Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
century-on
 
 
 
 

Tudósok tiltakoznak az ellen, hogy az EU jogokkal ruházza fel a robotokat

2018. április 17. 20:58

150 európai tudós nyílt levélben fejezte ki tiltakozását az ellen, hogy az Európai Parlament előterjesztésére az Európai Bizottság azt tervezi, hogy hamarosan jogi személyiséggel ruházza fel, valamint az ehhez járó jogokkal is ellátja a robotokat és a mesterséges intelligenciával működő egyes eszközöket. A tiltakozó robotikai szakemberek szerint, ha személyiségi jogokat kapnának a robotok, akkor az az emberi jogok csorbulásával járna.

Egy 150 robotikai és etikai szakértőből álló csoport határozott fellépést sürget az ellen az uniós tervezet ellen, amely a fejlett robotoknak "elektronikus személyiségként" jogi státuszt adna az EU-ban.

Az Európai Unió parlamentjének (EP) a mesterséges intelligenciák, valamint robotok jogairól szóló egyik 2017-es jelentésében és ajánlásában szerepel egy javaslat az elektronikus személyiségi jogok megteremtéséről.

A tiltakozó tudósok számára elfogadhatatlan, hogy az EU Bizottsága az EP ajánlása alapján  hamarosan a robotokra vonatkozó polgárjogi szabályokat határozna meg, illetve  emellett még egy külön, a mesterséges intelligenciákra vonatkozó jogszabályalkotást is elvégezne, valamint felállítana egy a robotok jogalkalmazásával foglalkozó ügynökséget is.

A robotok jogi személlyé válása ellen küzdő tudományos szakemberek elismerik, hogy a robotok valamint mesterséges intelligenciák alkalmazásával összefüggő jogi, társadalmi és gazdasági hatásokkal foglalkozni kell, de szerintük ezt csak úgy lenne szabad megtenni, hogy az ne az emberi jogok kárára történjen.

A tudósok úgy vélik, hogy nem lenne szabad természetes jogi személyként kezelni a mesterséges intelligenciával rendelkező eszközöket és a fejlett robotokat, mivel  ha egy robot olyan emberi jogokkal rendelkezik majd, mint például a méltósághoz való jog vagy az állampolgársághoz való jog, akkor előbb-utóbb közvetlenül szembe fog kerülni a robotok joga az emberi jogokkal.

A szakemberek szerint a brüsszeli döntéshozóknak nem kellene túlzottan előreszaladniuk és a jelenleg még nagyrészt csak a science fiction kategóriájába tartozó robotjog ötleteket a valóságba ültetniük, ugyanis ezzel az emberi jogok háttérbe kerülését kockáztatják.

Ahelyett, hogy mesterséges intelligenciára bíznánk az emberekről való döntést, egyelőre fontosabb lenne arról dönteni, hogy kinek és mennyi adót, illetve egyéb járulékot kell majd fizetni azok után a robotok és programok után, amelyek nagyon valószínűen emberek millióit fosztják majd meg már a nagyon közeli jövőben a munkavégzés lehetőségétől. 

Emberi jogokat adni a robotoknak valójában értelmetlen – vélik a szakemberek, akik ugyanakkor szemérmesen hallgatnak arról, hogy a robotoknak most és a jövőben is lesznek tulajdonosai. Vannak tehát olyanok, akiknek nagyon is érdekükben állhat az, hogy jogokkal vértezzék fel gépeiket, amelyek lehet, hogy nem is olyan sokára sok vonatkozásban szemben állnak majd az emberek érdekeivel. 

OLVASTAD MÁR?

century-on
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ez történt ma.

Ezúttal egy Serena Williams-jelmez miatt hisztiznek a haladás bajnokai

Ezúttal egy Serena Williams-jelmez miatt hisztiznek a haladás bajnokai

amerika, london, párizs

A libsik ezúttal egy viccnek szánt kép miatt kiáltanak rasszizmust és sírják tele a közösségi médiát. A bűnt megint Ausztrália földjén követték el.

Orbán: Magyarország határait a magyaroknak kell megvédeni

Magyarország határait a magyaroknak kell megvédeni - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Salzburgban.

Orbán: ragaszkodunk a határvédelem jogához

Orbán: ragaszkodunk a határvédelem jogához

kétharmad

Magyarország ragaszkodik azon jogához, hogy az ő feladata megvédeni határait - jelentette ki újságíróknak Orbán Viktor szerdán Salzburgban, az európai uniós állam-, illetve kormányfők informális találkozója előtt, a néppárti miniszterelnökök tanácskozására érkezve.

Miért Magyarország? Miért Debrecen?

A BMW és Gyurcsány beszéde.

889
Cseh lap: az EU liberális demokráciája pont olyan, mint a szovjet népi demokrácia volt

Cseh lap: az EU liberális demokráciája pont olyan, mint a szovjet népi demokrácia volt

amerika, london, párizs

Magyarország és az Európai Unió vitájában Csehországnak a saját érdekében ki kell állnia Magyarország mellett - írta szerdán a Lidové Noviny című cseh konzervatív napilap.

Rögtön az első meccs sorsdöntő lehet a Vidinek az El-ben

Rögtön az első meccs sorsdöntő lehet a Vidinek az El-ben

hajrá, magyarok!

Csütörtökön a BATE Boriszov ellen kezdi meg szereplését a magyar csapat az Európa-liga csoportkörében.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére