Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Címke: koszovó

Magyarországnak kiemelt fontosságú a Nyugat-Balkán biztonsága

Magyarország számára kiemelt fontosságú a Nyugat-Balkán biztonsága, amihez a KFOR (koszovói békefenntartó erők) -misszióban részt vevő magyar katonák is jelentősen hozzájárulnak – jelentette ki a honvédelmi miniszter Koszovóban.

Megállapodásra jutott Szerbia és Koszovó a határátlépéssel kapcsolatos vitában

Szerbia és Koszovó megállapodásra jutott a határukon történő átkelés körüli vitában – jelentette be szombaton Josep Borrell, az Európai Bizottság kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

„Washington támogatásával a koszovói vezetés bátrabban próbálhatja keresztülvinni terveit”

„Washington támogatásával a koszovói vezetés bátrabban próbálhatja keresztülvinni terveit”

A Koszovó és Szerbia közötti kapcsolat július végén vált ismét feszültté, amikor Pristina úgy döntött, a szerbek számára kilépő és belépő dokumentumokat állítanak ki a koszovói határon, valamint a szerb rendszámtáblával rendelkezőknek a Koszovóba történő belépéskor ideiglenes koszovói táblát kell igényelniük. A hír hallattán a koszovói szerbek úttorlaszokat állítottak fel a határállomások közelében, később azonban eltávolították őket. A koszovói miniszterelnök augusztus elsejétől akarta bevezetni az intézkedést. A tárgyalások zajlanak, de előrelépés nem történt. Aleksandar Vucic szerb elnök vasárnap közölte, hogy amennyiben nem áll le a koszovói szerbek üldözése, a szerb politikusok elhagyják a koszovói intézményeket, a NATO-t pedig felszólította, hogy végezze a dolgát. A kialakul helyzetről Kosztur Andrást, a XXI. Század Intézet vezető kutatóját kérdeztük.

Kikapcsolják az áramot Koszovóban az energiaválság miatt

Koszovó energiaelosztó vállalata, a KEDS közölte, hogy hétfő reggel 8 órától időzített áramkimaradások lesznek a hazai energiatermelés csökkenése és az importból beszerzett üzemanyag magas ára miatt.

Támogatásáról biztosítja Belgrádot a Kreml a koszovói konfliktusban

Oroszország észszerűtlennek tartja Koszovónak a szerbekkel szemben támasztott követeléseit, és a konfliktusban Belgrádot támogatja – közölte Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő újságírókkal.

Az ukrajnai háború rávilágított arra, hogy Brüsszel és a vezető európai államok szinte megfeledkeztek a Nyugat-Balkánról

Az ukrajnai háború rávilágított arra, hogy Brüsszel és a vezető európai államok szinte megfeledkeztek a Nyugat-Balkánról

Ez pedig ahhoz vezethet, hogy a térség konfliktusai kiújulnak vagy más hatalmak (Oroszország, Törökország, Kína) veszik át a közvetítő vagy kezdeményező szerepet – tette hozzá Kosztur András, a XXI. Század Intézet vezető kutatója a 888.hu-nak.

Koszovót ünnepeljük, de Donecket és Luhanszkot elítéljük?

Amíg Koszovó 2008-as, vérrel megteremtett függetlenedése a demokrácia ünnepének lett kikiáltva, addig a Donecki és a Luhanszki Népköztársaság esetében „orosz agresszióról” szólnak a hírek. Pedig a két eset nem is különbözik annyira egymástól, sőt, valójában a konfliktus természete egyazon tőről fakad. Ráadásul Koszovó által egy olyan veszélyes precedenst teremtett a Nyugat, ami minden szeparatista mozgalom számára követendő például szolgálhat.

Nincs már hely a börtönökben, Koszovóban helyezné el a rabokat Dánia

A tervezett megállapodás értelmében Dánia 300 helyet bérel Koszovóban annak érdekében, hogy csökkentse börtönei túlzsúfoltságát. A Dániában őrizetben lévő harmadik országbeli állampolgárokat helyeznék el Koszovóban.

Magyarország veszi át novemberben a NATO legnagyobb szárazföldi műveletének parancsnokságát

Magyarország olyan jelentős szerepet vállal a NATO működésében, amilyenre ez idáig nem került sor – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap, fél nappal az Észak-atlanti Szerződés Szervezete tagállamai vezetőinek csúcstalálkozója előtt.

Vissza az oldal tetejére