Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Juncker továbbra is föderális Európáról álmodozik

Bertha László

2018.02.14. 14:00

Az Európai Bizottság elnöke szerint jelentõsen növelné a hatékonyságot az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnöki tisztségének összevonása, a poszt betöltõjének ráadásul így "kétszeres legitimitása" lenne.
BRÜSSZEL, 14:00

Az Európai Bizottság elnöke szerint jelentősen növelné a hatékonyságot az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnöki tisztségének összevonása, a poszt betöltőjének ráadásul így „kétszeres legitimitása” lenne.

Az Európai Bizottság szerdán előterjesztette elképzeléseit, amelyek szerintük hatékonyabbá tennék az EU működését, és javítanák a kapcsolatot az uniós vezetők és a polgárok között.

A hangzatos szavak a valóságban természetesen egészen mást jelentenek. Korábban Jean-Claude Juncker kerek perec kijelentette, hogy jön a föderális Európa, melynek első lépése az Európai Bizottság és az Európa Tanács elnöki tisztségének összevonása, valamint a páneurópai pártlisták megvalósítása lesz. Ha a terv megvalósul, a nemzetállamok befolyása jelentősen csökkenni fog az unión belül.

A bizottsági ülést követő sajtóértekezleten Juncker leszögezte, hogy a 2019-es uniós tisztújítás során is az úgynevezett csúcsjelölti rendszert kell alkalmazni, és azt szorgalmazta, hogy az európai pártok még idén megnevezzék saját listavezetőiket, hogy a választók megismerhessék a jelölteket és az általuk képviselt politikai programot.

Juncker szerint az Európai Parlament és az Európai Bizottság összetételéről is vitát kell folytatni. Kiemelte, ő jó ötletnek tartja, hogy a képviselők egy részét páneurópai listákról válasszák meg az EP-ben, noha a javaslatot 2019-ig már aligha fogják elfogadni, miután a testület az előző héten ez ellen foglalt állást. Az uniós biztosok számának esetleges csökkentéséről azt közölte, hogy egyesek szerint egy kisebb bizottság hatékonyabban működne, de ez azt is jelentené, hogy egyes tagországok nem rendelkeznének képviselettel az intézmény politikai szintjén, ráadásul a brüsszeli politika is jobban elmagyarázható "otthon" a jelenlegi rendszer keretében. Erre egyszer már történt kísérlet, de a tagállamok egyhangúlag kitartottak amellett, hogy minden tagállam kormánya küldhessen egy-egy tagot a brüsszeli testületbe.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére