Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az új német kormánynak tiszteletben kell tartania Magyarország szuverenitását

888.hu, MTI

2021.12.24. 15:50

Az új német szövetségi kormánynak tiszteletben kell tartania Magyarország szuverenitását – jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter a Die Welt című német konzervatív lapnak.

A miniszter a Die Welt hírportálján pénteken közölt interjúban a Német Szociáldemokrata Párt (SPD), a Zöldek és a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) december elején megalakult koalíciójáról kiemelte, hogy az új német és a magyar kormány „ideológiailag alapvetően különbözik egymástól”, de ez a különbség nem akadályozhatja az együttműködést.

Arra a kérdésre, hogy a jogállami elvek érvényesülése vagy a migrációs politika körüli viták nem lesznek-e negatív hatással a két kormány kapcsolatára, kijelentette, hogy „a jogállamisággal kapcsolatos konfliktus ideológiai jellegű”, és nem konkrétumokról szól.

Az ilyen viták csupán a Magyarországgal szembeni fellépés eszközként szolgálnak – fejtette ki Varga Judit, aláhúzva: „követeljük, hogy az új szövetségi kormány tartsa tiszteletben szuverenitásunkat”, méghozzá a migrációs politikával és a családpolitikával együtt.

Hozzátette, hogy „a német politikát nem szabad kiterjeszteni más országokra”, így például ha a németek „bevándorlóországgá” akarják tenni hazájukat, akkor az csak az ő döntésük, és „ránk nem vonatkozik”.

Arra a kérdésre, tapasztalja-e, hogy a német kormány migránsok befogadására kényszerít más országokat, elmondta, úgy látja, „az a cél, hogy kötelezettségszegési eljárást kezdeményezzenek ellenünk”, vagyis „büntetéssel fenyegetik Magyarországot, mert innovatív megoldásokat szorgalmazunk a migrációs politikában”.

Arra a felvetésre, hogy a kötelezettségszegési eljárásokat nem a német kormány folytatja, és a viták a magyar kormány és az Európai Bizottság között vannak, úgy vélte, hogy a német kormány „a jogállamiság ürügyén” bírálja a magyar kormányt, és a migrációval kapcsolatban azzal „vádol”, hogy nem tartja be az európai uniós jogot.

Azonban a határok biztosítása nemzeti hatáskörbe tartozik, és „a migrációt mi nem irányítani akarjuk, hanem megállítani”, a jogállamiságnak pedig nem csak egyetlen „sablonja” van, és az erről folytatott vita a magyar kormány elleni „ideológiai zsarolás eszközévé fajult” – fejtette ki az igazságügyi miniszter.

A Zöldek és a liberálisok állítása, miszerint Magyarországon problémák vannak a jogállamisággal, „nem jelenti azt, hogy ez megfelel a valóságnak” – hangsúlyozta Varga Judit, hozzátéve, hogy „nincs bizonyíték” az ilyen állításokra.

A közösségi és a nemzeti jog viszonyáról hozott legutóbbi alkotmánybírósági döntésről szólva kiemelte: „még az általában oly kritikus ellenzék is hallgat az ügyben”, mert a döntés azt mutatja, hogy „Magyarország határozottan Európa-párti”.

A témában Lengyelországban hozott döntésről a többi között elmondta, hogy a sajtó „rárontott Lengyelországra”, miután a lengyel alkotmánybíróság kijelentette, hogy a nemzeti alkotmány egyes területeken az európai jog felett áll ott, ahol utóbbinak nincs kizárólagos hatásköre.

A miniszter kiemelte: „Magyarország részéről soha nem volt arról szó, hogy szembehelyezkedjünk az európai joggal”, amelyet azonban „a realitásokhoz kell igazítanunk”.

Példaként kifejtette, hogy az uniós migrációs szabályozások a „békeidőkből” származnak, amikor még „nem létezett tömeges migráció”, így az elutasított menedékkérők „gyakran egyszerűen tovább maradnak” az EU-ban. Viszont amikor „mi az ilyen, és sok más lehetetlen dologra alternatív megoldást találunk, megbüntet bennünket az EU” – jegyezte meg.

Az EU-s támogatások kiutalását a jogállami elvek érvényesüléséhez kötő, úgynevezett jogállamisági mechanizmusról elmondta: „azért mentünk bele, mert láttuk, hogy Európát közösen kell kivezetnünk a korona-válságból, így visszavontuk az újjáépítési alap elleni vétónkat, mivel garanciákat kaptunk arra, hogy a kondicionalitási rendeletet (...) nem vetik be azért, hogy ideológiailag zsaroljanak bennünket”.

Most azonban „becsaptak minket, egyrészt azért, mert az ideológiai zsarolás folytatódik, másrészt mert a gyermekvédelmi törvényünk miatt nem kapjuk meg a pénzünket az újjáépítési alapból” – mondta Varga Judit a Die Weltnek.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Jakab Péter kilépett a Jobbikból

Gyöngyösi Márton, a Jobbik Elnöke nyílt levélben kérte föl Jakab Pétert a lemondásra. Jakab válaszlevelében úgy fogalmazott: „Ha a nép és a Jobbik között kell választanom, nem kérdés, melyiket választom”.

Zelenszkij kitiltaná az orosz turistákat Európából

Az ukrán humorista-elnök ismét vette magának a bátorságot, hogy megmondja, mi a teendője az európai országoknak.

Filipp: Ez a tél maga lesz a pokol!

Filipp: Ez a tél maga lesz a pokol!

Ez a tél maga lesz a pokol. Igaz, nem meleg lesz, hanem hideg, de legalább sötét is. Meg szenvedős. A benézett szankciós politika hatására Európában az összes grafikon elkezdett függőlegesen felfele emelkedni. Kár, hogy ezek olyan grafikonok, amelyeknél nem célszerű növekedést észlelni. Az infláció az egekben, az üzemanyagárak sosem voltak ilyen magasak, a rezsiköltségekről pedig sírás nélkül beszélni sem lehet. Ilyen körülmények között kisebb csoda, hogy egyáltalán az átlagfogyasztásig meg tudjuk tartani a rezsicsökkentést. De az emberek mintha nem lennének tisztában azzal, hogy mennyire súlyos a helyzet. Az egy dolog, hogy nem tudják majd kifizetni az óriási rezsiszámlákat és az energiacsapda miatt áramszüneteket is kockáztatnak, de mi lesz a gazdasággal? A recesszió elkerülhetetlen. Mi lenne, ha egyszer megérnénk azt, hogy Európa nem világhatalmi erők közé pozicionálja magát, hanem kiáll a saját jól felfogott érdekei mellett? Amíg viszont olyan vezetők állnak az EU élén, akik megelőzni nem tudják a bajt, okozni viszont annál inkább, addig ez csak lázálom marad.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére