Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kalandos lesz Szerbia csatlakozása az Európai Unióhoz

Forisek Ádám

2018.02.16. 22:55

Az uniós tagságért cserébe ugyanis el kellene ismerniük Koszovó függetlenségét.
BELGRÁD, 22:55

Az uniós tagságért cserébe ugyanis el kellene ismerniük Koszovó függetlenségét.

A szerb elnök, Aleksandar Vucic egy pénteken közölt interjújában beszélt arról, hogy Szerbia lakói nagy valószínűséggel nem fogják elismerni Koszovó teljes körű függetlenségét az európai uniós tagságért cserébe – írja az MTI.

Vucic – Koszovó függetlensége kikiáltásának 10. évfordulója alkalmából – a Reuters brit hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a szerb vezetés népszavazásra kívánja bocsátani a kérdést. Egyes kommentátorok szerint a szerb vezetés által preferált forgatókönyvben Belgrád nem ismerné el Koszovót szuverén államként, de elfogadná, hogy Pristina csatlakozzon az ENSZ-hez, amit Szerbia szövetségese, a vétójoggal rendelkező Oroszország mindeddig megakadályozott.

Vucic hangsúlyozta: bármilyen döntés is születik, azt a szerb szavazópolgároknak kell majd jóváhagyniuk, akik közül sokan Koszovót tartják ortodox vallásuk bölcsőjének.

Mint mondta, a népnek kell döntenie, de egyáltalán nem biztos abban, hogy többséget lehet szerezni Koszovó elismeréséhez. Hozzátette: szembesülni kell a jelenlegi realitásokkal, s meg kell érteni a globális és a Koszovón belüli viszonyokat.

Koszovó nem a miénk, ahogy tanultuk, de nem is az övék, ahogy azt láttatni szeretnék"

– vélekedett Vucic.

Kiemelte, hogy a kérdés kizárólag kompromisszumos módon, Pristina és Belgrád párbeszéde révén rendezhető, ha azonban ez nem történik meg, annak évtizedes befagyott konfliktus lesz az eredménye.

Az Európai Bizottság múlt heti állásfoglalása szerint 2025 tekinthető Szerbia esetében a csatlakozás legkorábbi lehetséges időpontjának, ha a balkáni ország végrehajt egy sor reformot, és rendezi viszonyát Koszovóval. Habár Brüsszel mindeddig nem közölte hivatalosan, hogy Koszovó függetlenségének elismerése feltétele lenne Szerbia csatlakozásának, Sigmar Gabriel német külügyminiszter pristinai látogatásán sajtóértesülések szerint erről beszélt.

Hashim Thaci koszovói elnök kedden a Reuters brit hírügynökségnek nyilatkozva elmondta: még az idén megállapodásra számít Szerbiával, amelynek eredményeképpen Koszovó beléphet az ENSZ-be. Válaszul Vucic politikai szövetségesei, köztük a külügyminiszter és a védelmi tárca vezetője is Koszovó felosztására szólítottak fel. Elképzeléseik szerint Szerbia Koszovó északi, többségében szerbek lakta részét elcsatolná. Ugyanezeket a részeket Koszovó mindenáron integrálni akarja.

 

Vucic pénteken elutasította, hogy kommentálja ezeket a felvetéseket. Leszögezte: a megállapodás lehetséges, de a kompromisszumhoz Brüsszel részéről politikai akaratra, nem pedig további nyomásgyakorlásra van szükség. Kijelentette, hogy Szerbiának a jövőbe kell tekintenie.

Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, ám Belgrád ezt azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját déli tartományának tekinti a túlnyomó többségében albánok lakta területet. A világ 116 országa elismerte a kis balkáni állam önállóságát, ám Szerbia mellett Oroszország és Kína, valamint öt, számottevő nemzeti kisebbséggel rendelkező uniós tagállam – Románia, Szlovákia, Spanyolország, Görögország és Ciprus – szerint sem független államról van szó.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére