Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Amikor Bukarestet a magyar huszárok is ellepték

Nagy Gábor

2017.12.06. 21:40

101 éve a Mikulás magyar és német katonákat hozott a románoknak.

Románia a központi hatalmak, így az Osztrák-Magyar Monarchia oldalán lépett be az első világháborúba. Elvileg. Aztán a drágalátos keleti szomszédaink úgy döntöttek, hogy hátba szúrnak mindenkit, és 1916 augusztusában Bukarest átadta hadüzenetét Burián Istvánnak, a monarchia közös külügyminiszterének. Természetesen a román döntés hátterében egy piszkos ajánlat volt (például Erdély elcsatolása a Magyar Királyságtól), ami az Antanttól (legfőképp a franciáktól) érkezett – vélhetően a románok kérésére.

Bukarest egy percig sem titkolta: Budapestet akarták elfoglalni, porig rombolni. Párizsnak meg jól jött, hogy a Verdunnél lévő csapataik fellélegezhettek, hiszen a központi hatalmak hátában egy újabb front nyílt – a románok árulásának köszönhetően. Bukarest a kiugráskor nem volt túl rózsás helyzetben, de sikerült ezt is "orvosolni": Róma például orosz támogatást ígért Romániának.

A hadüzenet átadása után nem sokkal 370 ezer román katona tört be a Kárpátokon, de a monarchia nem maradt egyedül, Németország, Bulgária és Törökország is hadat üzent Bukarestnek.

Út Bukarestig

Románia az augusztusi hadüzenet után 4 hónappal gyakorlatilag összeomlott. A fejét vesztett román hadsereg (és az őket segítő franciák, oroszok és szerbek) gyakorlatilag a felperzselt föld taktikáját alkalmazva semmit nem hagyott maga mögött.

Október végére felszabadult Erdély, november végére pedig a román parlament és maga I. Ferdinánd román király is elmenekült a fővárosból. Bukarest ostroma azonban elvileg nem lehetett könnyű falat a központi hatalmaknak, mivel a város köré egy erődrendszert húztak még a 19. században.

A románok azonban úgy döntöttek, megkímélik fővárosukat, de súlyos vereséget könyveltek el a város közelében is, így gyakorlatilag ajtó-ablak helyzet nyílt a központiak előtt, amit ki is használtak.

A német-magyar csapatokat óriási üdvrivalgás fogadta Bukarestben, amit puskalövés nélkül sikerült bevenni, mivel azt egyetlen árva román katona sem védte. 1917-ben békét is kértek. Számukra ciki.

De sajnos, mint tudjuk, nem sokkal később fordult a kocka, és 1918 őszén pont a fosztogató román hadsereg vonult be Magyarországra. 1916. december 6-a, illetve az offenzívát vezető tábornok, August von Mackensen neve vastag betűvel van szedve a történelemkönyvekben.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

„A magyar politikusoknak nyilvánvaló intellektuális fölényük van a szlovák politikusokkal szemben”

„A magyar politikusoknak nyilvánvaló intellektuális fölényük van a szlovák politikusokkal szemben”

Dominik Zelinsky szociológus szerint a magyarok szilárdabb ideológiai alapokra építenek, az ujjuk köré csavarták az amerikai konzervatív kommentátorokat, és még Közép-Európáról is van víziójuk – írta a Mandiner szerdán.

Sok alkoholt isznak Angliában az LMBTQ-tagok, ezért könyvesboltot nyitottak nekik

Sok alkoholt isznak Angliában az LMBTQ-tagok, ezért könyvesboltot nyitottak nekik

Sokan úgy vélekednek az alkoholról, hogy az a kultúrájuk része.

Kiderült, ki bújik Dobrev Klára bőrébe az Elk*rtuk című filmben

Vajon ki alakíthatja Dobrev Klárát a 2006-os őszödi beszéd utáni eseményeket feldolgozó „Elk*rtuk” című filmben? A Megafilm által gyártott első magyar politikai krimi múlt héten debütált traileréből a szemfüles nézők már kitalálhatták, hogy Gubás Gabi bújt Klára bőrébe. A színésznő a szerepről először az „Elk*rtuk” című nagyjátékfilm hivatalos Facebook-oldalán mesélt egy interjúban, amelyből kiderül, miért vállalta el a szerepet.

Nem érdekli az áldozatsegítés ügye a hecckampányra mindig vevő fake news hálózatot

Varga Judit igazságügyi miniszter számolt be arról, hogy a balliberális média magáról a szakmai konferenciáról már elfelejtett beszámolni.

Soros mozgósította aktivistáit, hogy követeljék ki a migránsoknak az állampolgárságot

Soros mozgósította aktivistáit, hogy követeljék ki a migránsoknak az állampolgárságot

A milliárdoshoz szorosan kötődő szervezetek kedden aktivistákat telepítettek Washingtonba.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére