Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Toszkána, alulnézetből

Szentesi Zöldi László

2019.07.05. 12:28

Különös városka San Gimignano.

Itt, Toszkána szívében, ahonnan eszményi kilátás nyílik a szelíd tájra, ahol az ember felkaptat a várba, hogy tikkasztó melegben szemrevételezze a nevezetes tornyokat, látszólag kerek a világ. Fügebokrok és olajfák között haladunk, bazsalikomillat száll a levegőben. Az utcákon turisták, mindenki az árnyékot keresi, hogy megpihenhessen kicsit, mielőtt újra megmerítkezik az itáliai középkorban.

Mert San Gimignano középkori település mindenféle értelemben. Valaha élt emberek árnyai kergetőznek a várfal mellett, moccan a múlt a jelenben, itt vannak velünk mindannyian, akik valaha itt éltek.

Szellemjárta hely San Gimignano, a szembesülés helyszíne. A holtak épített öröksége tárul elénk, de érezzük, hogy csak ők teremtettek. Mi bámuljuk, csodáljuk a fél évezredes házakat, templomokat, és arra gondolunk, hogy a töredékét sem tudjuk, nem értjük annak, amit a régiek kicsippentettek maguknak az örökkévalóságból.

Akkor látom meg az első afrikait. Ott üldögél a sarkon, az utca porában, sunyin felfelé néz, talán koldul, talán csak vár valakit. Mindenesetre ráér. Ráér most, ráér egy év múlva, rá fog érni egész életében. Aztán sorban jönnek a többiek, minden percben elhalad előttünk egy-két bevándorló. Egyikük sem idősebb harmincnál. Jön az anya egy bájos csöppséggel, gügyögve, kedvesen nézegeti a gyermeket a holland leszbikus pár, talán ők is kapnak majd egyet, megérdemlik nyilván. Jönnek különféle afrikai srácok is, valamit árulnak, gyöngyöket vagy kendőt, mindegy végül is, a nap végére úgyis összekeveredik bennünk, mit árultak, csak az biztos, hogy amíg mi Olaszországban vagyunk, egyetlen embert sem látunk, aki tőlük vásárolna. És ahogyan egymás után feltünedeznek az afrikai utcai árusok, akiktől senki nem vesz semmit, valamiért olyan érzésünk támad, hogy amikor majd leszáll az este, már nem gyöngyöt és kendőt fognak árulni, hanem valami mást.

Nem azért gondoljuk ezt, mert előítéletesek vagyunk, hanem azért, mert ismerjük az életet. Ha jobban tetszik, olvasunk a jelekből. És látjuk a jövevények gúnyos pillantásaiból, hogy miközben eladnának nekünk, és a pénzünkre hajtanak, valójában gyűlölnek minket. Gyűlölik a kultúránkat, a városainkat, az egész nyugati puccparádét, gyűlölnek minket is. Mi csak azért kellünk, hogy őket istápoljuk, ha pedig nem tesszük, akkor rosszak vagyunk. Nyilván ezért jönnek vissza ezredszer is, visszaszállnak, mint a piaci légy, hiába hajtod el. Ha nem vásárolsz semmit, sziszeg valamit a foga között, indulatosan libben arrébb.

San Gimignanóban, amely hajdan az itáliai kereskedők és polgárok városkája volt, ma valahogy a feje tetejére állt a világ. Mennyi két-háromszáz ember? Előőrsnek éppen elég? Vagy már a térfoglalást is megjelenítik ennyien? Akárhogy is álljon a dolog, a szellemjárta városban forgószél támadt, mindenki érzi ezt, csak félrefordítja a fejét, és azt hazudja magának, hogy Európa öröklétre ítéltetett. A pillanat szakértői lettünk, ebben lubickolunk, ennyit tudunk.

Aztán mindent megértünk. A városka vásárlóutcájában olasz-angol kétnyelvű tábla hirdeti büszkén, mire a legbüszkébbek az itteniek. Hát arra – szól a politikai krédó –, hogy tartományi szinten a baloldal itt szerzett a legtöbbet az uniós választáson. Majdnem ötven százalékot értek el San Gimignanóban, a fügebokrok, a bazsalikomillat és a szaporodó afrikaiak városában.

Valamiért Botka Lászlóra gondolunk, majd megindulunk a parkoló felé.

A 888.hu véleményrovatának szerzői: Bertha László, Fodor-Horváth Zsófia, Fűrész Gábor, GFG, Gábor László, H.I., Ifj. Lomnici Zoltán, Megadja Gábor, Pozsonyi Ádám, Szentesi Zöldi László.

 

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Felfüggesztették Varjú László mentelmi jogát

Az Országgyűlés hétfőn 146 igen és 29 nem szavazattal felfüggesztette Varju László mentelmi jogát.

Londonban fogyasztják a legtöbb kokaint Európában

Londonban fogyasztják a legtöbb kokaint Európában

A Sadiq Khan által vezetett Londonban fogy a legtöbb a fehér porból, bár lehet, hogy nem ebben a versenyben akart aranyérmes lenni a város.

Zavargások voltak egy máltai migránsközpontban

Zavargások voltak hétfőre virradóra a máltai Hal Far migránsközpontban – közölte a szigetország rendőrsége.

Óriási felháborodást keltett, hogy Hadházy trágár szöveget mutatott fel a parlamentben

Óriási felháborodást keltett, hogy Hadházy trágár szöveget mutatott fel a parlamentben

A képviselő úgy döntött, meghekkeli Orbán Viktor beszédét, de a saját lejáratásán kívül sok foganatja nem volt a dolognak.

Orbán ismét felmosta a padlót az ellenzékkel

Orbán ismét felmosta a padlót az ellenzékkel

Hiába bátorodott fel az ellenzék, a szellemi nívó szemlátomást ugyanaz maradt. A méltó válaszok nem maradtak el a magyar kormányfő részéről.

Ezért fog pozíciókat osztogatni Gyurcsány embereinek Karácsony

Ezért fog pozíciókat osztogatni Gyurcsány embereinek Karácsony

A kampányban nyújtott segítségért az MSZP és a DK is követelni fogja a jussát.

Orbán Viktor: a kormány a legfontosabb kérdésekben megerősítést kapott

Orbán Viktor: a kormány a legfontosabb kérdésekben megerősítést kapott

Az Országgyűlés hétfőn délután 1 órától kéthetes üléssel kezdte meg őszi munkáját, Orbán Viktor napirend előtt szólalt fel.

Orbán Viktor levelet írt a fideszes önkormányzati képviselőknek

Orbán Viktor levelet írt a fideszes önkormányzati képviselőknek

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke levélben fordult a kormánypártok új önkormányzati képviselőihez és polgármestereihez, azt kérve tőlük: saját településükön, ha ellenzékben dolgoznak is, azt támogassák, ami jó az adott városnak vagy falunak – közölte az Origo a Bereznai Csaba képviselő által a közösségi oldalán nyilvánosságra hozott levél alapján hétfőn.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére