelmének az elismerése.

888.hu: Valóban akkora a baj a német belpolitikában, mint ahogy látszik és tényleg a szétszakadás szélén áll a CDU/CSU koalíciója?

Nógrádi György: Amikor 1949-ben létrejött a Németországi Szövetségi Köztársaság, akkor a német tartományokban Bajorország kivételével mindenhol megalakult a középpárti CDU. Egy kivétel van, Bajorország, ahol megalakul a testvérpárt, a CSU. A CSU a történelemben soha nem tudott kancellárt adni, aminek nagyon sok oka van. Az egyik az, hogy Németország nagy része protestáns, míg Bajorország pedig katolikus. A jelenlegi helyzetben azonban a két párt között ennél sokkal komolyabb koncepcionális különbség van. Arra eddig még nem volt példa Németország történetében, hogy a CSU és a CDU valaha is annyira eltérő érdekeket képviselt volna, mint jelenleg a migránsok ügyében. A CSU-s bajor miniszterelnök kiállt Seehofer mellett. Maga Seehofer pedig kőkeményen nyilatkozott Angela Merkelről, hiszen például azt mondta, hogy ő nem tud többé ezzel az asszonnyal együtt dolgozni. Seehofer, aki belügyminiszter és egyben a CSU elnöke is, azt követeli, hogy Németország végre hozza meg azokat a nemzeti döntéseket, amelyek az ország biztonsága szempontjából létfontosságúak. Ezért ő letett egy 63 pontos, úgynevezett mestertervet, ami rögzíti, hogy mit kell csinálni a bejövő migránsokkal. A merkeli elképzelés ezzel szemben az, hogy európai megoldás kell. Merkel erre kért és kapott két hetet. De látni kell, hogy az elmúlt években a két párt már végletesen szembekerült egymással. Merkel 2015-ben három mondatot mondott. Egyrészt azt, hogy nincs felső határ, másrészt azt, hogy aki szír, az jöhet, illetve harmadrészt azt, hogy Isten hozott. Ezt a bajorok már akkor sem fogadták el és a mostani kormánydokumentumokban már az van benne, hogy 180 és 220 ezer közötti számban jöhetnek csak be a migránsok Németországba, mert az ország már nem tud több embert fogadni. Merkel viszont hisz abban, hogy lehet találni valamilyen európai megoldást a migránshelyzetre. Tegnap találkozott ezért az olasz miniszterelnökkel, ám érdemi megállapodás nem született. Ma pedig a francia köztársaság elnökével, Emmanuel Macronnal találkozik a kancellár asszony. Az ezzel a találkozóval foglalkozó komolyabb elemzések egyébként azt emelik ki, hogy a tárgyalás értékéből nagyon sokat levon az, hogy hiába hasonló nagyon a francia és a német álláspont a migránskérdésben, ha közben viszont az eurózóna jövőjéről és minden más kérdésben pedig teljesen más állásponton van Merkel és Macron.

888.hu: Mi várható a most következő két hétben? Milyen forgatókönyvek lehetségesek a német kormányzaton belüli feszültségek és az európai migrációs válsághelyzet megoldásának a vonatkozásában?

Nógrádi György: Merkel számára a kormánykoalíció megmentésére és a migránsválság megoldására rendelkezésre álló két hétnyi idő rendkívül gyorsan telik. Eddig érdemben nem történt semmi. Ha és amennyiben kilépne a CSU a kormányból, tehát ha Merkel kizárná Seehofert a kormányból, vagy visszahívná, vagy esetleg leváltaná, akkor a kancellár asszonynak csak kisebbsége lenne a parlamentben. Ez nem elég a kormányzáshoz, így vagy parlamenti többséget szerez, vagy lemond Merkel. A kormányzási képességhez a CDU-nak egy új koalíciós partnerre lenne szüksége, ami nem egy egyszerű dolog. A liberálisok papíron jók lehetnének erre a célra, de ez mégsem járható út, mert őrületesen nagyok a személyi ellentétek a liberális párt elnöke és Merkel között. Ugyanakkor viszont a koalíció harmadik tagja, a szociáldemokraták azzal foglalkoztak, hogy kitűzték az Európai Unió logóját a párt berlini központjának az épületére, miközben minden megnyilatkozásuk Seehofer ellen és Merkel mellett áll. A politikus asszony szemmel láthatóan továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy az eredeti tervének megfelelően kitöltse a mostani négyéves ciklusát a kancellárián, amivel szembemenni látszik a férje javaslatával. Érdekes módon ugyanis Merkel férje is megszólalt a napokban. A kancellár asszony férje nyugdíjba vonult és a sajtón keresztül olyasmit üzent politikus feleségének, miszerint ő örülne, ha Merkel inkább otthon maradna a jövőben. Tehát jelenleg rendkívül bizonytalan a helyzet. Mivel Merkel népszerűsége hihetetlenül nagymértékben csökkent az elmúlt hónapokban, ezért bármi elképzelhető most Németországban. Még az is, ami egy fél éve még elképzelhetetlen lett volna.

888.hu: Milyen a politikai közhangulat Németországban? Kit hibáztatnak az emberek a káoszért és mi a tétje a válság megoldásának?

Nógrádi György: Seehofernek az az álláspontja, hogy nem szabad azokat befogadni, akik bárhol máshol már regisztráltak, illetve akiket elítéltek valamilyen bűncselekmény miatt, valamint azokat sem, akiket már kiutasítottak. Január elseje óta a bajorok a bejövő migránsok felét már egyáltalán nem engedik be az országba. Az elmúlt hetek gyilkosságai – többek között például az az ügy, amelyben egy 14 éves kislányt erőszakoltak és öltek meg a migránsok – bizony felborították a német kedélyeket, aminek következtében a lakosság kőkeményen elindult a politikai jobboldalra. Merkel népszerűsége tovább zuhant ezért. Szeptemberben pedig Bajorországban választások lesznek, amelyben a CSU természetesen szeretne abszolút többséget szerezni. A bajorok szerint Angela Merkel 2015 óta nem talált megoldást a migrációs problémára és annak az esélye, hogy a kancellár most két hét alatt meg tudná oldani azt, amit három év alatt sem tudott, az finoman szólva is nagyon csekély. Idén Németországból 62 ezer migráns kapta meg a kiutasítási végzést, de közülük csak 7100 főt tudtak csak visszaküldeni. Jelenleg Németország egyedül több migránst fogadott be, mint az Európai Unió maradék 27 tagállama együttesen. A német állam pedig évente négyszer annyit költ a migránsokra, mint az ENSZ.

888.hu: Minek a jele, mit jelent az, hogy Angela Merkel ezen a héten, a németországi belpolitikai válság csúcspontján Berlinbe hívta tárgyalni Orbán Viktort?

Nógrádi György: Ez azt jelenti, hogy Angela Merkel elismeri, hogy Orbán Viktor megnyerte a magyarországi parlamenti választást, ráadásul úgy, hogy a kormányzásához kétharmadot kapott a magyar szavazóktól. Magyarországon tehát Orbán Viktor a politikai realizmus. De annak is szól ez a meghívás, hogy Merkel nagyon jól tudja, a magyar miniszterelnöknek Európában mindenhol jelentősen megnőtt a népszerűsége, miközben pedig a V4-ek súlya és szerepe is jelentősen nőtt az utóbbi időszakban.

888.hu: Az, hogy Merkel meghívta Orbánt, az egyben a cáfolata is annak a balliberális vágyálomnak, amely szerint állítólag napirenden lenne az Európai Néppárton, az EPP-n belül a Fidesz esetleges kizárása a pártszövetségből?

Nógrádi György: A Néppárton belül Orbán Viktor és a Fidesz is megerősödött. Az EPP-n belül azok a hírek, hogy a Fideszt onnan valakik ki akarják zárni, hírlapi kacsák, álhírek.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Kim Dzsongun ismét előszedte kedvenc játékszerét

Kim Dzsongun ismét előszedte kedvenc játékszerét

Sajnos nem a kerti homokozó lapáttal játszadozik az észak-koreai diktátor.

Szlovénia határrendészek toborzásába kezdett

Szlovénia pályázati kiírással mintegy száz új határrendészt keres a határőrség állományának feltöltésére a növekvő számú illegális határátlépések miatt – közölte a szlovén sajtó pénteken.

Brit iskolai kezdőszett 2019-ben: vadászkés, machete, szamurájkard

Nagy-Britanniában ebben az évben több mint 1000 olyan diákot fogtak el, akik valamilyen szúróeszközzel fenyegették meg iskolatársaikat.

Brutális pénzbüntetést szabtak ki az Antifa két tagjára

Brutális pénzbüntetést szabtak ki az Antifa két tagjára

Tavaly novemberben két szélsőbaloldali randalírozó felgyújtott egy mozdonyt, mellyel több mint egymillió eurós kárt okoztak.

A bevándorlók partra szállítása után az Ocean Viking folytatja a migránstaxizást

A migránsok befogadását Franciaország, Írország, Luxemburg, Németország, Portugália, illetve Románia vállalta – jelentette be pénteken az Európai Bizottság migrációs ügyekért felelős tagja.

Megint megrohamozzák a migránsok az így is ingatag lábakon álló Görögországot

Megint megrohamozzák a migránsok az így is ingatag lábakon álló Görögországot

Az utóbbi időben megháromszorozódott az érkező migránsok száma az így is kapacitásán felül teljesítő Görögországban.

„Az európai identitás csak nemzeti identitásra épülhet”

Az európai identitás csak nemzeti identitásra épülhet, aki nem erre alapoz, az homokra épít – hangoztatta Szájer József Fidesz-KDNP-s európai parlamenti képviselő pénteken Balatonszárszón.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére