Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Öld meg a disznót!

Pozsonyi Ádám

2022.03.14. 12:00

 

Olvasom, hogy itt, a haladás és tolerancia legfőbb felületén, ahol a „Független tényellenőrzők” – ez egy kiváló punkzenekarnév lehetne – mindent tiltanak, ami nem elfogadás és szeretet, most hirtelen engedélyezik a gyűlöletbeszédet. Igen, engedélyezik, de csak egyetlen témakör esetében. No, kit lehet gyűlölni? No, kit lehet – sőt illik?

Az oroszokat és Putyint. Putyin halálát is lehet kívánni, sőt, a meggyilkolására mostantól már buzdítani is lehet.

A Facebook az orosz–ukrán háború miatt átmenetileg megváltoztatta az erőszakra buzdító tartalmakra vonatkozó szabályát. A Facebooknak nem ez az első lépése az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban. Korábban korlátozta az orosz állami médiát, hogy a felületén propagandát terjesszen, majd felszámolta azon hamis fiókok hálózatát, amely az oroszbarát propagandát erősítette. Az orosz kormány erre meg válaszul betiltotta a Facebookot. Tetszik ez a fogalmazás, és az a gyakorlat, ami korunkban most teret nyert. Az az információ, ami érdekeinkkel ellentétes, az „propaganda”, a mienké pedig a „független” hír. Aki a nekünk nem tetszőt terjeszti, az propagandát tol, aki a nekünk megfelelőt linkelgeti, az hirdeti az igazságot.

Jó, hát ezt mindig is így gondolta mindenki, de azért ennyire soha nem volt még kimondva.

 

A Reuters beszámolója szerint a változás Örményország, Azerbajdzsán, Észtország, Grúzia, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Románia, Oroszország, Szlovákia és Ukrajna felhasználói mellett a magyar felhasználókat is érinti. A Meta ezzel lehetővé teszi, hogy a bejegyzésekben erőszakra szólítsanak fel az oroszok és az orosz katonák ellen. Szegény Mengyelejev! Mekkora halmokban fognak majd lángolni a periódusos rendszerek az iskolák udvarain!

Persze minden bizonnyal lesz majd jutalom. Mert hát az idomítás mindig is a büntetés és jutalmazás körül forog. Ha rosszakat írsz, 30 nap büntetés jár, ha jót, akkor majd lehet, elnézik neked a rosszat.

 

Azt írtad egy ismerősödre, hogy dögöljön meg? Ez harminc nap. De ha azt írod egy ismeretlen oroszra, hogy dögöljön meg, akkor visszavonják a büntetést, és cserébe még írhatod valakire, hogy forduljon föl. Feltéve, ha orosz az illető, mondjuk Dosztojevszkij, vagy Bulgakov, az mindegy, hogy nem él, biztos gonosz. Halál rá!

Ralph, Röfi és a többiek kalandja jut az eszembe, William Golding 1954-es A legyek ura című regényéből. Igen, a fiúk a lakatlan szigeten. Egyedül maradtak. De te is egyedül vagy a monitor előtt, senki nem áll melletted vagy mögötted. Ezt a kollégáid nem látják. Te vagy csak, meg az, akit gyűlölsz. Akit szeretnél, ha nem lenne.

 

Végül is, ha jobban belegondolunk, nincs közöd hozzá, hisz nem a te szomszédod. Sőt, nemcsak hogy nem a szomszédod, de még csak a szomszédodat sem érinti, sem a testvéredet, szerelmedet, városodat. Nem is igazán vagy képben, hogy hol is van az, ahol valami borzalmas történik, ha azt mondanák, bökj rá a térképen, vakarnád a fejed. De ott az egy rossz dolog, és az ott egy rossz ember. Ezt mondták. Mindenki ezt mondja. És különben is, az a csinos szőke nő, napok óta nem ír vissza a messengeren, és a sorban eléd álltak a szupermarketben, de te nem mertél szólni, mert magasabb volt jó tíz centivel.

Öld meg a szörnyet! Ontsd ki a vérét!

„Öld meg az állatot! Vágd el a torkát! Ontsd ki a vérét! Végezz vele! Botok zuhantak, az új kör szája ropogva összecsukódott. Sikoltás! Az állat a kör közepén térdelt, karjaival védve arcát.”
(Déry Tibor fordítása)

 

Mostantól ki lehet írni a Facebookra, hogy „halál az orosz megszállókra”.

Remélem nem lesz kötelező. Szeretnél jó ember lenni?

Írd le hússzor, hogy „öld meg!” És tegyél utána egy szívecskét!

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére