Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
kétharmad
 
 
 
 

Vona már saját magának is hazudik

Deák Dániel

2018. január 5. 17:58

Miután egybehangzóan a Jobbik jelentős gyengülését mutatják a közvélemény-kutatások, Vona Gábor már arról beszél, hogy nem lehet hinni ezeknek a méréseknek. Ezzel azonban ugyanabba a csapdába esik, mint amibe 2014-ben a balliberális politikusok, akik minden mérés ellenére még a választás előestéjén is győzelemmel hitegették magukat.

Vona Gábor egy minapi interjúban arról beszélt, hogy már nem hisz a közvélemény-kutatásoknak, mert szerinte „olyan mértékű a válaszmegtagadás, hogy nagyot romlott az adatok értéke”. Úgy tűnik az egykori nemzeti párt elnöke ebben is a balliberális politikusokat másolja: a 2014-es országgyűlési választásokat megelőzően a balliberális politikusok is szinte egyöntetűen arról beszéltek, hogy a közvélemény-kutatások tévednek, és nem a pártok valós támogatottságát mutatják.

Vona Gábor

Fotó: MTI Fotóbank

Mesterházy Attila, akkori MSZP-elnök például arról beszélt 3 nappal a választás előtt, hogy szerinte „egyetlen közvélemény-kutatás sem tükrözi most a valóságot”, „nem tudják bemérni, mi történik ma Magyarországon”, mert „sok ember nem akar a kutatókkal szóba állni”. Szintén a komédia határát súrolta, amikor a magukat Kormányváltóknak nevező tömörülés politikusai 2014. április 5-én a tényekkel nem törődve azzal hitegették szimpatizánsaikat, hogy szoros eredménnyel, de a baloldal győz. Ugyanezen a rendezvényen ráadásul Szabó Tímea, a PM vezetője példa nélküli magabiztossággal hárított el egy újságírói kérdést azzal az indokkal, hogy a kormányváltás előtt egy nappal már nem hajlandó a „fideszes médiának” nyilatkozni.

De a legemlékezetesebb talán Karácsony Gergely alakítása volt, aki arról beszélt, hogy „minden közvélemény-kutatás rossz, mert az emberek nem merik őszintén megmondani, hogy mit gondolnak a politikáról”. Tette mindezt úgy, hogy évekig maga is közvélemény-kutató volt, és azoknak a módszertanát még egyetemen is oktatta.

A rideg valóság azonban helyretette ezeket a politikusokat. A 2014-es választási eredmény megmutatta, hogy amit a közvélemény-kutatások szinte egybehangzóan mutattak, nem volt tévedés, azok a valódi választói akaratot tükrözték. Így, ahogy azt a felmérések előre jelezték, a Fidesz-KDNP magabiztosan megnyerte a választást, a balliberális összefogás pedig csúfosan leszerepelt, a nyomába sem értek a kormánypártoknak.

Nincs új a nap alatt, a vereségtől rettegő politikusok és pártok stratégiája továbbra sem változott: legújabban a Jobbik politikusai beszélnek arról, hogy nem szabad hinni a közvélemény-kutatásoknak, mivel azok nem a valóságot mutatják. Vona Gáborék is álmodtak maguknak tehát egy párhuzamos valóságot, amiben a statisztika és a tudomány törvényszerűségei nem számítanak.

Vona és a Jobbik holdudvara nem most kezdte a valóságtagadást, a cukiságkampány okozta mélyrepülést már többször igyekezett hazudozásokkal leplezni a pártelnök. Saját magát és a választóit becsapva korábban például már arról is beszélt, hogy „minden közvélemény-kutatás dacára kormányváltó hangulat van, az ország némán üvölt a változásért”. Pörzse Sándor, a Jobbik holdudvarának egyik meghatározó arca pedig egyenesen hazugsággal vádolta meg a közvélemény-kutatókat, akiknek a mérései szerinte még csak „nem is súrolják a valóságot”. Visszafogottabb volt ennél Volner János, a Jobbik szóvivője, aki csupán szemezget a kutatások közül, van amelyiknek hisz és van, amelyiknek nem.

Nos, az önbecsapás helyett talán érdemesebb lenne a múlt és a balliberális politikusok hibáiból tanulniuk, illetve tudomásul kellene venni, hogy a közvélemény-kutatások teljes mértékben visszatükrözik a választók véleményét. Az ugyan előfordulhat, hogy egy-egy kutatás a mérési hibahatárból fakadóan nem teljesen pontosan a várható választási eredményt mutatja, de a kutatások összessége és trendjei semmiképpen sem nevezhetőek a valóságtól elrugaszkodottnak. Ezért is lenne érdemes komolyan vennie a jobbikos politikusoknak is azt, amit a legújabb mérési eredmények szinte egybehangzóan mutatnak, miszerint a Jobbik egyre népszerűtlenebb, és egyáltalán nem jelent kormányváltó alternatívát.

A szerző politológus, a Nézőpont Intézet elemzője.

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Hiába készült nagyon Macron a beszédére, bealudtak rajta

Hiába készült nagyon Macron a beszédére, bealudtak rajta

amerika, london, párizs

November 11-én volt száz éve, hogy lezárult az első világháború. A centenárium kapcsán óriási hepajt rendeztek Párizsban, több mint 70 állam- és kormányfő vett részt a Diadalív öröklángjánál tartott megemlékezésen.

Duterte: a Nemzetközi Büntetőbíróság idiótákból áll

Duterte: a Nemzetközi Büntetőbíróság idiótákból áll

amerika, london, párizs

A Fülöp-szigetek szabad szájú elnöke ezúttal sem hazudtolta meg önmagát.

Manfred Webernek elég lesz Juncker helye

Mégsem indul a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnökségi posztjáért a párt január 19-re összehívott rendkívüli kongresszusán Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) parlamenti frakcióvezetője, csúcsjelöltje, a CSU alelnöke.

Ömleni fog a pénz Budapestre

Ömleni fog a pénz Budapestre

kétharmad

1000 milliárd forintot jelent a fővárosnak a kormánnyal aláírt, 15 pontból álló megállapodás. A kontraktust Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester írta alá szombaton.

A Fidesz megpróbálja kihúzni Junckerből, mennyi közpénzt utal az EU a migránskártyákra

A Fidesz megpróbálja kihúzni Junckerből, mennyi közpénzt utal az EU a migránskártyákra

kétharmad

Írásbeli kérdéssel fordulnak az Európai Bizottság (EB) "isiászos" elnökéhez.

Olasz kormány: a francia étvágy hírhedt és már régóta ismerjük

Az olasz kormány egyik minisztere úgy fogalmazott: a francia elnök az EU Olaszország ellen irányuló nyomásának vezéralakja lett.

Kigyulladt Gyurcsányék főhadiszállása

Kigyulladt Gyurcsányék főhadiszállása

kétharmad

Szombaton, Budapest VI. kerületében kigyulladt egy négyemeletes irodaépület negyedik emelete. A helyszínre nagy erőkkel érkeztek a tűzoltók. Közben kiderült: a Demokratikus Koalíció (DK) irodái "gyulladtak" ki. A tüzet eloltották.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére