Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
kétharmad
 
 
 
 

Vona már saját magának is hazudik

Deák Dániel

2018. január 5. 17:58

Miután egybehangzóan a Jobbik jelentős gyengülését mutatják a közvélemény-kutatások, Vona Gábor már arról beszél, hogy nem lehet hinni ezeknek a méréseknek. Ezzel azonban ugyanabba a csapdába esik, mint amibe 2014-ben a balliberális politikusok, akik minden mérés ellenére még a választás előestéjén is győzelemmel hitegették magukat.

Vona Gábor egy minapi interjúban arról beszélt, hogy már nem hisz a közvélemény-kutatásoknak, mert szerinte „olyan mértékű a válaszmegtagadás, hogy nagyot romlott az adatok értéke”. Úgy tűnik az egykori nemzeti párt elnöke ebben is a balliberális politikusokat másolja: a 2014-es országgyűlési választásokat megelőzően a balliberális politikusok is szinte egyöntetűen arról beszéltek, hogy a közvélemény-kutatások tévednek, és nem a pártok valós támogatottságát mutatják.

Vona Gábor

Fotó: MTI Fotóbank

Mesterházy Attila, akkori MSZP-elnök például arról beszélt 3 nappal a választás előtt, hogy szerinte „egyetlen közvélemény-kutatás sem tükrözi most a valóságot”, „nem tudják bemérni, mi történik ma Magyarországon”, mert „sok ember nem akar a kutatókkal szóba állni”. Szintén a komédia határát súrolta, amikor a magukat Kormányváltóknak nevező tömörülés politikusai 2014. április 5-én a tényekkel nem törődve azzal hitegették szimpatizánsaikat, hogy szoros eredménnyel, de a baloldal győz. Ugyanezen a rendezvényen ráadásul Szabó Tímea, a PM vezetője példa nélküli magabiztossággal hárított el egy újságírói kérdést azzal az indokkal, hogy a kormányváltás előtt egy nappal már nem hajlandó a „fideszes médiának” nyilatkozni.

De a legemlékezetesebb talán Karácsony Gergely alakítása volt, aki arról beszélt, hogy „minden közvélemény-kutatás rossz, mert az emberek nem merik őszintén megmondani, hogy mit gondolnak a politikáról”. Tette mindezt úgy, hogy évekig maga is közvélemény-kutató volt, és azoknak a módszertanát még egyetemen is oktatta.

A rideg valóság azonban helyretette ezeket a politikusokat. A 2014-es választási eredmény megmutatta, hogy amit a közvélemény-kutatások szinte egybehangzóan mutattak, nem volt tévedés, azok a valódi választói akaratot tükrözték. Így, ahogy azt a felmérések előre jelezték, a Fidesz-KDNP magabiztosan megnyerte a választást, a balliberális összefogás pedig csúfosan leszerepelt, a nyomába sem értek a kormánypártoknak.

Nincs új a nap alatt, a vereségtől rettegő politikusok és pártok stratégiája továbbra sem változott: legújabban a Jobbik politikusai beszélnek arról, hogy nem szabad hinni a közvélemény-kutatásoknak, mivel azok nem a valóságot mutatják. Vona Gáborék is álmodtak maguknak tehát egy párhuzamos valóságot, amiben a statisztika és a tudomány törvényszerűségei nem számítanak.

Vona és a Jobbik holdudvara nem most kezdte a valóságtagadást, a cukiságkampány okozta mélyrepülést már többször igyekezett hazudozásokkal leplezni a pártelnök. Saját magát és a választóit becsapva korábban például már arról is beszélt, hogy „minden közvélemény-kutatás dacára kormányváltó hangulat van, az ország némán üvölt a változásért”. Pörzse Sándor, a Jobbik holdudvarának egyik meghatározó arca pedig egyenesen hazugsággal vádolta meg a közvélemény-kutatókat, akiknek a mérései szerinte még csak „nem is súrolják a valóságot”. Visszafogottabb volt ennél Volner János, a Jobbik szóvivője, aki csupán szemezget a kutatások közül, van amelyiknek hisz és van, amelyiknek nem.

Nos, az önbecsapás helyett talán érdemesebb lenne a múlt és a balliberális politikusok hibáiból tanulniuk, illetve tudomásul kellene venni, hogy a közvélemény-kutatások teljes mértékben visszatükrözik a választók véleményét. Az ugyan előfordulhat, hogy egy-egy kutatás a mérési hibahatárból fakadóan nem teljesen pontosan a várható választási eredményt mutatja, de a kutatások összessége és trendjei semmiképpen sem nevezhetőek a valóságtól elrugaszkodottnak. Ezért is lenne érdemes komolyan vennie a jobbikos politikusoknak is azt, amit a legújabb mérési eredmények szinte egybehangzóan mutatnak, miszerint a Jobbik egyre népszerűtlenebb, és egyáltalán nem jelent kormányváltó alternatívát.

A szerző politológus, a Nézőpont Intézet elemzője.

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Macron kultuszminisztere érti az idők szavát: túl sok a férfi a filmekben

Macron kultuszminisztere érti az idők szavát: túl sok a férfi a filmekben

piszkostizenkettő

A genderterror most a francia filmeket támadja. Addig sem kell a migrációval, a terrorizmussal és a munkanélküliséggel foglalkozniuk.

Beépített ukrán határőr készítette a felvételt az állampolgári eskütételről a beregszászi magyar konzulátuson

Beépített ukrán határőr készítette a felvételt az állampolgári eskütételről a beregszászi magyar konzulátuson

amerika, london, párizs

Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója szerint egy beépített ukrán határőr készítette azt a felvételt, amely az elsődleges muníciót szolgáltatta a kárpátaljai magyarok ellen zajló boszorkányüldözéshez.

Októberben szavazhat az Országgyűlés a Soros-Sargentini-jelentésről

Októberben szavazhat az Országgyűlés a Soros-Sargentini-jelentésről

kétharmad

Október második hetében már az Országgyűlés plenáris ülése elé kerülhet a Soros-Sargentini-jelentést elutasító kormánypárti határozati javaslat. Orbán Viktor személyes levélben köszönte meg azoknak az EP-képviselőknek a támogatását, akik kiálltak Magyarország mellett.

Az ENSZ épp nem ér rá, mert a migránsok szétosztásával van elfoglalva

Az ENSZ épp nem ér rá, mert a migránsok szétosztásával van elfoglalva

amerika, london, párizs

Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök felszólította kedden az ENSZ-t, hogy találjon megoldásokat az arab világ konfliktusaira, mert a világszervezet hiányosságai ártanak a belé vetett bizalomnak. Az ENSZ azonban a valódi konfliktusok megoldása helyett a bevándorlás megszervezésével van elfoglalva.

3 hónapnyi börtönt kapott, mert rácsapott egy nő fenekére

Életbe lépett Franciaországban az a törvény, amely főként a nőket védi a szexuális inzultusok ellen. A hatóság börtönbüntetést és pénzbüntetést is kiszabhat.

Zsidó AfD-sek miatt tört ki a tömeghisztéria Németországban

Zsidó AfD-sek miatt tört ki a tömeghisztéria Németországban

amerika, london, párizs

Németország második legerősebb pártját eddig "kényelmesen" lehetett támadni azzal, hogy szélsőjobboldali, antiszemita, s a többi. Most már picit jobban meg kell erőltetniük magukat a liberálisoknak, ha be akarják feketíteni a pártot, ugyanis alakult egy zsidó tagozata.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Ez várható a nap folyamán.

Az ukrán elnök behívta az ENSZ-csapatokat Ukrajnába

Petro Porosenko ukrán elnök reményének adott hangot kedden az ENSZ Közgyűlése 73. ülésszakán, hogy a világszervezet békefenntartó missziót vezényel a Donyec-medencébe, az - ukrán álláspont szerint - Oroszország által megszállt, szakadár ellenőrzésű területekre.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére