Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Tusnádfürdőig kell jönni, hogy érezzük, mi a fontos?

Fodor-Horváth Zsófia

2019.07.28. 10:20

Jobban értékeljük, amink van, ha már elvették tőlünk, de talán nem kellene többször idáig eljutni. Ebben segít Tusványos.

Igazságtalanul nehéz élmény Erdélybe utazni. Igazságtalan, mert már nem a miénk, és nehéz, mert hosszú az út. Az itthonlét érzése felemel, azt viszont szívfájdító tapasztalni, hogy a Trianon korának Junckerei elvették tőlünk és odaadták egy olyan népnek, amit az antikultúra szóval lehet talán a legjobban jellemezni. Szívfájdító az is, amit aztán ezek az emberek tettek Erdéllyel. Ezek a mi hegyeink, a mi erdőink, vizeink, csak már mások használják őket. Persze ott van egy folyamatosan harcoló magyar kisebbség, de az elrománosítás tény. Így pedig elhasználódik, eltékozolják, pedig nem kellene magától értetődőnek vennie a többségnek, hogy épp az övéké lehet.

A megérkezés Tusnádfürdőre kicsit segít félretenni az útközben begyűjtött és felelevenített sérelmeket. Tusványos a magyarok érzelemközpontja. Itt egy kicsit jobban érződik, mit is jelent az, hogy mi Mi vagyunk. Kis időre összegyűlnek a völgyben azok az energiák, amik építenek. Ettől válik Tusványos egy szakrális hellyé, ami harminc éve a nemzeti összetartozás színtere, ahova évente megérkezik a magyar miniszterelnök, hogy olyan dolgokról beszéljen, amikről egy újabb évig lehet gondolkodni. Ez utóbbi a csúcspont persze, de Tusványost elsősorban az a bizonyos mi-tudat teszi azzá, ami.

A tudomány, az érzelmeket teljesen kidesztillálva, társas identitásnak hívja ezt: amikor a saját érdekeimnél előbbre valóak a csoportom érdekei, amikor azonosulok, amikor értünk és nem magamért cselekszem. Le lehet írni, még mérni is lehet, Tusványoson viszont érezhető. A nemzettudat elsősorban mégiscsak egy érzés, megvan a maga költészete és etetni is kell. Ezért fontos a rituálé, ez rakja meg a tüzet. Tusványos pedig a rituálék közül is kiemelkedik. Hiszen hol égne a legjobban az a bizonyos láng, ha nem ott, ahol a leginkább el akarják oltani?

A magyarok ellenszélben erősek, ehhez persze kell az összetartás, a Mi kultúrája. Tusványos ennek a szimbóluma. Ezért kell eljönni ide, haza, mert nemcsak érezzük, mit jelent a Mi, de az egész úton láthatjuk is, mi történik, ha nem tesszük.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Kína továbbra is elutasítja az azonos neműek házasságát

Kína jogi álláspontja szerint a házasság továbbra is egy férfi és egy nő köteléke – szögezte le egy kínai parlamenti szóvivő szerdán, kizárva, hogy Peking kövesse Tajvant az azonos neműek házasságának engedélyezésében.

Kiskorú lányokat erőszakoltak meg egy svéd fesztiválon, nem ez volt az első eset

Kiskorú lányokat erőszakoltak meg egy svéd fesztiválon, nem ez volt az első eset

Rajtuk kívül tucatnyian jelentették, hogy ismeretlenek zaklatták őket.

Tarlós: Karácsony felkészületlen és szavahihetetlen

Tarlós: Karácsony felkészületlen és szavahihetetlen

A harmadik ciklusára készülő kormánypárti főpolgármester szerint az egyetlen közös ellenzéki főpolgármester-jelöltről szóló elképzelés összeomlott. A városvezető felkészületlennek nevezte az ellenjelölteket, köztük Karácsony Gergelyt, az MSZP-Párbeszéd főpolgármester-jelöltjét az M1 szerda reggeli műsorában.

Elképesztő: levelet írt a polgármester egy focicsapatnak, mert túl hangosak a szurkolók

Nemcsak az edzések, de a mérkőzések hangereje is túl nagy Kozármislenyben a helyi polgármester szerint.

A propagandamentes

A propagandamentes

Ha nem is sokat, de azért elgondolkodtam, hogy érdemes-e írni Molnár Áronról. De ki az a Molnár Áron? Na igen, ezért gondolkodtam el. Mert nagyon-nagyon kevesen tudják, hogy kicsoda, és persze érthető, hogy nem tudják. De van benne valami tipikus, valami önmagán túlmutató. Ő nyilván hihetetlenül egyedinek érzi magát, pedig – fájdalom – messze nem az.

Indul az önkormányzati választás kampánya, összeszedtük a tudnivalókat

Indul az önkormányzati választás kampánya, összeszedtük a tudnivalókat

Szombaton kezdődik a hivatalos választási kampány, attól a naptól a választópolgárok már ajánlásokat is tehetnek a képviselőjelöltekre, azaz arra, hogy kik szerepeljenek a szavazólapokon.

Öttusa Világfesztivál Budapesten

2019-ben a világon először Felnőtt Öttusa-világbajnokságnak és Laser Run Világbajnokságnak ad otthont Budapest szeptember 2. és 8. között a Kincsem Parkban.

„A magyar nemzet közösséggé nemesedik”

Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök többek között a liberális demokrácia veszélyeire figyelmeztetett Washingtonban kedden, a helyi amerikai magyar közösség augusztus 20-i ünnepi szentmiséjén.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére