Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Német sör is lehet gyenge

Bokor Gábor

2019.07.07. 12:00

A 888 sörenciklopédiájának mostani részében egy német, azon belül is a híres kölni sörrel, a kölschsel foglalkozunk.

Pár héttel ezelőtt Nyugat-Németországban jártam. Meglátogattam Köln városát is, és ha már ott voltam, kipróbáltam a kölscht, amire a kölniek rendkívül büszkék, a belváros tele van olyan kocsmákkal, ahol csak ezt lehet kapni, más sör nincs is. Naivan arra gondoltam, ha már ennyire nyomatják, csak nem lehet olyan rossz, kértem is egyet az egyik kocsmában. Rövid idő után meg is kaptam csapolt formában a híres kölni sört. Kicsit meglepődtem, hogy nem Oktoberfest-kompatibilis korsót kaptam, hanem egy mindössze kétdecis kis pohárkát – három euróért –, mint kiderült, ennek ekkorának kell lennie a hagyományok szerint.

Kinézetre amúgy nem volt rossz, egy teljesen normálisnak tűnő világos sör volt. Nálam tapasztaltabb sörivók egyből megállapították, hogy ez egy felsőerjesztésű sör. Az íze eléggé furcsa volt. Egy sörtől én pont azt várnám, hogy jó hideg legyen és kiválóan oltsa a szomjat, ez azonban jelen esetben nem történt meg. Már az meglepett, hogy néhány pillanattal azután, hogy a pincér kihozta az első kört, a hab szinte el is tűnt.

Az első kortyok elég furcsák voltak, egyrészt a sör elég keserű volt – amit személy szerint én nem szeretek annyira –, másrészt a megszokottnál jóval több szénsav volt benne. Talán ez is volt az oka annak, hogy nem nagyon akart lecsúszni a sör. Könnyed akart lenni, mégis nehezen ment le.

Ízében volt valami gyümölcsös mellékíz, ami csak egy kis idő után jelentkezett, azonban nem egy kellemes citrusosság érződött, hanem valami teljesen oda nem illő mellékíz. Ráadásul, amint végez az ember a kétdecis pohárral, kérdezés nélkül hozzák az újat, úgyhogy még egyet le kellett küzdeni.

Személy szerint nem tudom, hogy lehetnek erre annyira büszkék a kölniek, az én tetszésemet nagyon nem nyerte el a kölsch. Leginkább abba a kategóriába sorolnám, amit csak azért vesz meg az ember, mert nincs más a bolt polcain, de a meccshez meg csak kell inni valamit.

Értékelés: nem jó, de nem is tragikus. 8/3,6

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére