Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Miért tilthattak be a texasi börtönök bizonyos könyveket, de Hitler „Mein Kampf”-ját nem?

Jog és Szabadság

2021.10.24. 10:30

Izrael főkonzulja, Gilad Katz számon kérte emiatt Texas állam igazságügyi minisztériumát.

Több mint 10 000 könyvet tiltottak be a texasi börtönökben, de lehet, hogy nem azokat, amelyekre elsősorban gondolnánk. A listán szerepel többek között Alice Walker „Bíborszín” című műve, amely elnyerte a Szépirodalomért, a Pulitzer valamint a Nemzeti Könyvdíjat is. Valamint a 2005-ös bestseller „Freakonomics”, amely olyan fogalmakat tisztázott, mint az iskolai csalás és a szülői technikák a gazdaságelmélet segítségével.

De Adolf Hitler „Mein Kampf” című könyve szerepel a texasi büntető igazságügyi minisztérium által jóváhagyott könyvek listáján. Szintén engedélyezett David Duke egykori Ku Klux Klan tag két könyve, valamint James Battersby „Adolf Hitler szent könyve” című írása, amelyre a neonácizmus és az ezoterikus hitlerizmus Bibliájaként tekintenek.

Homer Simpson „Kis lustaság könyve” és Monty Python „Nagy Piros Könyve” is tiltott, ahogyan a „Shakespeare-szonettek” gyűjteménye is. Összesen 248.281 cím szerepel a jóváhagyott listán, további 10 073 tiltott. A kérdés időről időre foglalkoztatja az amerikai közvéleményt.

Mi az, amit tiltanak?

A texasi büntető igazságügyi minisztérium politikája szerint könyvet, folyóiratot vagy más kiadványt be lehet tiltani, amennyiben a következőket tartalmazza:

  • Robbanóanyagok, fegyverek és/vagy kábítószerek gyártásával kapcsolatos információk.

  • Az illegális szexuális cselekmények „grafikus bemutatása, például nemi erőszak, vérfertőzés, kiskorú szex, nekrofília vagy szex-rabszolgaság”.

  • Szexuális jellegű képek. A „meztelen vagy részben fedett fenék” nem indokolja az automatikus tiltást. A személyzet esetenként felülvizsgálhatja az orvosi folyóiratokat, referenciaanyagokat, művészeti könyveket és más, meztelenséget tartalmazó kiadványokat.

  • Információ a bűnügyi rendszerekről, vagy „hogyan kerülhető el a bűnügyi rendszerek felderítése”.

A könyvet a gyártási módja miatt is be lehet tiltani. Ha a kötés, a borító vagy más alkatrészek felhasználhatók a csempészáru elrejtésére, akkor ez nem engedélyezett. Ezért több könyvet, például a „Harry Pottert” vagy a „Csodálatos Pókember”t is betiltották. Más gyermekkönyvek, mint a „Hello Kitty” vagy a „Homer Simpson” könyv, azért kerültek az elutasított listára, mert „ellenőrizhetetlen” borítókkal vagy „többrétegű oldalakkal” rendelkeztek.

A szexuális tartalom gyakran tiltott listára kerül

Sok grafikus regény és művészeti könyv tiltott meztelenség vagy szexuális képek miatt került tiltásra, beleértve a „Trónok harca” képregényeket és a „The Walking Dead” néhány részét. Emiatt a „Monty Python” könyveket is betiltották, csakúgy, mint a Coen testvérek „The Big Lebowski” című filmjének illusztrált történetét. Az „Angyalok Nagy Könyvét” és a „Shakespeare-szonetteket” is betiltották, mert meztelen gyermekképeket tartalmaztak.

A „nyíltan szexuális kép” olyan fénykép vagy rajz, amely a szexuális cselekményt bármely nézőpontból, teljes meztelenségről vagy „a mellbimbót bemutató női mellről” határozza meg. Ez azt jelenti, hogy a Dallas Cowboys pom-pom lányainak naptára rendben van, de a „Penthouse Hottest Girls 1969” nem annyira.

Az erotikus regényeket csak akkor tiltják be, ha a szexuális magatartás jogellenes. Éppen ezért EL James „Ötven árnyalat” könyveinek egy része rendben van, de Hunter S. Thompson „Pokol angyalai”, amelyben egy nemi erőszak jelenete is szerepel nem elérhető szintén tiltott szexuális tartalom miatt.

Ki dönti el, hogy mi tiltott?

Az egyes börtönök illetékesei elsőként értékelik a kiadványokat. Ők döntik el, hogy mely könyveket tiltják be, és melyeket hagyják jóvá, azonban a fogvatartottak fellebbezhetnek. Ha a testület egyetért azzal, hogy a kiadvány nem felel meg az állami irányelveknek, akkor tiltott listára kerül.

Több más állam börtöne is tiltja a hasonló tartalmú könyveket. A Szövetségi Börtönhivatal jóval szélesebb körben határozza meg az elutasított tartalmat, és betilt minden olyan dolgot, amelyről úgy tűnik, hogy „káros az intézmény biztonságára, fegyelmezettségére vagy megfelelő rendjére tekintettel, vagy ha megkönnyítené a bűnözői tevékenységet”.

„Texas és más államok szabályai gyakran önkényesek.” – mondta Nicole Porter, a The Sentencing Project érdekvédelmi igazgatója. „A könyvek betiltásának okai szubjektívek.”

Szakértők szerint a fogvatartottaknak ugyanazokhoz a könyvekhez van joguk hozzáférni, mint bárkinek. Véleményük szerint nincs mentség arra, hogy betiltják a könyveket a börtönökben. „Sok rab feladja, de nem kellene lemondaniuk jogaikról.” – tette hozzá Burke. „Adolf Hitlernek és David Duke-nak ugyanúgy ott kell lennie, mint Salman Rushdie-nek és Alice Walkernek. Néhány térkép is tiltott, beleértve a „Nagy-Houston Iszlám Társaság 2015-ös naptárában” szereplő térképeket is, mert „megkönnyíthetik a menekülést”.

„Faji tartalom”

Mindkét listán több szerző is megtalálható, köztük Rushdie, Stephen King és James Patterson. Egyes, más államokban betiltott műveket- például a „Trónok harca” teljes sorozatát vagy Douglas A. Blackmon „Slavery by Other Name” – jóváhagyták olvasásra a texasi börtönökben. De a „Freakonomics”, amely olyan részeket tartalmaz, amelyek a legális abortusz megjelenése utáni bűnözés csökkentéséről és a kokain kereskedők munkakörülményeiről szólnak, továbbra is a tiltott listán maradnak.

Clark szerint Steven D. Levitt és Stephen J. Dubner gazdasági értekezése „faji tartalom” miatt került tiltásra, amely úgy értelmezhető, hogy „kizárólag olyan információk közlése céljából íródott, amelyek célja a börtönök lebontása az elkövető megzavarása révén.”

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Tony Blair a woke-izmus elutasítására szólította fel a brit ellenzéki vezetőt

A volt miniszterelnök arra kérte Keir Starmer brit ellenzéki vezetőt, hogy „utasítsa el a kisebbség ébredését”, ha meg akarja nyerni a következő választást.

Halálosan megfenyegették Kásler Miklóst és családját

Éjjel-nappal civil és egyenruhás rendőrök felügyelik Kásler Miklóst, amióta megfenyegették az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) vezetőjét – írta meg a Blikk.

Az Üdvhadsereget is elérte a woke-izmus

Az Üdvhadsereget is elérte a woke-izmus

A jótékonysági szervezet arra kéri fehér adományozóit, hogy az ünnepi bevásárláskor ne csak adományozzanak, hanem kérjenek bocsánatot a rasszizmusukért.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére