Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Tusnádfürdőig kell jönni, hogy érezzük, mi a fontos?

Fodor-Horváth Zsófia

2019.07.28. 10:20

Jobban értékeljük, amink van, ha már elvették tőlünk, de talán nem kellene többször idáig eljutni. Ebben segít Tusványos.

Igazságtalanul nehéz élmény Erdélybe utazni. Igazságtalan, mert már nem a miénk, és nehéz, mert hosszú az út. Az itthonlét érzése felemel, azt viszont szívfájdító tapasztalni, hogy a Trianon korának Junckerei elvették tőlünk és odaadták egy olyan népnek, amit az antikultúra szóval lehet talán a legjobban jellemezni. Szívfájdító az is, amit aztán ezek az emberek tettek Erdéllyel. Ezek a mi hegyeink, a mi erdőink, vizeink, csak már mások használják őket. Persze ott van egy folyamatosan harcoló magyar kisebbség, de az elrománosítás tény. Így pedig elhasználódik, eltékozolják, pedig nem kellene magától értetődőnek vennie a többségnek, hogy épp az övéké lehet.

A megérkezés Tusnádfürdőre kicsit segít félretenni az útközben begyűjtött és felelevenített sérelmeket. Tusványos a magyarok érzelemközpontja. Itt egy kicsit jobban érződik, mit is jelent az, hogy mi Mi vagyunk. Kis időre összegyűlnek a völgyben azok az energiák, amik építenek. Ettől válik Tusványos egy szakrális hellyé, ami harminc éve a nemzeti összetartozás színtere, ahova évente megérkezik a magyar miniszterelnök, hogy olyan dolgokról beszéljen, amikről egy újabb évig lehet gondolkodni. Ez utóbbi a csúcspont persze, de Tusványost elsősorban az a bizonyos mi-tudat teszi azzá, ami.

A tudomány, az érzelmeket teljesen kidesztillálva, társas identitásnak hívja ezt: amikor a saját érdekeimnél előbbre valóak a csoportom érdekei, amikor azonosulok, amikor értünk és nem magamért cselekszem. Le lehet írni, még mérni is lehet, Tusványoson viszont érezhető. A nemzettudat elsősorban mégiscsak egy érzés, megvan a maga költészete és etetni is kell. Ezért fontos a rituálé, ez rakja meg a tüzet. Tusványos pedig a rituálék közül is kiemelkedik. Hiszen hol égne a legjobban az a bizonyos láng, ha nem ott, ahol a leginkább el akarják oltani?

A magyarok ellenszélben erősek, ehhez persze kell az összetartás, a Mi kultúrája. Tusványos ennek a szimbóluma. Ezért kell eljönni ide, haza, mert nemcsak érezzük, mit jelent a Mi, de az egész úton láthatjuk is, mi történik, ha nem tesszük.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

A TikTok törlését sürgeti egy demokrata párti amerikai szenátor

A kínai ByteDance tulajdonában álló TikTok alkalmazás eltávolítására szólította fel az Apple és a Google online, alkalmazásokat árusító boltját Michael Bennet demokrata párti amerikai szenátor, a hírszerzési bizottság tagja, mert szerinte az applikáció nemzetbiztonsági kockázatot jelent – olvasható a szenátor csütörtöki levelében.

Felfüggesztették két EP-képviselő mentelmi jogát is a brüsszeli korrupciós botrány miatt

Felfüggesztették két EP-képviselő mentelmi jogát is a brüsszeli korrupciós botrány miatt

Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén Eva Kaili görög szocialista képviselőnek, az EP leváltott alelnökének korrupciós ügyével kapcsolatban felfüggesztette a belga Marc Tarabella és olasz frakciótársa, Andrea Cozzolino mentelmi jogát.

Leteremtette a sportriportereket a fehérorosz teniszsztár, amiért folyamatosan a háborúról kérdezik őt

Leteremtette a sportriportereket a fehérorosz teniszsztár, amiért folyamatosan a háborúról kérdezik őt

Victoria Azarenka az ausztrál nyílt teniszbajnokságon nemrégiben játszott mérkőzése utáni sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy kezdi elveszíteni a türelmét az újságírókkal szemben, amiért kérdéseket tesznek fel az eseményre szervezett oroszbarát tüntetésekről, és azzal vádolta a riportereket, hogy folyamatosan „belerángatják” a játékosokat a politikai kérdésekbe.

Teljes embargót vezetne be az EP az Oroszországból származó fosszilis tüzelőanyagokra

Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén elfogadott állásfoglalásban az Oroszországgal szembeni tizedik szankciós csomag elfogadását sürgette, amely egyebek mellett teljes embargót vezetne be az Oroszországból származó fosszilis tüzelőanyagokra.

Orbán Viktor: Folytatni kell a hadiipari fejlesztéseket

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban fogadta Armin Pappergert, a német Rheinmetall hadi- és járműipari nagyvállalat vezérigazgatóját – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére