Ugrás a tartalomhoz
" Csatlakozz a lázadókhoz!”
közeleg a tél
 
 
 
 

Ilyen konstrukcióban indulhat a baloldal 2018-ban

2017. október 4. 07:28

Botka László lelépésével letisztultabbnak tűnik a helyzet.

A Magyar Idők szocialista párti forrásai szerint a párt elnöksége fellélegzett Botka távozásával.

Fotó: MTI Fotóbank

Az a köpködés, amit művelt, elfogadhatatlan"

– nyilatkozta a lapnak egy elnökségi tag. Emellett Botka a számokat sem tudta hozni: a Medián 25 éve először egy számjegyűre mérte az MSZP támogatottságát a biztos választó pártszavazók körében. A 9 százalékos eredményért Molnár Gyula pártelnök a Mediánt (!) okolta, mondván, politikai okokból alulmérték őket.

Most a szocik arra törekednek, hogy a többi párttal megromlott viszonyt rendezzék. A héten már elkezdődnek a színfalak mögötti egyeztetések a baloldali pártok között.

A szereplők eddigi nyilatkozatai alapján a baloldalon található pártok 3 listát állíthatnak a véleményem szerint.

Az első lista a Momentumé. A párt már korábban bejelentette, hogy mind a 106 egyéni választókerületben indít jelöltet és nem szövetkezik senkivel. Ennek a döntésnek pénzügyi okai lehetnek, így ugyanis a párt rengeteg állami támogatáshoz juthat. Nagy kérdés, hogy ha nem sikerül megugrani az öt százalékos küszöböt, akkor is tovább politizálnak-e a momentumos ifjak vagy inkább lelépnek a pénzzel. Mindenesetre már elkezdett épülni az ágrólszakadt-imidzs: Fekete-Győr András, a Momentum elnöke a HírTV-ben beszélt arról, hogy nélkülözés közepette vezeti a pártot, ám kiderült, hogy ennek a fele sem igaz.

Az LMP is vélhetően egyedül indul, pontosabban szólva valószínűleg összefognak Gémesi György mérhetetlenül kis támogatottságú pártjával, aminek stratégiai okai vannak: Gémesi korábban az MDF-ben politizált és az LMP-nek ezért kapóra jön egy amolyan kirakatkonzervatív, akivel be lehet mutatni a párt "sokoldalúságát". Szél Bernadett "miniszterelnök-jelölt" rengeteg különórát vett Ron Werbertől, és a harcias stílust levetkőzve a szelídebb énjét hozta mostanság a nyilvános szereplések alkalmával. Ez vélhetően be is jött, ugyanis sikerült néhány balos szavazót megszólítva pár százalékkal feltornászni a párt támogatottságát – az eredmény persze mérési hiba is lehet, hiszen hibahatáron belüli a növekedés. Az LMP is 106 egyéni jelöltben gondolkodik.

A harmadik lista egy mini összefogás lehet. Vélhetően az MSZP, az Együtt és a Párbeszéd készül belevetni magát Gyurcsány halálos ölelésébe. Ebben az esetben Karácsony Gergely lenne a miniszterelnök-jelölt. Mind a négy párt eddig azt kommunikálta a nyilvánosság felé, hogy szükség van összefogásra, különösen az Együtt elnöke, Juhász Péter erőltette az Új Pólus összedobását, ám most be kell érnie Gyurcsánnyal és néhány régi vágású szocival. Kíváncsian várjom, hogy mi lesz az új formáció neve, hiszen az Összefogás, a Kormányváltók/Kormányváltás, már foglalt, ezekkel a szereplőkkel pedig az Új Pólus név meglehetősen eufemisztikus lenne. Mindenesetre a részletek még kidolgozás alatt vannak.  Ettől a formációtól várjom leginkább az eddigi ellenzéki politikai kabaré folytatását. A leginkább valószínű események: Gyurcsány megfúr mindenkit; Molnár Gyula, Hiller István és Molnár Zsolt teljesen mást nyilatkozik ugyanarról a kérdésről, ugyanazon a napon; sajtótájékoztatón röhögéstől fuldokló Kunhalmi Ágnes; Juhász Péter betekeri és elszívja a közös kommünikét; Karácsony Gergely pedig mindennap elmondja majd, hogy ez egy összetartó, kompetens csapat, amely élvezi az emberek bizalmát, csak mindez azért nem látszik a számokban, mert ugye a diktatúra.

A héten már indul is a kabaré. Jó szórakozást!

OLVASTAD MÁR?

közeleg a tél
 
 
 
 

Szabadon lehet kommentelni, a vélemény szabad, viszont a gyűlöletkeltésért, személyi integritás megsértéséért mindenki maga felel.

A szélsőbaloldalnak nem tetszik, hogy Neukölln polgármestere keményen fellépett a migránsbűnözés ellen

A szélsőbaloldalnak nem tetszik, hogy Neukölln polgármestere keményen fellépett a migránsbűnözés ellen

amerika, london, párizs

Berlin legrosszabb hírű kerületévé vált Neukölln a migrációnak hála. A baloldali polgármester ezt megelégelte, de vannak, akik szerint nem a rendőrök jelentik a megoldást a bűnözés ellen.

Az ukrán oktatási törvényre csak az a megoldás, ha egy részét hatályon kívül helyezik

Erről Szijjártó Péter beszélt kedd reggel a Kossuth Rádió műsorában.

Így reagált Putyin Észak-Korea izmozására

Így reagált Putyin Észak-Korea izmozására

amerika, london, párizs

Kemény döntéssel reagált az orosz elnök hétfőn a kommunista rezsim közelmúltbeli külpolitikájára.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Indítsd velünk a napot! Ezek a reggel legfontosabb hírei.

Hamarosan minden iskolában lesz wifi

A Klebelsberg Központ minden iskolájában lesz széles sávú internet és wifi 2020-ig.

Ebben az országban már megelégelték a migránsok befogadását

Ebben az országban már megelégelték a migránsok befogadását

amerika, london, párizs

Olaszországba mintegy negyedével, vagyis 24,4 százalékkal kevesebb migráns érkezett 2017-ben a tavalyi év azonos időszakához képest - közölte a római belügyminisztérium hétfőn.

Kurz pénteken kaphat megbízást, a Zöldek biztosan kiestek

Kurz pénteken kaphat megbízást, a Zöldek biztosan kiestek

amerika, london, párizs

A levélszavazatok egy részét megszámolták, a Zöldek már biztosan kiestek, érik az SPÖ második helye.

Vesztésre állnak a kurdok

Vesztésre állnak a kurdok

amerika, london, párizs

Sikerekről számoltak be hétfő reggel az iraki erők a kurdok elleni harcban Kirkuk tartományból: utakat, hadállásokat és létesítményeket foglaltak el, például egy földgázterminált, rendőrőrsöket, a K1 nevű légitámaszpontot és egy ipari parkot Kirkuk várostól délre. Újabb bejelentésük szerint elfoglalták a kirkuki repülőteret.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére