Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Mit üzen Trump esküje?

888.hu

2017.01.20. 13:28

A politikai beszédmódban markáns változást hozó Trump talán ezt tekinti fõ feladatának: a hazája által is fémjelzett, keresztény, európai gyökerû nyugati civilizáció létének és jogos érdekeinek védelmét.

Donald J. Trump, az Amerikai Egyesült Államok megválasztott elnöke január 20-án két Bibliára teszi le hivatali esküjét. Az egyik a családi Biblia, amelyet édesanyja Mary Anne MacLeod hagyott rá, a másik pedig az, amelyre Abraham Lincoln tette le elnöki esküjét 1861-ben.

Várakozásaink szerint a beiktatási beszéde előtti esküre egyszer kerül sor. A megválasztott elnök elődje Barack Obama ugyanis újrázni kényszerült, mivel a Capitolium előtti beiktatási ünnepségen mind John G. Roberts Jr., a Legfelsőbb Bíróság elnöke, mind pedig a beiktatott elnök hibát vétett, és végül utóbbi nem az Alkotmányban rögzített szöveget mondta. A történethez hozzátartozik, hogy másodszorra a Fehér Házban pedig a Biblia hiányzott.

Az, hogy a mostani ceremónián esetleg a korábbi töretlen gyakorlattól eltérően nem a George W. Bush által delegált, jogszemléletét tekintve konzervatív Roberts fogja tartani a Szent Könyvet, annak más oka lesz; amennyiben Clarence Thomas, az amerikai fekete közösséghez tartozó legfelsőbb bírósági bíró fogja – elsőként az amerikai történelem során – levezetni az eskütételt, ez a feketéknek tett gesztusként, az emberi méltóság és faji egyenlőség melletti kiállásként lesz értékelendő. Mint ahogy a szexista vádakat is igyekezett cáfolni a beiktatandó elnök azzal, hogy több nőt helyezett kulcspozícióba az adminisztrációjában.

A két Biblia is üzenetértékű. Az Aquinói Szent Tamás által vallott ordo caritatis, a szeretet rendje alapján egyrészt szűkebb közösségünkért, a családért tartozunk felelősséggel. Trump, akinek német ősei még a Dumpf nevet viselték, a skóciai születésű és háztartási alkalmazottként dolgozó édesanyja révén mindennél fontosabbnak tartja családját, mint ahogy Mary és Fred Trump is különös gondot fordított arra, hogy a gyermekként sokat csibészkedő Donald megfelelő nevelésére és iskoláztatására.

A másik Biblia – amelynek kis mérete Trump elődjét jókedvre derítette esküje elején –  a tágabb közösséget jelképezi: a hazát és azt a civilizációt, azt a közös kultúrát, amelyhez Trump maga és mi, európaiak is tartozunk.

A politikai beszédmódban markáns változást hozó Trump talán ezt tekinti fő feladatának: a hazája által is fémjelzett, keresztény, európai gyökerű nyugati civilizáció létének és jogos érdekeinek védelmét, és ennek érdekében kívánt szakítani a közéleti vitákra oly bénítóan ható, úgynevezett politikai korrektség dogmájával.

Trump a hagyományos értékek iránti elkötelezettségének többször kellett, hogy hangot adjon, hiszen republikánus bírálói a kampány során túlzott szabadossággal gyanúsították. De elvárja tőle ezt az attitűdöt az elnöki hivatal tekintélye is, amely 1789. április 30-a, George Washington beiktatása óta szilárdan testesíti meg a kormányzó hatalmat az Egyesült Államokban.

De ezt a hozzáállást követeli meg az USA alkotmánya is, amely 1787 óta hirdeti, hogy a „végrehajtó hatalom az Amerikai Egyesült Államok elnökét illeti.”

Trump politikusi példaképe, Winston Churchill a dolgozószobája falára az alábbi, Lincolntól származó idézetet helyeztette: „Ha megpróbálnék elolvasni – mi több: megválaszolni – mindent, amiben támadnak engem, akkor ezt a boltot be is zárhatom más ügyek számára. A meggyőződésem szerinti legjobb dolgot teszem a legjobb tudásom szerint, és ezt fogom tenni mindvégig. Ha a végén a dolgok jól alakulnak számomra akkor, amit ellenem felhoztak nem fog számítani. Ha a dolgok rosszul végződnek a számomra, akkor az sem tud változtatni semmit, ha tíz angyal esküszik arra, hogy nekem volt igazam.

Mert hisz abban – és erre teszi elnöki esküjét –, hogy szavait és tetteit igazolja majd a történelem.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Morawiecki a lengyel gazdaságvédelmi pajzsról

Morawiecki a lengyel gazdaságvédelmi pajzsról

Lengyelország a kormányprogramokból is tudná finanszírozni a járvány utáni gazdasági beruházásokat, ha az Európai Unió (EU) helyreállítási alapjáról folytatott tárgyalások zátonyra futnának – jelentette ki pénteken Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

Először választotta meg az Év Gyermekét az amerikai Time magazin

Először választotta meg az Év Gyermekét az amerikai Time magazin

Mintegy százéves történetében először megválasztotta az Év Gyermekét az amerikai Time magazin, 2020 legbefolyásasobb gyermekének egy televíziós műsort is szentel péntek este.

Visszapillantó tükör

Visszapillantó tükör

Orbán Viktor több mai nyilatkozata jelentett intellektuális izgalmat pénteken, a kormány buszokat adna Budapestnek, a fővárosnak azonban mintha nem kellenének, Hardy Mihály a Klubrádióban a „zsarnokság” megdöntésére bíztat.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére