Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Merkel még mindig a "menekültek méltányos elosztásáról" beszél

Sümeghi Lóránt

2018.10.17. 17:58

Angela Merkel német kancellár a szövetségi parlamentben (Bundestag) szerdán elmondott beszédében ismét jelezte, hogy - bár egyelõre megoldatlan téma, de - továbbra is napirenden van az általa Európába hívott migránsok tagországokba történõ kényszerbetelepítése.

A tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanács ülésének egyik témájával, a menekültügyi rendszerrel és a közösség határ- és partvédelmi szervezetének, a Frontexnek a reformjával kapcsolatban Merkel kiemelte: "együtt akarunk jobbá válni a külső határ védelemében" és az elutasított menedékkérők hazajuttatásában, ezért tárgyalnak majd a Frontex "megerősített mandátumáról", de erről "nagyon eltérő véleményen vannak az egyes tagállamok".

A menekültek méltányos elosztásának ügyében még azt sem sikerült elérni, hogy tárgyaljanak róla az Európai Tanácsban, ezért ez továbbra is megoldatlan téma marad"

– mondta a német kancellár.

A tervezett euróövezeti reformokkal kapcsolatban aláhúzta, hogy Németország csak akkor támogathatja az egyes reformintézkedéseket, ha "az egész csomag megfelelő", ezért továbbra is érvényesíteni kell azt az alapelvet, hogy a közös pénzt használó uniós országok önállóan felelősek az államháztartási és a gazdaságpolitikájukért. Minden országnak "kötelessége gondoskodni a stabilitásról" és a versenyképesség megerősítéséről – mondta Angela Merkel.

Brexit

A szerda délután kezdődő EU-csúcson képviselendő német álláspontot ismertető beszédében emellett aláhúzta: a Brexitről folytatott tárgyalásokon mindig világosnak kell lennie, hogy az EU nem kíván ugyan nehézségeket, de egyértelművé akarja tenni a különbséget az EU-tagság és az EU-val a közösségen kívüli, harmadik országként fenntartott partneri kapcsolat között.

A Brexit ügyében nem sikerült áttörést elérni a legnehezebb ügyben, az ír-északír határ kérdésében"

– mondta Angela Merkel. 

Hozzátette: egy felelős kormánynak minden eshetőségre fel kell készülnie, ezért a német szövetségi kormány hozzákezdett az előkészületekhez arra az esetre, ha a brit EU-tagság megállapodás nélkül szűnik meg. Mint mondta, gyakorlati kérdések sorát kell tisztázni, például azt, hogy milyen jogállásba kerülnek a megállapodás nélküli, úgynevezett kemény Brexit esetén az állami tisztviselői karhoz tartozó brit állampolgárok.
 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Szabotázs? Szivárgást észleltek az Északi Áramlat 2-n

Szabotázs? Szivárgást észleltek az Északi Áramlat 2-n

A „súlyos balesettől” való félelem miatt tilalmi zónát hoztak létre a dán vizeken.

Öt év letöltendőt kapott kémkedésért Kovács Béla

Öt év letöltendőt kapott kémkedésért Kovács Béla

A Kúria kimondta az ítéletet a Jobbikban csak KGBélaként emlegett politikusra.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére