Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
kétharmad
 
 
 
 

Simicska pénzéből veszi meg a Jobbik az ellenzéki pártok jelöltjeit

2018. március 20. 17:49

Feljelentette a Fidesz a Jobbikot, mert a hajdani jobboldali párt Simicska Lajos pénzéből elkezdte törvénysértő módon megvásárolni az ellenzéki jelöltek visszalépéseit az egyéni választókörzetekben.

Budai Gyula jelentette be, hogy a kormánypárt feljelentést tett, mert a Jobbik Simicska Lajos pénzén megvásárolja a különböző pártok jelöltjeit, annak érdekében, hogy azok visszalépjenek a javukra.

A Fidesz országgyűlési képviselője kifejtette: Farkas Gergely, az ellenzéki párt kiskunhalasi jelöltje 600 ezer forintot ajánlott fel az LMP-s Midi Melániának, hogy visszalépjen a javára.

A Jobbik jelöltje, Farkas Gergely

A politikus szánalmas hazudozásnak nevezte Farkas Gergely magyarázatát, miszerint ő csak viccelt az LMP-s jelölt kivásárlásával. Budai szerint az, hogy a jobbikos jelölt pénzt ajánlott az LMP-snek, a választás rendje elleni bűncselekmény tényállását valósította meg.

A Fidesz feljelentést tett és felszólítja Farkas Gergelyt, hogy azonnali hatállyal lépjen vissza."

– jelentette ki Budai Gyula, aki szerint egy olyan embernek nincs helye a közéletben, aki megszegi a törvényeket.

A kormánypárti politikus értékelése szerint a hétfőn kipattant ügy csak a jéghegy csúcsa, mivel nyilvánvalóan az egész országban ez történik.

A Jobbik Simicska pénzével a zsebében igyekszik megvesztegetni a különböző jelölteket, hogy visszalépjenek, ez mindenképpen a választás rendje elleni bűncselekmény"

– fogalmazott, példátlannak minősítve a helyzetet.

A kormánypárt arra kérte az illetékes szerveket, hogy teljes körűen vizsgálják ki az ügyet.

A Jobbik által elkövetett törvénysértés ügyében a 888.hu megkérdezte Szánthó Miklóst, az Alapjogokért Központ igazgatóját. 

A szakjogász a következő véleményt fogalmazta meg azzal kapcsolatban, hogy egy hangfelvétel alapján a Jobbik politikusa, Farkas Gergely meg akarta vásárolni Midi Melánia visszalépését a képviselőjelöltségtől:

"Az eset több bűncselekmény gyanúját is felvetheti. Első blikkre természetesen mindenkinek valamiféle korrupciós, hivatali vesztegetéssel összefüggő bűntett "ugorhatna be", ott azonban tényállási elem a "hivatalos személyi" státusz. És bármilyen meglepő legyen is, a magyar jog – annak ellenére, hogy a mentelmi jogot számukra biztosítja – a képviselőjelölteket nem kezeli hivatalos személyként. Ha azonban arról beszélünk, hogy valaki egy képviselőjelöltet akár anyagi juttatás kilátásba helyezésével megpróbál befolyásolni – akár azzal kapcsolatban, hogy lépjen vissza –, felmerülhet a választás rendje elleni bűncselekmény gyanúja. Ez az eddigi gyakorlatban jellemzően annak kapcsán került szóba hasonló esetekben, amikor valaki – valójában bárki, hiszen e bűncselekményt bárki elkövetheti – szavazópolgárokat próbált megkörnyékezni konkrétan "szavazatvásárlás" kapcsán olyasmivel, hogy ha egy bizonyos jelöltre adják szavazatukat, akkor majd állást, pénzt kapnak vagy kifizetik albérleti díjukat.

Tehát bár az eddigiekben a releváns büntetőjogi gyakorlatban nem igazán merült fel, hogy valaki egy képviselőjelöltet igyekezzen valamilyen vagyoni előny kilátásba helyezésével befolyásolni, a Btk. ezt is büntetni rendeli, hiszen az adott tényállás azt tilalmazza, ha valaki az "arra jogosultat a választásban anyagi juttatással befolyásolni törekszik".

A választójog "jogosult" alatt pedig a szavazópolgárokat és a jelölteket is érti, a "választás" pedig nemcsak a szavazást magát, hanem az egész választási eljárást jelenti. Tehát, ha egy magánszemély – legyen akár választópolgár, akár képviselőjelölt – egy képviselőjelölt számára azt ígéri, hogy a kampányköltségeit megtéríti vagy az államtól kapott kampánytámogatást "helyette" visszafizeti, de "cserébe" azt szeretné, hogy a jelölt visszalépjen, az adott esetben ki is merítheti fenti büntetőjogi tényállást.

Ráadásul a választás rendje ellen elkövetett bűncselekmény ezen tényállásának különlegessége, hogy nem "befolyásolásról", hanem "befolyásra törekvésről" beszél. Tehát a befejezett bűncselekményhez nem is szükséges, hogy "célba jusson" az anyagi juttatás, önmagában a befolyásolási törekvés megkísérlésével – például a vagyoni juttatás felajánlásával, "kilátásba helyezésével" – megvalósulhat a bűncselekmény. A jogi megítéléstől függetlenül politikai szempontból az érintettek számára óriási "blama" az eset. Arra világít ugyanis rá, hogy a Jobbik sem ismer már erkölcsi vagy morális gátakat a választási együttműködés kapcsán, és olyasmire akar esetlegesen rábírni LMP-s jelölteket, amely lehet, hogy érdeke az LMP budapesti központjának, de teljesen ellentétes a helyi vidéki erők akaratával. A balos zöldpárt hosszú távú érdeke valójában azt diktálná, hogy ne "feküdjön le" se Gyurcsány Ferencnek, se a Jobbiknak, hanem – akár az egyéni töredékszavazatok segítségével – minél több mandátumot szerezzen országos listáról és ennek révén ne "csatlósként", hanem önálló identitással rendelkező frakcióval bírjon a következő Országgyűlésben."

– közölte a 888.hu megkeresésére Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója.

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Románia 100 éve alatt Moldva csak még jobban leszakadt Erdélytől

100 év után is még mindig Erdély a legfejlettebb területe Romániának. Sőt, mostanra gazdaságilag még jobban leszakadt Erdélytől Moldva - mondja Lucian Boia román történész, aki szerint bár a területét az elmúlt évszázadban sikeresen megtartotta Románia, most mégis nagy gondban van az ország, mert a lakosai milliószámra költöznek el.

Soros György rajongója Svédország új miniszterelnök-jelöltje

Soros György rajongója Svédország új miniszterelnök-jelöltje

amerika, london, párizs

Újabb érdekes állomásához érkezett a svéd kormányalakítási procedúra.

Úgy be volt állva Juncker, hogy felemás cipőben ment tárgyalni

Úgy be volt állva Juncker, hogy felemás cipőben ment tárgyalni

amerika, london, párizs

Úgy tűnik, hogy az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker már olyan súlyos függőségi problémákkal küzd, hogy öltöztetni sem képes önmagát.

"Menekült" erőszakolt meg egy hároméves kisfiút Görögországban

"Menekült" erőszakolt meg egy hároméves kisfiút Görögországban

amerika, london, párizs

Már az ENSZ által támogatott, migránsokat segítő szervezetek munkatársai is szóvá tették, hogy feltűnően sok Európába igyekvő bevándorló bántalmaz szexuálisan kiskorúakat a görög menekülttáborokban, mégsem történik ez ügyben érdemi változás.

Kényes dolgokat tudhat Gyurcsányról a volt macedón kormányfő

Kényes dolgokat tudhat Gyurcsányról a volt macedón kormányfő

kétharmad

Gyurcsány Ferenc a miniszterelnöksége idején még feltűnően udvarolt az akkori macedón kormányfőnek, Nikola Gruevszkinek, aki a napokban kért menedékjogot Magyarországon. A DK elnöke most közönséges bűnözőként beszél a politikusról, aki a hírek szerint számos kényes dolgot tudhat Gyurcsány üzleti birodalmának balkáni nyomulásáról.

Színvonalas oktatás helyett genderlobbi: üdv a bölcsészkaron

Színvonalas oktatás helyett genderlobbi: üdv a bölcsészkaron

kinyílott a pitypang

Az ELTE már a gyakorlatban is a balliberális eszmék szócsöve lett, a kormányellenes propaganda beszőtte magát az órák tematikái közé is. Nincs olyan nap, amikor ne hangzana el a "diktatúra" vagy a "rezsim" miatti sivalkodás. Ez lett a BTK.

A migránskaraván tagjai bevallották, hogy nem menekültek, csak munkakeresők

A migránskaraván tagjai bevallották, hogy nem menekültek, csak munkakeresők

amerika, london, párizs

Az amerikai határ felé tartó 7-10 ezer fős migránskaraván tagjai egymás után ismerik be, hogy igazából nem is menekültek, hanem gazdasági migránsok, és azért akarnak az Egyesült Államokba menni, hogy ott dolgozhassanak.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére