Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
a kutya ugat
 
 
 
 

Készpénz jöhet a cafeteria helyett

2016. március 10. 21:52

Nemcsak Brüsszel, de a kormány szerint is leáldozott a cafeteria rendszernek. De kinek lesz ez jó?

A felelős gazdaságpolitika jegyében a béremelések mögött gazdasági fedezetnek kell állnia. A miniszterelnök ezért vetette fel a cafeteria készpénzesítését a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara évadnyitó ülésén. Erre szerinte azért is szükség van, mert az Európai Bizottság "szétzúzta" a magyar cafeteria rendszert.

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

A cafeteriát 2017. január 1-jével rögtön készpénzesítjük"

– mondta a miniszterelnök és hozzátette, hogy ha már az EU döntése miatt úgysem lehet fenntartani a cafeteria rendszerét, a legegyszerűbb lenne, ha odaadnánk pénzben. Szerinte ma ez az egyetlen módszer, ami a gazdaság teljesítményének megfelelő arányú bérnövekedést tesz lehetővé.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke szerint a részletek még tisztázásra várnak. Az azonban biztosnak tűnik, hogy az eddigi rendszer nem volt optimális. A cafeteria-rendszer fenntartása évente 13 milliárd forintba került, és körülbelül 250 milliárdos forgalmat generált, ami gazdaságtalan.

Az MKIK elnöke szerint a rendszer hihetetlenül bonyolultra sikerült, hiszen külön-külön utalványok vonatkoznak a meleg ételekre, az utazásra, más utalvánnyal lehet ajándékot, mással iskolaszereket vásárolni, ahogy a kultúrára, az internet-, illetve egészségpénztári juttatásokra és még egy sor területre is külön utalványt hoztak létre. Az utalványok után befizetett adó mértéke is óriási változatosságot mutat. Ráadásul rengetegbe került az, hogy az utalványokat pénzminőségben kellett nyomtatni.

A cafeteria rendszer ötlete egy döntési kényszerhelyzetben született meg: sok vállalat szembesült azzal, hogy a válság miatt kénytelen csökkenteni a béreket. Erre vetette fel a Horn-kormány a cafeteria-játékpénz ötletét és be is vezették azt. Így létrejött a kettős jövedelmi rendszer: a dolgozók nagy része megtarthatta az addigi fizetését, azonban egy részét a kedvezőbb adózású, de korlátozottan elkölthető cafeteriában kapta meg.

Parragh László az MKIK elnöke

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

Természetesen voltak olyan vállalatok, amelyek ehelyett a bérek csökkentését választották. A rendszer megszűnése a leginkább azokat a nagy cégeket érinti, amelyeknél évek óta használják a cafeteriát. Az elfogadóhelyek egy részét hátrányosan fogja érinteni a megszüntetés, hiszen változni fog a kereslet összetétele, ami azt jelenti, hogy a korábbi vásárlóik egy része elpártolhat tőlük.

Orbán Viktor a kettős bérrendszer legnagyobb kockázatának azt tartja, hogy "az innovatív magyar vállalkozók" az alapbért "felnyomják" a második kategóriába.

A kormány szeretne megoldást találni arra a problémára, hogy a rendszer megszűnése miatt kisebb mértékben bővülhet a hazai, belföldi turizmus. Ez egy kiemelten fontos ágazat a kormány és a miniszterelnök számára, ezért, várhatóan kidolgoznak majd egy rendszert, hogy a belföldi turizmus esetleges forgalomingadozását mérsékeljék, devalválják és még jobban ösztönözzék a növekedést.

Leginkább az a pár száz vagy néhány ezer ember érintett, akik a cafeteriát kibocsájtó cégeknél dolgoznak. Az ő munkahelyük biztosan meg fog szűnni a rendszer felszámolásával.

A gazdasági évadnyitón a kormányfő ismét kiállt amellett, hogy a magyar gazdaságpolitikának össze kell válogatnia a jó megoldásokat a világból, és azokból kell megalkotnia a legjobb magyar gazdasági modellt. Szerinte azonban ebben

"a nyugati mainstreamnek mondott gondolkodásmód lefogja a kezünket és a szellemünket".

Jelezte ugyanakkor, a nyugati közvéleményben "a mainstream megoldások iránti nyomás" még nagyobb, mint Magyarországon, vagyis a vita szabadsága ügyében "jobban állunk, mint ők".

(MTI)

OLVASTAD MÁR?

a kutya ugat
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Beismerte a gyilkosságokat a Brazíliában elfogott olasz kommunista gerilla

Beismerte a gyilkosságokat a Brazíliában elfogott olasz kommunista gerilla

amerika, london, párizs

A Brazíliában elfogott Cesare Battisti olasz szélsőbaloldali szökevény elismerte azt a négy gyilkosságot, ami miatt 37 éven át szökésben volt.

A jogsértő ellenzék már az Állami Számvevőszék függetlensége ellen folytat támadást

Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke megelégelte az ÁSZ-t érő ellenzéki támadásokat, ezért levélben arra kérte Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét, hogy a tegyen lépéseket a jogállamiságot képviselő független szervezet elleni képviselői támadások megakadályozására.

Muszlimok miatt utasított el egy keresztény menedékkérőt a brit kormány

Muszlimok miatt utasított el egy keresztény menedékkérőt a brit kormány

amerika, london, párizs

Még csak nem is tudta a belügy egyenesen megmondani az iráni menekültnek, hogy miért utasították el kérelmét. Helyette megkérdőjelezték, hogy őszinte volt-e megtérése a keresztény vallásba, és veszekedni kezdtek vele.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

A nap legfontosabb hírei!

Macron rendőrei pénzbüntetést szabnak ki arra, aki a sárgamellényeseket támogatja

Macron rendőrei pénzbüntetést szabnak ki arra, aki a sárgamellényeseket támogatja

amerika, london, párizs

Súlyos pénzbüntetést kapott egy párizsi házaspár a hétvégén, miután olyan ruházatban jelentek meg a közterületen, amelyen a sárgamellényesek egyik politikai javaslata szerepelt.

A muszlim imavezetők 90 százaléka külföldről érkezik Németországba

Az imámok közel 90 százaléka külföldről, elsősorban Törökországból és Észak-Afrikából érkezik a németországi mecsetekbe - derült ki a Konrad Adenauer Stiftung tanulmányából.

Németország európai FBI-t hozna létre a jelenlegi Europolból

A CDU/CSU európai uniós választási programja a közös hadsereg mellett már egy európai rendőri nyomozóhatóság, egy európai FBI létrehozását is a német jobbközép pártok uniós céljai között nevesít.

Rágcsát és sört bekészíteni, élvezzük a haladó hisztériát

Rágcsát és sört bekészíteni, élvezzük a haladó hisztériát

piszkostizenkettő

Az amerikai demokraták - és csatolt globalista testvéreik szerte a világon - a 2016-os elnökválasztás óta nem tudnak mit kezdeni azzal a helyzettel, hogy Trump elnök lett. Ezért azóta fölvették azt a pózt, ami legjobban illeszkedik lényegükhöz: a toporzékoló, hisztériás kisgyerekét.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére