Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
kétharmad
 
 
 
 

Simicska pénzéből veszi meg a Jobbik az ellenzéki pártok jelöltjeit

2018. március 20. 17:49

Feljelentette a Fidesz a Jobbikot, mert a hajdani jobboldali párt Simicska Lajos pénzéből elkezdte törvénysértő módon megvásárolni az ellenzéki jelöltek visszalépéseit az egyéni választókörzetekben.

Budai Gyula jelentette be, hogy a kormánypárt feljelentést tett, mert a Jobbik Simicska Lajos pénzén megvásárolja a különböző pártok jelöltjeit, annak érdekében, hogy azok visszalépjenek a javukra.

A Fidesz országgyűlési képviselője kifejtette: Farkas Gergely, az ellenzéki párt kiskunhalasi jelöltje 600 ezer forintot ajánlott fel az LMP-s Midi Melániának, hogy visszalépjen a javára.

A Jobbik jelöltje, Farkas Gergely

A politikus szánalmas hazudozásnak nevezte Farkas Gergely magyarázatát, miszerint ő csak viccelt az LMP-s jelölt kivásárlásával. Budai szerint az, hogy a jobbikos jelölt pénzt ajánlott az LMP-snek, a választás rendje elleni bűncselekmény tényállását valósította meg.

A Fidesz feljelentést tett és felszólítja Farkas Gergelyt, hogy azonnali hatállyal lépjen vissza."

– jelentette ki Budai Gyula, aki szerint egy olyan embernek nincs helye a közéletben, aki megszegi a törvényeket.

A kormánypárti politikus értékelése szerint a hétfőn kipattant ügy csak a jéghegy csúcsa, mivel nyilvánvalóan az egész országban ez történik.

A Jobbik Simicska pénzével a zsebében igyekszik megvesztegetni a különböző jelölteket, hogy visszalépjenek, ez mindenképpen a választás rendje elleni bűncselekmény"

– fogalmazott, példátlannak minősítve a helyzetet.

A kormánypárt arra kérte az illetékes szerveket, hogy teljes körűen vizsgálják ki az ügyet.

A Jobbik által elkövetett törvénysértés ügyében a 888.hu megkérdezte Szánthó Miklóst, az Alapjogokért Központ igazgatóját. 

A szakjogász a következő véleményt fogalmazta meg azzal kapcsolatban, hogy egy hangfelvétel alapján a Jobbik politikusa, Farkas Gergely meg akarta vásárolni Midi Melánia visszalépését a képviselőjelöltségtől:

"Az eset több bűncselekmény gyanúját is felvetheti. Első blikkre természetesen mindenkinek valamiféle korrupciós, hivatali vesztegetéssel összefüggő bűntett "ugorhatna be", ott azonban tényállási elem a "hivatalos személyi" státusz. És bármilyen meglepő legyen is, a magyar jog – annak ellenére, hogy a mentelmi jogot számukra biztosítja – a képviselőjelölteket nem kezeli hivatalos személyként. Ha azonban arról beszélünk, hogy valaki egy képviselőjelöltet akár anyagi juttatás kilátásba helyezésével megpróbál befolyásolni – akár azzal kapcsolatban, hogy lépjen vissza –, felmerülhet a választás rendje elleni bűncselekmény gyanúja. Ez az eddigi gyakorlatban jellemzően annak kapcsán került szóba hasonló esetekben, amikor valaki – valójában bárki, hiszen e bűncselekményt bárki elkövetheti – szavazópolgárokat próbált megkörnyékezni konkrétan "szavazatvásárlás" kapcsán olyasmivel, hogy ha egy bizonyos jelöltre adják szavazatukat, akkor majd állást, pénzt kapnak vagy kifizetik albérleti díjukat.

Tehát bár az eddigiekben a releváns büntetőjogi gyakorlatban nem igazán merült fel, hogy valaki egy képviselőjelöltet igyekezzen valamilyen vagyoni előny kilátásba helyezésével befolyásolni, a Btk. ezt is büntetni rendeli, hiszen az adott tényállás azt tilalmazza, ha valaki az "arra jogosultat a választásban anyagi juttatással befolyásolni törekszik".

A választójog "jogosult" alatt pedig a szavazópolgárokat és a jelölteket is érti, a "választás" pedig nemcsak a szavazást magát, hanem az egész választási eljárást jelenti. Tehát, ha egy magánszemély – legyen akár választópolgár, akár képviselőjelölt – egy képviselőjelölt számára azt ígéri, hogy a kampányköltségeit megtéríti vagy az államtól kapott kampánytámogatást "helyette" visszafizeti, de "cserébe" azt szeretné, hogy a jelölt visszalépjen, az adott esetben ki is merítheti fenti büntetőjogi tényállást.

Ráadásul a választás rendje ellen elkövetett bűncselekmény ezen tényállásának különlegessége, hogy nem "befolyásolásról", hanem "befolyásra törekvésről" beszél. Tehát a befejezett bűncselekményhez nem is szükséges, hogy "célba jusson" az anyagi juttatás, önmagában a befolyásolási törekvés megkísérlésével – például a vagyoni juttatás felajánlásával, "kilátásba helyezésével" – megvalósulhat a bűncselekmény. A jogi megítéléstől függetlenül politikai szempontból az érintettek számára óriási "blama" az eset. Arra világít ugyanis rá, hogy a Jobbik sem ismer már erkölcsi vagy morális gátakat a választási együttműködés kapcsán, és olyasmire akar esetlegesen rábírni LMP-s jelölteket, amely lehet, hogy érdeke az LMP budapesti központjának, de teljesen ellentétes a helyi vidéki erők akaratával. A balos zöldpárt hosszú távú érdeke valójában azt diktálná, hogy ne "feküdjön le" se Gyurcsány Ferencnek, se a Jobbiknak, hanem – akár az egyéni töredékszavazatok segítségével – minél több mandátumot szerezzen országos listáról és ennek révén ne "csatlósként", hanem önálló identitással rendelkező frakcióval bírjon a következő Országgyűlésben."

– közölte a 888.hu megkeresésére Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója.

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Egy elkeseredett zsidó vezető: "nem tanácsos a kipaviselés a német nagyvárosokban"

Nem tanácsos a zsidó vallás előírásainak tiszteletét kifejező fejfedő, a kipa viselése a német nagyvárosokban - mondta a Németországi Zsidók Központi Tanácsának (ZdJ) elnöke egy keddi interjúban.

Egyre feszültebb a helyzet Irán és az Egyesült Államok között

Egyre feszültebb a helyzet Irán és az Egyesült Államok között

amerika, london, párizs

Irán kiléphet az atomsorompó-egyezményből, ha Donald Trump amerikai elnök felmondja az iszlám köztársaság atomprogramjáról 2015-ben kötött nemzetközi megállapodást - jelentette ki kedden Ali Samháni tábornok, Irán Legfelsőbb Nemzetbiztonsági Tanácsának titkára.

Az osztrákok ugyanazt gondolják Európa biztonságáról és jövőjéről, mint mi

Kövér László Tallinnban, az uniós parlamenti elnökök találkozóján tárgyalt mások mellett az osztrák Nemzeti Tanács elnökével.

Újabb bécsi kerület akar alkoholtilalmat bevezetni

A lokálisan bevezetett tiltást Florisdorf polgármestere is átvenné.

Élete végéig börtönben maradhat az egyik legismertebb szerb háborús bűnös

Élete végéig börtönben maradhat az egyik legismertebb szerb háborús bűnös

amerika, london, párizs

A hágai ügyészség életfogytiglani börtönbüntetés kiszabását kérte Radovan Karadzicra.

A magyarok többsége optimista a következő négy évet illetően

A magyarok 53 százaléka számít arra, hogy a következő négy évben tovább javulhat az ország általános és gazdasági helyzete is.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

A nap legfontosabb hírei.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére