Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
piszkostizenkettő
 
 
 
 

Hont András és a "Marianna-árok"

Szentesi Zöldi László

2019. január 7. 17:00

Van úgy, hogy az ember kivár. Olyan is előfordul, hogy eltemeti a múltat. Ha azonban Hont András újságíróval és Gábor György filozófussal kell hadakoznia, mert nevezettek belekóstolgatnak, akkor az okos ember csak legyint, továbblép, mert rövid az élet, hogy nevezettekkel bármiről is hosszan diskuráljunk. Csakhogy. Az a fránya csakhogy.

Egy Parti-Nagy Lajosról szóló cikkem után nekem esett Facebookon a Gábor György Fan Club, elmondtak ott mindenféle bunkó parasztnak, senkinek, hiszen kétségbe mertem vonni a Körúton belüli világ felkent sztárjának költői kvalitásait. Ami rendben is van, szerintem olcsó és hatásvadász Parti-Nagy politizáló lírája, ők meg elélveznek a gyönyörtől. Mondom, ezzel nincs baj. Még azzal sincs, hogy ez a szegény, könyvtárszagú Gábor György, akit az első tavaszi szellő alighanem odavág a házfalhoz, onnan meg lecsorog, mint a vöröslő fájdalom, szintúgy kérdőre vont engem. Hogy miként érvel a jeles gondolkodó, azt most hagyjuk, tényleg nem éri meg a billentyűkopogást, legyen elég annyi, hogy Arisztotelész Poétikáját idézi, hogy az irodalom végcélja mégsem a szépség felmutatása, ahogyan én egy fél mondattal kitértem rá, hanem… és itt most tényleg fejezzük be. Gábor összehord hetet-havat, de ismétlem, semmi gond, ez a dolga, ebből él, fossa a szót, mások meg restelkedve olvasgatják lelki életének különös lenyomatait.

Ami azonban elgondolkodtatott, az ezeknek a módszertana. Hogy nem az állításaimmal, nem a véleményemmel vitatkoznak, hanem szavakra, odavetett jelzőkre, félmondatokra vadásznak. Aztán amikor valamit félremagyarázhatónak ítélnek, lecsapnak rá, mint szatócsgyerek a vevőre, beljebb tessékelik lelkük kisboltjába és kamatot szabnak ki rá. Gábor és Hont dekára ugyanezt teszi.

És most ünnepélyesen áttérek Hont Andrásra, akivel úgy két hónapja akadt egy kis virtuális üzengetésünk. Ennek tárgya, leírása jól rokonítható a Gábor-eset fő tanulságaival: ő sem válaszolt érdemben semmire, amit Mácsai Pálról írott cikkemben felvetettem, helyette talált egy hibát, azt üvöltve ég felé mutatta, odahívta falkatársait, és hetekig vonítottak a sárga, álmos Holdra.

Elkövettem ugyanis azt a hibát, hogy összetévesztettem Petőfi Sándor két költeményét, valahogy egy verssé állt össze az emlékezetemben. Na, bumm, van ilyen. Csak az nem hibázik, aki nem dolgozik. Hont felfedezése valóságos lavinát indított el ellenem, írt vagy száz hontista, hazudtak, gúnyolódtak, üzengettek. Hogy én vagyok a Kurca-parti bunkó paraszt (utalván ezzel szülővárosomra), hogy én genetikailag selejt vagyok (hmmm…), és a többi, a szokásos, a családomat, a származásomat, a személyemet érintő aljas fenyegetésekről nem is beszélve. Hont Facebook-csoportján is tartott egy darabig a folkdélután, az önszeretet egyre aggasztóbb jeleit mutató bandagazda írt vagy három bejegyzést szerény személyemről, újra és újra felhánytorgatva apró tévedésemet.

Nos, eddig ez magánügy. Mostantól viszont közügy lesz, előre szólok.

Hont Andriska ugyanis messze nem tökéletes. Önképének egyik legaggasztóbb tünete, hogy csalhatatlannak, tévedhetetlennek hiszi magát – aki mások tévesztésein rugózik az érdemi mondanivaló helyett, nem is lehet másmilyen. Csakhogy Hont András – történetesen az egyik engem ekéző bejegyzésében – elkövetett egy nem is jelentéktelen hibát. „Marianna-árok” – írta a Mariana-árok helyett, tanújelét adva ezzel műveletlenségének, tufaságának, tájékozatlanságának.

„Marianna-árok” – ha ez nem vágykép, ha nem egy létező Marianna árkát énekled meg, trubadúr barátom, akkor bizony, elég kínos.  

Mert igen – a „Marianna-árok” csak látszólag lényegtelen. Akár az el nem különített Petőfi-versek. Valójában azonban leleplezése mindannak, amit ezek, Hont, Gábor meg a többiek elkövetnek mások ellen. Hont ugyanis nem verte a mellét, hogy mekkora tajt parasztság „Marianna-árkot” írni, és hogy az ilyesmi nem egyszerű tévesztés, hanem tudatlanság a javából, nem, nem. Amikor az egyik barátja figyelmeztette, serényen megköszönte, kijavította és továbblépett, mintha mi sem történt volna.

Hát, Hont, ez vagy te. Fellázítod a Facebook népét egy mellékes ostobaság miatt, hogy addig se kelljen a lényeggel, a Mácsai Pálról írott cikkem igazságaival foglalkozni. Aztán az első alkalommal megbotlasz, mit megbotlasz, pofára esel. „Marianna-árok”… Röhej. És az ember röhögne is teljes szívvel rajtatok, ha egyúttal nem undorodna mélységesen a módszereitektől. A kettős mércétektől, ahogyan mások hibáit felhánytorgatjátok, a sajátjaitokon pedig tovább lendültök.

Hogy miért most, két hónap múltán mesélem el mindezt? Mert én szerettem volna továbblépni azon, hogy Hont műveletlen, elég, ha én tudom, hogy egy földrajzi nevet nem tud jól leírni. Úriember voltam. Aztán jött Gábor, hozzá böfögött valamit Hont is, újra bőg a csordavokál. Picit tűnődtem, és arra jutottam, közügy annak felmutatása, hogy micsoda kétszínű senkiháziak vagytok. Hogy miközben művelt embereknek álcázzátok magatokat, hézagos és felszínes a tudásotok. Hogy az olvasottságotok, helyesírásotok messze nem tökéletes. Hogy a köreitekben kötelezően villogtatott jól értesültség fényévnyi távolságra van a valódi műveltségtől.

Mostantól pedig mi is vadászunk a ti hibáitokra. Még "Marianna árkában" is megemlegetitek, hogy nem tartottátok be az elemi játékszabályokat, műveletlen fajankók!

OLVASTAD MÁR?

piszkostizenkettő
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Magyarország olyan csatákat tudott megnyerni, amikről sokan álmodni sem mernek

Ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég Alapítvány jogi szakértője és a 888.hu publicistája értékelte hazánk teljesítményét a köztévében.

Menczer: Sargentini semmit nem tud Magyarországról

Menczer: Sargentini semmit nem tud Magyarországról

kétharmad

Menczer Tamás tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár egy videóban reagált Judith Sargentini 15 perces videóüzenetére.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Ez várható ma!

Migránsoknak állítottak emléket egy német városban

Migránsoknak állítottak emléket egy német városban

amerika, london, párizs

Migránsoknak emléket állító obeliszket állítottak fel Kasselben.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ez történt ma.

A rendőrség szerint rövidzárlat okozta a tüzet a Notre-Dame-ban

A francia bűnügyi rendőrség egyik vezetőjének véleménye szerint feltehetően rövidzárlat okozta a párizsi Notre-Dame székesegyházban hétfőn este keletkezett tüzet.

Belgiumban már száz fölé nőtt a veszélyesként nyilvántartott szélsőséges iszlamista csoportok száma

Belgiumban már száz fölé nőtt a veszélyesként nyilvántartott szélsőséges iszlamista csoportok száma

amerika, london, párizs

A Belga Állambiztonsági Szolgálat (VSSE) bejelentése szerint már száz fölé emelkedett az országban azoknak a szélsőségesen radikális iszlamista eszméket valló szalafista csoportoknak a száma, amelyek nemzetbiztonsági szempontból veszélyesnek minősülnek. A radikális iszlamizmus brüsszeli megerősödése Belgium és az EU terrorellenes erőfeszítéseinek a kudarcát jelenti.

Felgyújtottak három AfD-s autót Németországban

Felgyújtottak három AfD-s autót Németországban

amerika, london, párizs

Szerdáról csütörtökre virradó éjjel Essen városában lángoltak az autók, személyi sérülés nem történt.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére