Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Tusnádfürdőig kell jönni, hogy érezzük, mi a fontos?

Fodor-Horváth Zsófia

2019.07.28. 10:20

Jobban értékeljük, amink van, ha már elvették tőlünk, de talán nem kellene többször idáig eljutni. Ebben segít Tusványos.

Igazságtalanul nehéz élmény Erdélybe utazni. Igazságtalan, mert már nem a miénk, és nehéz, mert hosszú az út. Az itthonlét érzése felemel, azt viszont szívfájdító tapasztalni, hogy a Trianon korának Junckerei elvették tőlünk és odaadták egy olyan népnek, amit az antikultúra szóval lehet talán a legjobban jellemezni. Szívfájdító az is, amit aztán ezek az emberek tettek Erdéllyel. Ezek a mi hegyeink, a mi erdőink, vizeink, csak már mások használják őket. Persze ott van egy folyamatosan harcoló magyar kisebbség, de az elrománosítás tény. Így pedig elhasználódik, eltékozolják, pedig nem kellene magától értetődőnek vennie a többségnek, hogy épp az övéké lehet.

A megérkezés Tusnádfürdőre kicsit segít félretenni az útközben begyűjtött és felelevenített sérelmeket. Tusványos a magyarok érzelemközpontja. Itt egy kicsit jobban érződik, mit is jelent az, hogy mi Mi vagyunk. Kis időre összegyűlnek a völgyben azok az energiák, amik építenek. Ettől válik Tusványos egy szakrális hellyé, ami harminc éve a nemzeti összetartozás színtere, ahova évente megérkezik a magyar miniszterelnök, hogy olyan dolgokról beszéljen, amikről egy újabb évig lehet gondolkodni. Ez utóbbi a csúcspont persze, de Tusványost elsősorban az a bizonyos mi-tudat teszi azzá, ami.

A tudomány, az érzelmeket teljesen kidesztillálva, társas identitásnak hívja ezt: amikor a saját érdekeimnél előbbre valóak a csoportom érdekei, amikor azonosulok, amikor értünk és nem magamért cselekszem. Le lehet írni, még mérni is lehet, Tusványoson viszont érezhető. A nemzettudat elsősorban mégiscsak egy érzés, megvan a maga költészete és etetni is kell. Ezért fontos a rituálé, ez rakja meg a tüzet. Tusványos pedig a rituálék közül is kiemelkedik. Hiszen hol égne a legjobban az a bizonyos láng, ha nem ott, ahol a leginkább el akarják oltani?

A magyarok ellenszélben erősek, ehhez persze kell az összetartás, a Mi kultúrája. Tusványos ennek a szimbóluma. Ezért kell eljönni ide, haza, mert nemcsak érezzük, mit jelent a Mi, de az egész úton láthatjuk is, mi történik, ha nem tesszük.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Így tisztelegtek honfitársaink a 301-es parcellánál

Így tisztelegtek honfitársaink a 301-es parcellánál

Szerdán 1956 hőseire emlékeztek koszorúkkal, virágokkal, gyertyagyújtással és főhajtással a Rákoskeresztúri új köztemető 301-es parcellájánál. A megemlékezők között voltak az '56-os hősök leszármazottjai is.

Fáklyás felvonulással és koszorúzással emlékeztek a forradalomra Újbudán

Budapest XI. kerületében is az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésére emlékeztek a hagyománnyá vált fáklyás felvonuláson.

Forradalmi mobilapplikáció készült, felér egy időutazással

Az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeinek helyszíneit járhatjuk be a közelmúltban elkészült mobilalkalmazás segítségével.

Világszerte megemlékeznek a magyarok 1956 eseményeiről

Világszerte megemlékeznek a magyarok 1956 eseményeiről

A világ minden pontján megemlékeznek a magyar közösségek az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeiről. A korábbi évekhez hasonlóan, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága által működtetett Kőrösi Csoma Sándor Program és Petőfi Sándor Program ösztöndíjasai idén is aktívan részt vesznek a megemlékezések szervezésében, lebonyolításában szerte a világon. Több helyszínen már az elmúlt napokban megkezdődtek az ünnepségek.

„1956 az internacionalista baloldal diktatúrája elleni lázadás volt”

1956 a szabadságszerető magyar nép lázadása volt az internacionalista baloldal diktatúrája ellen – közölte a Fidesz szerdán az MTI-vel.

’56

’56

Október 23-án minden évben kezembe veszek egy naplót, fekete borítójú, sárgás lapokkal teli, ceruzával írt aprócska zsebnaptár. Amennyire kicsi, annyira nagy a jelentősége a családom és az én életemben. A kézzel írt betűk a dédapám szavai. Romantikus alkat volt, papírra vetette élete legnehezebb hónapjait, amikor 1956-ban a kommunisták miatt el kellett hagynia a hazáját.

39 holttestet találtak egy kamionban Angliában

39 holttestet találtak egy kamionban Angliában

Harminckilenc holttestet találtak egy bolgár kamionban a délkelet-angliai Essex megyében – közölte szerdán a helyi rendőrség.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére