Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#focivébé
#Orbán Viktor
#bevándorlás
#belföld
#Soros György
#külföld
#demográfia
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
kétharmad
 
 
 
 

Orbán-Brenzovics: "Különösen méltánytalan a magyar kisebbséget sújtó ukrán döntés"

2017. szeptember 11. 14:58

Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke hétfő délután közölte, hogy az ukrán-magyar kapcsolatokat hátrányosan érintő, Ukrajna nemzetközi kötelezettségeivel ellentétes oktatási törvényről tárgyalt egymással Orbán Viktor miniszterelnök és Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke hétfőn az Országházban.

Orbán Viktor és Brenzovics László a hétfői találkozón arra jutott, hogy az Ukrajna parlamentje által elfogadott új oktatási törvény ellehetetleníti a kisebbségi nyelveken történő oktatást, valamint a magyar nyelven folyó nevelő munkát is.

Ez ellentétes mind az ukrán alkotmánnyal, mind Ukrajna nemzetközi kötelezettségvállalásaival, és nagyon hátrányosan érinti az ukrán-magyar kapcsolatokat.

Magyarország, Ukrajna és a kárpátaljai magyarság a jószomszédi kapcsolatokban érdekelt, az ilyen intézkedések azonban ez ellen hatnak"

– ismertette Havasi Bertalan.

Orbán Viktor a találkozón elmondta, hogy hazánk következetesen kiállt Ukrajna szuverenitása és európai uniós integrációja mellett, továbbá élharcosa volt annak, hogy Ukrajna haladéktalanul megkapja a vízummentességet az Európai Unióba.

Orbán Viktor és Brenzovics László éppen ezért különösen méltánytalannak tartja az ukrán parlament magyar kisebbséget sújtó döntését"

– tette hozzá Havasi Bertalan.

Brenzovics Lászlóval Szijjártó Péter is tárgyalt a mai nap folyamán. A külügyminiszter tájékoztatása szerint a telefonon történt egyeztetés után arra jutottak, hogy a Szijjártó Péter a helyzetet ismertető és intézkedést sürgető levélben fordul az EBESZ főtitkárához, az EBESZ nemzeti kisebbségi főbiztosához és soros elnökéhez. 

Fotó: Kozma Zsuzsi

Hasonló módon sürget intézkedést az ENSZ emberi jogi főbiztosánál, az ET főtitkáránál, valamint az unió szomszédságpolitikáért és csatlakozási tárgyalásokért felelős biztosánál – áll a tájékoztatóban.

Minden nemzetközi intézményt fel kell használni annak érdekében, hogy a gyalázatos törvénymódosítás ne léphessen életbe. Az elmúlt több mint fél évben minden egyes magyar-ukrán kétoldalú tárgyalás fő napirendi pontja az ukrajnai törvénymódosítások voltak, beleértve az oktatási, az állampolgársági és a nyelvtörvényeket egyaránt"

– fogalmazott Szijjártó Péter, majd hozzátette: továbbra is szégyenteljesnek és gyalázatosnak tartják az új oktatási törvényt, amely az európai értékekkel és jogszabályokkal összeférhetetlen módon drasztikusan korlátozza a kisebbségek, így a magyar nemzeti közösség hozzáférését az anyanyelvi oktatáshoz, gyakorlatilag ötödik osztálytól felfelé azt lehetetlenné teszi. 

A külügyminiszter elmondta, hogy az új ukrán oktatási törvény még az alkotmányt is sérti.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy nem tudja másként értelmezni a helyzetet, mint hogy Ukrajna hátba szúrta Magyarországot. A külügyminiszter elmondta, hogy érdekesnek tartja, hogy az ukránok új oktatási törvénye azután született meg, hogy a magyarok által támogatott ukrán társulási megállapodás ügyében minden európai ratifikációs folyamat végbement.

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

A politikus szerint a témáról a hétvégén négy külügyminiszterrel is egyeztetett Tallinban, az uniós tárcavezetők információs találkozóján is, emellett a keleti partnerség külügyminiszterei előtt is felhozta hangsúlyosan a kérdést.

Most következik az emberi jogi tanács ülése, ahol véleményt mond az ENSZ testülete, és ott határozottan fellépnek Ukrajna elítélése érdekében"

– fogalmazott.

De mit is tettek az ukránok?

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az ukrán parlament kedden elfogadott egy új oktatási törvényt, mely ellen a kárpátaljai magyar szervezetek nyilatkozatban tiltakoztak, hiszen az új törvény szerint három év átmeneti idő után megfosztja a nemzetiségi kisebbségeket az anyanyelven történő tanulás lehetőségétől.

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Budapesten a Red Bull Air Race-é volt a hétvége

Végre vége van! A budapestieket megosztja a verseny, de már nem kell aggódni, véget ért a Red Bull Air Race, mindenki nyugodtan pihenhet.

Ennyi volt: az olaszok is beálltak a kvótaőrültek sorába

Ennyi volt: az olaszok is beálltak a kvótaőrültek sorába

amerika, london, párizs

Új, radikálisabb kvótarendszer bevezetését szorgalmazta Brüsszelben az olasz kormányfő. Az olasz kormánypártok tehát mások kárára szeretnének megszabadulni a migránsoktól, és így szeretnék betartani kampányígéretüket, miszerint pár hónap alatt félmillió migránst helyeznének az olasz határokon kívülre.

Az elfeledett balkáni útvonalon várakoznak a migránsok

Az elfeledett balkáni útvonalon várakoznak a migránsok

amerika, london, párizs

Az olaszoknak köszönhetően egyre több szó esik a Földközi-tengeren keresztül érkező migránsokról, de ameddig Európa oda koncentrál, elfeledkezik a balkáni útvonalon vesztegelő illegális bevándorlókról.

Anglia földbe döngölte Panamát

A Panama elleni gólzáporos győzelemmel Anglia már biztos továbbjutó.

Orbán Viktor: azért támadnak, mert sikeresek vagyunk

Orbán Viktor: azért támadnak, mert sikeresek vagyunk

kétharmad

Orbán Viktor miniszterelnök szerint Brüsszel alapvetően azért támadja őt, mert határozottan képviseli a magyar kormányzat és a visegrádi országok (V4) politikáját, amely ma sikeresebb, mint Európa nyugati felének politikája.

Nincs mese: demográfiai katasztrófa felé közelít Európa

Nincs mese: demográfiai katasztrófa felé közelít Európa

amerika, london, párizs

Az Osztrák Tudományos Akadémia (ÖAW) kutatói tüzetesen megvizsgálták az európai népesség tendenciáit az 1990 és 2017 közti időszak között, és igen aggasztó eredmények születtek.

Magyar cigányokat vertek félholtra ukrán nacionalisták

Lemberg külvárosában kárpátaljai magyar cigányok táborára támadtak maszkos ismeretlenek az éjjel, egy ember meghalt.

Belháború tört ki a síró kislány fotója miatt a Trump-ellenes médiában

Belháború tört ki a síró kislány fotója miatt a Trump-ellenes médiában

amerika, london, párizs

A TIME magazin erősen manipulatív jelleggel közölte címlapon a kétéves hondurasi kislány fotóját, amellyel Trump bevándorláspolitikáját kívánták kritizálni. A magazin azonban nem ismerte el, hogy félrevezette olvasóit, emiatt viszont váratlan helyről, a CNN-től kapott a magazin éles kritikát.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére