Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Mondják meg uraim, mennyivel tartozom?

Pozsonyi Ádám

2019.11.27. 14:18

A kultúrrendőr – Pozsonyi (b)irodalma 28.

Az idős úr kissé különösen festett a hatósági közegek gyűrűjében. Legfőképp azért, mert az ember arcán ilyen alkalmakkor idegesség, feszültség, de legalábbis némi érdeklődés szokott mutatkozni, semmi esetre sem az a derű, nyugalom és elégedettség, ami az ő arcáról áradt.

- Ó, hát itt vannak? – fordult a rendőrökhöz, és felkászálódott a kempingszékből. – Mégis megérkeztek?

- Miért, mit várt?

- Azt kérem, sose lehet tudni – emelte fel mutatóujját az idős úr. Ki tudja, ha holnap történik mindez – nézett rejtélyes arccal a távolba, s a hangja suttogóra vált –, talán már ki se jönnek.

- Ezt hogy érti?

- Szokott maga újságot olvasni?

- Nem nagyon.

- Pedig higgye el, érdemes – illesztette helyére az okuláréját az idős úriember. – És ezek csak a szalagcímek. „Feminista szervezetek követelik, hogy nők is kaphassanak férfi keresztnevet”, „Gépkocsijával közösült a londoni férfi”. Érti már?

- Nem…

- Nem baj – legyintett. Kósza szellő lebbentette meg a fák leveleit. Tétova mozdulattal belekapott az idős úr karján pihenő kabát gallérjába, szemrevételezte a hajtóka kopott bélését, megzörgette kissé a kezében szorongatott újság lapjait, aztán abbahagyta. A szemközti villanyoszlop tövében macska üldögélt, két mellső lába pedánsan egymás mellé téve pihent. Idilli béke köszöntött a tájra. Úgy tűnt, az egész világegyetem várakozó álláspontra helyezkedett a jelenettel kapcsolatban.

- De maguk itt vannak – törte meg a csendet az idős úriember. – Helyes. Az a tény, hogy maguk itt most megjelentek, azt jelenti, hogy van még hátra egy kis időnk. Van hátra némi haladék. Kérnek cigarettát?

- Arra válaszoljon, mit csinált itt?

Az idős úr lapozott egyet az újságban.

- Láthatja.

- Maga betörte azt az ablakot, ott szemben – nézett papírjába az egyik rendőr. – A szemtanúk állítása szerint az ötórás hírek elhangzásakor tűnt fel a Klapka utca irányából. Így volt?

- Pontosan!

- Már az utca vége felé járt, amikor megállt, és elindult visszafelé. Eljött egészen középtájig, és botját a szóban forgó ház előtt álló virágágyásba döfte.

Az idős úriember némán bólintott erre.

- Elszívott egy cigarettát – folytatta a rendőr. – Majd felkapott két darab földön heverő téglát. Elhajította, melynek következtében a ház ablaka súlyosan megrongálódott. Ezek után előhúzott táskájából egy összehajtogatható kempingszéket, s helyet foglalt. Azóta itt ül. Így történt? Az öreg ekkor felemelte a mutatóujját.

- És a veranda üvegét is. Ne legyen kérem slendrián! Vagy maguk már a jegyzőkönyvet is felibe-harmadába csapják össze? Az én időmben, a Magyar Királyi Csendőrségnél egy hibásan összeállított jegyzőkönyv még lefokozással járt. Ez kérem, skandalum! No, és erről sem hallott? – bökött most az egyik lap tetején virító szalagcímre. A másik rendőrt kezdte érdekelni a dolog.

- Miről?

- „Kutyáját vette nőül az angol férfi!”

- Ebből elég! – Legyintetett az első rendőr türelmetlenül. – Kérem az iratait! Az úriember arcán elégedettség tükröződött.

- Örülök, hogy elkéri, tudniillik benne van a nevem. Örülök ezen kívül még annak is, hogy odaadhatom, és hogy maga ezt most elolvashatja, majd belévezetheti abba a hivatalos iratba ott – amit, erősen remélem, hajlandó végre kiállítani –, ugyanis ez azt jelenti, hogy van még nevem. Nem sok időt adok neki uraim.

- Minek?

- A nevemnek. A két rendőr összenézett. A fiatalabbik elhúzta kezét a homloka előtt.

- Hallják? – rezzent fel most az idős úriember. Fejét kissé oldalra hajtotta, mint aki fülel. – Nem? Még most sem? Semmit? Nem hallják a távolból ezt a zúgást, pöfékelést és kattogást? Mintha dugattyúk zörögnének, gőzök szivárognának. Uraim, a káosz közeledik felénk! A gépezet már működésbe lépett. Itt van a nyakunkon. Nézze meg kérem – fordult hirtelen az egyik rendőr felé –, még mindig ott áll a nevem azon a hivatalos dokumentumon? Biztos? – hajolt át a válla fölött. – Jól megnézte?

Fiatalasszony hajtott el kerékpárral a beszélgetők mellett. A vázra erősített csomagok hangosan csörömpöltek. Az idős úr most elhallgatott, felkelt a kempingszékről, s pedáns mozdulatokkal leporolta a térdét. A két rendőr eközben meg csak állt, és egymást bámulta.

- Nézzék – törte meg végül a csendet az idős úriember. – Utoljára ilyen esetem ezerkilencszázharminchatban volt, amikor udvarolni kezdtem a verőcei postamester lányának, és néha órákat kellett rostokolnom az ablak alatt. Az ember aztán idővel elunja. Ha belegondolunk – pödörte meg bajuszát elégedetten –, az sem volt rossz dobás, elhihetik. Nos, akkor az ilyen esetekre kirótt helyszíni bírság tizenkét pengőforint volt. Sajnos, nem vagyok kellőképp tisztában a mai árfolyamokkal – nyúlt a farzsebe felé. – Tehát mondják meg uraim, mennyivel tartozom?

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Norvégia már túl nagy falat volt a kéziseknek, de semmi sincs veszve

Norvégia hét góllal legyőzte a magyar férfi kézilabda-válogatott az Európa-bajnokság középdöntőjének első meccsén.

A hondurasi kormány szerint bűnszervezetek és politikusok szervezik a migránskaravánokat

A hondurasi kormány szerint bűnszervezetek és politikusok szervezik a migránskaravánokat

Bűnszervezeteket és gátlástalan politikusokat tett felelőssé a hondurasi kormány az Egyesült Államok felé tartó migránskaravánok szervezéséért, amelyet – állítása szerint – 2018 októbere óta folytatnak, emberkereskedelemnek, zsarolásnak és szexuális kizsákmányolásnak kitéve a migránsokat.

A 7 legdurvább bűneset 2019-ből, amit migránsok követtek el

A 7 legdurvább bűneset 2019-ből, amit migránsok követtek el

Hét eset, ami cáfolja a bevándorláspártiak „szeretetlázálmait”, és ami megmutatja a kőkemény valóságot a migránsokkal kapcsolatban.

Irán nem nyugszik meg, továbbra is bosszút tervelnek

Az Irán által tévedésből lelőtt ukrán utasszállító repülőgép tragédiája nem feledtetheti az amerikai erők által Irakban megölt Kászim Szulejmáni iráni tábornok „áldozatát” – jelentette ki Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője pénteken Teheránban a heti muszlim nagyimán. 2012 óta nem volt példa arra, hogy Hamenei vezesse ezt a szertartást.

Bakondi: hőkamerával, drónnal és radarral is védik a határt

Bakondi: hőkamerával, drónnal és radarral is védik a határt

Jelentős rendőri és katonai létszámmal, illetve komoly eszközparkkal őrzik a kerítéssel nem védett határszakaszt Bács-Kiskun megyében. A rendőrség hőkamerát, a Magyar Honvédség pedig drónt és radart is alkalmaz – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója Hercegszántón pénteken.

Migránsokat soroznak be Líbiában

Migránsokat soroznak be Líbiában

Európába akarnak jutni, de csak a harcmezőig jutnak.

Ha van autód, ezekre figyelj télen!

Hasznos tanácsok a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság jóvoltából.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére