Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Törékeny

Bohár Dániel

2022.03.06. 11:40

Egy pillanat alatt szét tud törni, amit stabilnak hiszünk. Egy pillanat alatt szét tud foszlani az, amiért egy életet küzdöttünk.

 

Bele szoktunk gondolni, hogy az élet valójában mennyire törékeny? Miközben éljük a mindennapjainkat, kevés energiát szentelünk arra, hogy gondolkodjunk is az élet bizonytalanságán.

Legalábbis a folyamatos hajtás mellett nekem erre nem sok időm jut, bevallom.

A minap a határon jártam és a sürgés-forgásban megálltam egy pillanatra. Arra a pillanatra, ami a hétköznapokban elmarad. Ebben a pillanatban embereket láttam, szülőket, gyerekeket, férfiakat és nőket. Olyanokat, akik sokáig úgy élték az életüket, ahogy mi, vagyis nem számoltak a törékenység lehetőségével. Aztán egy pillanat alatt összedőlt az a biztonság, az a béke, ami az addigi életük stabilitását jelentette.

 

Béke. A béke természetesnek tűnik annak a generációnak, amelybe én is tartozom. A háborúról a dédszüleim meséltek, de egy történet meghallgatása sosem ad valós érzetet. Elmesélni ellehet, de átélni egészen más. Az életünknek a béke ugyanannyira része, mint maga a levegő.

Pont emiatt egészen döbbenetes és borzasztó, hogy megtörtént és történik az, ami a szomszédunkban, Ukrajnában zajlik. Az eddig csak elmesélt háború valósággá vált.

Valósággá vált és a békébe vetett hit összetört. Az élet törékeny.

 

A határ mentén széttört emberi sorsokat láttam. Síró arcokat, felépített életeket, amik most egy táskába vagy jobb esetben bőröndbe zárva zötykölődnek a tulajdonosaik mellett.

Milyen érzés lehet elhagyni a munkádat, milyen lehet otthagyni a házadat, milyen lehet elbúcsúzni a rokonoktól, barátoktól, milyen lehet elköszönni a hazától?

Olyan trauma ez, amelyet valószínűleg a most menekülök soha életükben nem fognak feldolgozni.

A béke törékeny, ahogy az élet is az. De béke nélkül nincs értelme az életnek. Állítsuk helyre azt, amit mások tönkretettek!

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére