Ugrás a tartalomhoz
" Csatlakozz a lázadókhoz!”
csak neked, csak most
 
 
 
 

"Remélhetőleg az Oroszország és az EU közötti ellentétek nem kibékíthetetlenek"

2017. február 5. 18:28

Egy orosz származású külkapcsolati szakértőt kérdeztünk meg arról, hogy hogyan látja az Orbán-Putyin találkozót. Dr. Anna Velikaja, a Gorcsakov Alapítvány szakértője szerint a magyar diplomácia gyakorlatias hozzáállása miatt mindkét fél számára sikeres volt az orosz elnök látogatása.

888.hu: Hogyan értékeli Putyin látogatását?

Anna Velikaja: Oroszország szemszögéből Putyin elnök látogatása sikeres volt. A találkozó célja az volt, összehangolják a két ország közötti gazdasági együttműködést, és egyeztessék közös érdekeiket. Ezt a célt sikerült elérni.

A tárgyalások középpontjában a bilaterális gazdasági együttműködés állt, különös tekintettel a változó nemzetközi helyzetre. Budapest és Moszkva is felismerte, hogy a mai változó világban az nyer, aki nem jogi és moralista megközelítésben szemléli a nemzetközi kapcsolatokat. Éppen ezért meglehetősen evidens volt a két fél igénye, hogy depolitizálják gazdasági együttműködésüket. Ahogy Orbán Viktor fogalmazott: "Egy nem gazdasági konfliktust nem lehet feloldani gazdasági eszközökkel".

A Kreml – a találkozót követően megjelentetett – közleménye szerint főként gazdasági és humanitárius kérdések kerültek szóba a találkozón: konkrét, a gazdasági együttműködést élénkítő lépések; az együttműködés bővítése a high-tech ipar területén; a kulturális és humanitárius kapcsolatok bővítése; külön kiemelkedő téma volt az energetikai együttműködés. A politikai témák főleg Ukrajna és Szíria kapcsán kerültek elő, amelyről élénk véleménycsere folyt.

A két vezető igyekezett a pozitív témákra koncentrálni a bilaterális együttműködés során, és ez garantálja, hogy hosszú távú, kölcsönösen előnyös együttműködés jöjjön létre Magyarország és Oroszország között.

Dr. Anna Velikaja.

Dr. Anna Velikaja, az oroszországi Gorcsakov Alapítvány (Gorchakov Foundation) szakértője. Az alapítvány tulajdonképpen egy oroszországi, külkapcsolatokkal foglalkozó agytröszt. Dr. Velikaja az Omszki Állami Egyetem nemzetközi kereskedelem szakán végzett, majd M.A. és Ph.D fokozatot szerzett politikatudományból az egyik legrangosabbnak számító MGIMO-Egyetemen (Moszkvai Állami Nemzetközi Kapcsolatok Intézete). Jelenleg tudományos szakértőként dolgozik az L.N. Gumiljov Eurázsiai Nemzeti Egyetemen, Kazahsztánban. Dr. Velikaja tagja az International Studies Associationnek, amely egy külpolitikai elemzőcsoport.

888.hu: Oroszországban hogyan tekintenek erre a látogatásra?

A.V.: Mivel azt látjuk, hogy a külpolitika világszerte egyre személyesebb jellegű lesz, perszonalizálódik, ez a találkozó hasznosnak tűnik. Putyin elnök 2017-es első külföldi útja azt a célt szolgálta, hogy elősegítse a két ország együttműködését, főként az energiaszektorban. Mondhatjuk tehát, hogy ez egy üzleti látogatás volt.

Mindkét államot objektív okok motiválják a jelenlegi szituáció stabilizálására. Moszkvában rosszallással nézik az új feltartóztatási politikát. Magyarországra úgy tekintenek Oroszországban – más EU-tagállamoktól eltérően –, hogy megpróbálja megoldani a problémákat ahelyett, hogy csupán ímmel-ámmal kezelné őket. Magyarország nem csupán elvont értékek alapján cselekszik, hanem a nemzeti érdekei szerint is. Oroszország számára fontos, hogy ne csupán meghallgassa, hanem meg is hallja a másik álláspontját. Ez a megközelítés nem szimpátiát, hanem empátiát alakít ki két fél között és ez ahhoz vezet, hogy létrejöjjön egy sokoldalú együttműködés. A modern kihívások, a globális fenyegetések, a gazdasági helyzet és a társadalmi igények új lehetőségeket teremtenek a két ország együttműködésében, és ezekkel a lehetőségekkel mindkét félnek élnie kell.

Feltartóztatási politika, vagyis a Truman-doktrína: A Truman-doktrína szerint az Egyesült Államok nem tűri el a második világháború után kialakult status quo erőszakos megváltoztatását, és gazdasági, illetve katonai segítségnyújtással beavatkozik azon országokban, ahol a kommunizmus térhódítása fenyeget. A Truman-doktrína legfontosabb eleme a „feltartóztatás” (containment) végül az amerikai hidegháborús politika egyik sarokkövévé vált, és meghatározó szerepe lett többek közt az Egyesült Államok koreai és vietnami háborús politikájában. A feltartóztatási politika a jelenlegi formájában azt jelenti, hogy az USA és szövetségesei ellenlépéseket tesznek Oroszország befolyásszerzési kísérleteivel szemben, ilyenek például a hatályban lévő gazdasági szankciók.

888.hu: Putyin budapesti látogatása változtathat Oroszország és az EU viszonyán?

A.V.: Ez a látogatás csupán egy kis lépés afelé, hogy normalizálódjon az EU és Oroszország kapcsolata. Sajnos azt láthatjuk, hogy mindkét oldal gyanakvóan tekint másikra. Jelenleg túl korai még meghatározni, hogy mi lesz a kétoldalú kapcsolatok jövője.

Nem folytatható az a magas szintű konfrontatív politika, amely a közelmúltban jellemző volt, ehelyett a feleknek a pragmatikus együttműködésre kellene koncentrálnia, és ez újra bizalmat teremthet. Épp ezért ez a találkozó kicsi, de fontos lépés afelé, hogy meginduljon egy nemzetközi párbeszéd. Remélhetőleg az Oroszország és az EU közötti ellentétek nem kibékíthetetlenek, és idővel felül tudunk emelkedni ezeken.

Ahhoz, hogy ez megtörténjen rugalmasabbnak kell lennünk, világosan kell kifejeznünk az álláspontunkat egymás felé, új platformokat kell létrehozni, amelyek segítik a párbeszédet, a pragmatikus együttműködést és a kölcsönösen előnyös döntések megtárgyalását. Ez történt Budapesten is.

OLVASTAD MÁR?

csak neked, csak most
 
 
 
 

Szabadon lehet kommentelni, a vélemény szabad, viszont a gyűlöletkeltésért, személyi integritás megsértéséért mindenki maga felel.

Megállapodás született a Fradi szurkolóival

Kubatov Gábor, a Ferencváros elnöke megállapodott a klub szurkolótáborával, amely így visszatér a lelátókra.

A hajukat tépik a brüsszeli szocik a nemzeti kormányok felemelkedése miatt

A hajukat tépik a brüsszeli szocik a nemzeti kormányok felemelkedése miatt

amerika, london, párizs

Az Európai Uniónak küzdenie kell a "nacionalizmus vírusának" terjedése ellen, amely nem pusztán a legutóbb csatlakozott, keleti tagállamokat érinti, hanem egyes nyugati országokat is - sivalkodott hatalmasat Josef Weidenholzer, az Európai Parlament (EP) szociáldemokrata frakciójának alelnöke csütörtökön Brüsszelben, egy Európa jövőjéről szóló baloldali konferencián.

Hát persze: a Momentumnak ingyen dolgoznak nemzetközi hírű szakemberek

Hát persze: a Momentumnak ingyen dolgoznak nemzetközi hírű szakemberek

kinyílott a pitypang

A mikroadományok és a mini-, hordozható, háztetőre szerelhető atomerőművek pártjaként számon tartott Momentum megpróbálja elhitetni velünk, hogy kreatív csapatában vezető reklámügynökségek igazgatói ingyen, bérmentve, díjazás nélkül, hobbiból dolgoznak, általában munka után és hétvégén.

Budaházy is kiakadt a Jobbikra

Budaházy Edda nem érti, hogy mi történt Vona Gáborékkal.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Orbán: Olaszországot kell segíteni abban, hogy megvédje a határait; Brüsszel úgy módosítja a dublini szabályokat, hogy Magyarországnak be kelljen fogadnia a migránsokat; Kurz és Strache titokban már egyeztetett. Ezek a nap legfontosabb hírei!

Megint hazudott a balliberális HVG, helyre is tették a lapot

Megint hazudott a balliberális HVG, helyre is tették a lapot

közeleg a tél

A Földművelésügyi Minisztérium közleményben cáfolta azt az álhírt, melyet a HVG nevű balliberális lap terjesztett.

Már a német elhárítás is a gyerekterroristákra figyelmeztet

Már a német elhárítás is a gyerekterroristákra figyelmeztet

amerika, london, párizs

A dzsihadisták új, fiatal nemzedékétől óvott Hans-Georg Maassen, a német Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV) vezetője csütörtökön.

Lesz-e káosz a postán karácsonykor és lesz-e káosz Budapesten a metrófelújítás miatt?

Lesz-e káosz a postán karácsonykor és lesz-e káosz Budapesten a metrófelújítás miatt?

közeleg a tél

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. ezúttal a logisztika, avagy a kereskedelem nélkülözhetetlen láncszeme tárgykörében tartott konferenciát. A Gazdaságkutató által szervezett sorozat 9. állomásán jártunk, ahol nemcsak az ágazat fontos szereplőinek a véleményét ismerhettük meg, hanem olyan, mindannyiunk életét befolyásoló kérdésekre is választ kaphattunk, hogy mi lesz a budapesti metrófelújítással és, hogy időben megérkeznek-e a csomagjaink karácsonykor.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére