Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#bevándorlás
#belföld
#Soros György
#külföld
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
century-on
 
 
 
 

Tudósok tiltakoznak az ellen, hogy az EU jogokkal ruházza fel a robotokat

2018. április 17. 20:58

150 európai tudós nyílt levélben fejezte ki tiltakozását az ellen, hogy az Európai Parlament előterjesztésére az Európai Bizottság azt tervezi, hogy hamarosan jogi személyiséggel ruházza fel, valamint az ehhez járó jogokkal is ellátja a robotokat és a mesterséges intelligenciával működő egyes eszközöket. A tiltakozó robotikai szakemberek szerint, ha személyiségi jogokat kapnának a robotok, akkor az az emberi jogok csorbulásával járna.

Egy 150 robotikai és etikai szakértőből álló csoport határozott fellépést sürget az ellen az uniós tervezet ellen, amely a fejlett robotoknak "elektronikus személyiségként" jogi státuszt adna az EU-ban.

Az Európai Unió parlamentjének (EP) a mesterséges intelligenciák, valamint robotok jogairól szóló egyik 2017-es jelentésében és ajánlásában szerepel egy javaslat az elektronikus személyiségi jogok megteremtéséről.

A tiltakozó tudósok számára elfogadhatatlan, hogy az EU Bizottsága az EP ajánlása alapján  hamarosan a robotokra vonatkozó polgárjogi szabályokat határozna meg, illetve  emellett még egy külön, a mesterséges intelligenciákra vonatkozó jogszabályalkotást is elvégezne, valamint felállítana egy a robotok jogalkalmazásával foglalkozó ügynökséget is.

A robotok jogi személlyé válása ellen küzdő tudományos szakemberek elismerik, hogy a robotok valamint mesterséges intelligenciák alkalmazásával összefüggő jogi, társadalmi és gazdasági hatásokkal foglalkozni kell, de szerintük ezt csak úgy lenne szabad megtenni, hogy az ne az emberi jogok kárára történjen.

A tudósok úgy vélik, hogy nem lenne szabad természetes jogi személyként kezelni a mesterséges intelligenciával rendelkező eszközöket és a fejlett robotokat, mivel  ha egy robot olyan emberi jogokkal rendelkezik majd, mint például a méltósághoz való jog vagy az állampolgársághoz való jog, akkor előbb-utóbb közvetlenül szembe fog kerülni a robotok joga az emberi jogokkal.

A szakemberek szerint a brüsszeli döntéshozóknak nem kellene túlzottan előreszaladniuk és a jelenleg még nagyrészt csak a science fiction kategóriájába tartozó robotjog ötleteket a valóságba ültetniük, ugyanis ezzel az emberi jogok háttérbe kerülését kockáztatják.

Ahelyett, hogy mesterséges intelligenciára bíznánk az emberekről való döntést, egyelőre fontosabb lenne arról dönteni, hogy kinek és mennyi adót, illetve egyéb járulékot kell majd fizetni azok után a robotok és programok után, amelyek nagyon valószínűen emberek millióit fosztják majd meg már a nagyon közeli jövőben a munkavégzés lehetőségétől. 

Emberi jogokat adni a robotoknak valójában értelmetlen – vélik a szakemberek, akik ugyanakkor szemérmesen hallgatnak arról, hogy a robotoknak most és a jövőben is lesznek tulajdonosai. Vannak tehát olyanok, akiknek nagyon is érdekükben állhat az, hogy jogokkal vértezzék fel gépeiket, amelyek lehet, hogy nem is olyan sokára sok vonatkozásban szemben állnak majd az emberek érdekeivel. 

OLVASTAD MÁR?

century-on
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Már online is elérhető a Lakossági Energiahatékonysági Hitelprogram

Már online is elérhető a Lakossági Energiahatékonysági Hitelprogram

A 2018-ban bevezetett módosításokkal az eddigieknél is kedvezőbb feltételeket teremtett a Magyar Fejlesztési Bank a tavaly elindított Lakossági Energiahatékonysági Hitelprogramjában. A lényegesen egyszerűsített hiteligénylés 5 millió forintig jelzálog bejegyzés nélkül és már online is elindítható.

Az olaszok támogatják, Brüsszel utálja az új bevándorlásellenes kormányt

Az olaszok támogatják, Brüsszel utálja az új bevándorlásellenes kormányt

amerika, london, párizs

A felmérések szerint az olasz választók 60 százaléka elfogadja a közös kormányzásra készülő Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga kormányprogramját - mondta a közmédia tudósítója vasárnap az M1 aktuális csatornán. Sajtóértesülések szerint már a jövő héten megalakulhat az új kormány.

Még mindig nem tudja megoldani a korukról hazudó migránsok ügyét a svéd állam

Még mindig nem tudja megoldani a korukról hazudó migránsok ügyét a svéd állam

amerika, london, párizs

Stefan Löfven svéd miniszterelnök utasítására felfüggesztették 9000 kiskorú afgán deportálását Svédországból. Ám nekik korukat egy vizsgálattal kellett volna alátámasztaniuk. Mint kiderült, a 9000 megkímélt afgán 78 százaléka felnőttkorú a vizsgálatok szerint.

Madrid ismét keresztbe tesz a katalánoknak

Egyelőre nem publikálnák a hivatalos állami közlönyben az új katalán kormány kinevezéséről szóló rendeletet, így fenntartva a közvetlen spanyol kormányzati irányítást Katalóniában - írta vasárnap több spanyol és katalán sajtóorgánum is spanyol kormányzati forrásokra hivatkozva.

Milliárdos büntetésekre számíthat a Facebook, ha engedi az illegális tartalmak közlését Nagy-Britanniában

Milliárdos büntetésekre számíthat a Facebook, ha engedi az illegális tartalmak közlését Nagy-Britanniában

amerika, london, párizs

A zaklató, fenyegető, vagy terrorcselekményre buzdító tartalmak megjelenítését akár több milliárd fontig terjedő pénzbírsággal büntetheti a brit kormány.

Miközben megalakult a kormány, felszámolta magát az ellenzék

Miközben megalakult a kormány, felszámolta magát az ellenzék

kétharmad

Az elmúlt hét legfontosabb hazai történései.

Van az a pénz: Mellár Tamás belép a Párbeszéd frakciójába

Van az a pénz: Mellár Tamás belép a Párbeszéd frakciójába

kinyílott a pitypang

A döntés azért is érdekes, mert a balliberális lapok azt írták két napja, hogy a függetlenként az Országgyűlésbe bejutott Mellár Tamás szinte biztosan nem fog beülni a Párbeszéd frakciójába. Úgy látszik, hogy van az a pénz.

Tizenegy év után újra bajnok a Szeged

Tizenegy év után újra bajnok a Szeged

hajrá, magyarok!

A Mol-Pick Szeged nyerte meg a férfi kézilabda NB I 2017-2018-as idényét, mivel a döntő második felvonásán csak három góllal kapott ki a Telekom Veszprémtől.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére