Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Tudtad-e, hogy: Így készülhetsz fel a koronavírus ellen!

Fodor-Horváth Zsófia

2020.02.27. 07:30

Hetek óta másról sem hallani, mint a koronavírusról, vélt vagy valós információk keringenek a tünetektől kezdve a betegség súlyosságáig. A pánikhangulatot elkerülni már késő, a jelenleg éppen itthon is zajló influenzajárvány – ami ellen védőoltás is van – például méltatlanul kevés figyelmet kapott a koronavírus mellett, pedig alig kisebb halálozási aránnyal bír. Mivel a rettegett koronavírus már a szomszédos országokban is megjelent, összeszedtük, mik azok a legfontosabb információk, amiket tudni érdemes a betegségről, és hogyan lehet védekezni ellene.

A koronavírus egy cseppfertőzéssel terjedő kórokozó, denevérekben eddig is kifejezetten gyakori volt. Az új típusú koronavírus tavaly decemberben jelent meg Kína egyik nagyvárosában, Vuhanban, és felső légúti betegségeket, tüdőgyulladást okoz. A halálozási rátája 2 százalék körüli, bár ez a ráta nagyban függ a betegek életkorától, egészségi állapotától. Az idősebb emberek, gyengült immunrendszerűek – ahogy más vírusok esetében is – jobban ki vannak téve a megbetegedésnek és a szövődmények kialakulásának, de a koronavírus esetében ez igaz a dohányosokra is.

A fertőzés után a negyedik-ötödik napon jelentkeznek a tünetek, hirtelen magas lázzal (40 Celsius-fok), fejfájással és száraz köhögéssel. A száraz köhögés aztán hurutosba vált át, ez fulladással is járhat. Ekkor már megjelennek a tüdőgyulladás tünetei is, a hát- és izomfájdalom mellett a súlyos köhögés és magas láz egy-két hétig is fennmaradhat. A vírusos fertőzésre még nincs konkrét gyógyszer, kísérleteznek már meglévő antivirális készítmények hibridjeivel, de a gyógyítás jelenleg kimerül a támogató terápiában. Jó hír viszont, hogy lehetséges a megelőzés.

Az országos tisztifőorvos és a WHO is azt ajánlja, hogy mossunk kezet alaposan, gyakrabban, használjunk szájmaszkot és zsebkendőbe köhögjünk, tüsszögjünk. A szájmaszkok – bár most hiányeszköz a patikákban – cseréje szintén ajánlott, de nem kell túlzásokba esni: az egyszerű anyagból készült bőven elég, ráadásul az új értesülések szerint ez nem is véd meg a fertőzéstől, akkor viszont használni kell, ha valaki beteg. Ha pedig tehetjük, ne most szervezzünk nagy közösségi programokat, a tömegközlekedést is érdemes lecserélni sétára, ha van rá lehetőségünk. Ilyenkor érdemes gyakrabban mosni a ruháinkat is, otthon pedig sűrűbben takarítani – az olyan területeket is, amikre kevesebb figyelem hárul, például a kilincseket. Túl egyszerűnek tűnik? Pedig tényleg ilyen kicsin múlik.

Az új koronavírus a kutatások szerint nem áll ellen a magasabb hőmérsékletnek, így a mostani – egyéb kórokozók terjedésének is – kedvező enyhe időjárás múlásával, a melegebb tavasz közeledtével úgy néz ki, búcsút is inthetünk neki.

Ha mégis országos járvány törne ki itthon és karantént rendelnének el – bár valljuk be, ennek elég kicsi az esélye – íme pár tipp, amivel bebiztosíthatjuk magunkat, akár egy kéthetes otthontartózkodásra is:

  • Vásároljunk be tartós élelmiszereket, krumpli- és gyökérféléket, konzerveket és főleg folyadékot.
  • Ha mégsem lenne elég a begyűjtött élelmiszer, egyszerre csak egy ember menjen le a boltba vásárolni, aki mielőtt újra érintkezik a többiekkel, lezuhanyzik és fertőtleníti magát.
  • Gondoskodjunk immunerősítő vitaminokról, a C-vitamin mellett legyen otthon D, E, B vitamin is, esetleg vaskészítmény.
  • A vényre kapható gyógyszereket váltsuk ki, lehetőleg előre, de legyen otthon lázcsillapító és egyéb, megfázáskor alkalmazott készítmények is.
  • Az illatszerekről és fürdőszobai kellékekről se feledkezzünk meg: elég kellemetlen lenne, ha a kéthetes karantén kellős közepén derülne ki, hogy megint elfogyott a WC-papír.
  • Gondoskodjunk állatainkról, vásároljunk nekik is előre tápot.
  • Abban a háztartásban, ahol kisbabák is vannak, érdemes félretenni a környezettudatos elveket, mosipelusok helyett tárazzunk be pelenkából, az anyatejes babáknak is vegyünk tápszert (maximum nem lesz rá szükség).
  • Gyűjtsünk be könyveket, filmeket, hogy ne unatkozzunk. Ehhez is van pár ajánlásunk, a teljesség igénye nélkül: Szerelem a kolera idején; Philadelphia; Z világháború; The Walking Dead; Fertőzés; Zombieland; Ben Hur; Kincskereső kisködmön.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére