Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Miért propagálja a 444 az online szavazást? – a választ részben az Egyesült Államokban találjuk

ifj. Lomnici Zoltán

2022.04.02. 17:10

 

Miért nincs online szavazás Magyarországon? – címmel jegyez cikket a Soros-blog, melyben az elektronikus szavazás mellett próbálnak érvelni. A legfőbb érvek ezen megoldás mellett szerintük a biztonság és a kényelem.

 

Hogy ez mennyire téves álláspont, arra példát számos az Egyesült Államokban feltárt visszaélés szolgáltat. Jelenleg háromféle elektronikus szavazati rendszert, technológiát alkalmaznak az USA-ban, először is nézzük, melyek ezek.

 

Ezek közül az optikai papírbeolvasó (angolul optical scan) technológiájú, azaz szavazólap alapú rendszereknél a választópolgárok egy ovális, dobozos vagy hasonló alakzat kitöltésével jelzik szavazatukat papíron, és a papírlapokat a szavazóhelyiségben vagy egy központi helyen szkennelik be. Ilyen rendszert alkalmaz például Kalifornia, Maryland, New York, Florida vagy Pennsylvania állam.

A közvetlen elektronikus (DRE) rendszerek ettől eltérően, olyan számítógépeket alkalmaznak, amelyek a szavazatokat közvetlenül a számítógép memóriájába rögzítik. A választópolgár szavazatait a számítógép tárolhatta, kezdetben például merevlemezen. A rendszert később továbbfejlesztették, modernizálták, és az optikai rendszer mellett használják Washingtonban, New Jerseyben vagy Nevadában is.

 

Az elmúlt évtizedek választásainak lebonyolításánál egyre jelentősebb szerephez jutottak a modern, elektronikus technikai megoldások. Különösen a szoros versenyt hozó – és hetekig tartó bizonytalansághoz vezető – 2000-es amerikai elnökválasztás után kaptak újra lendületet az arról szóló teóriák, amelyek szerint elektronizált körülmények között is könnyen el lehet csalni, illetve tömeges módon manipulálni lehet a nem kis téttel bíró politikai voksolásokat.

 

A „Hogyan lehet meghekkelni egy választást” (New York Times, 2004. január 31.) címen megjelent vélemény arra próbálta felhívni az olvasók véleményét, hogy a szövetségi szinten bevezetett új elektronikus szavazási technológiát fel lehet használni a választások elcsalására. Erre bizonyítékként egy kísérletre hivatkozott annak nyomán, hogy Maryland számítógépes biztonsági céget bízott meg új gépeinek tesztelésével, é shogy ezeknél a teszteknél a fizetett hackereknek egyáltalán nem okozott gondot minél több szavazat „leadása” és az egyes gépek szavazatrögzítési mechanizmusainak manipulálása.

 

A kísérletet leíró tanulmány kiindulópontja, hogy Maryland állam összesen 16 ezer AccuVote-TS szavazógép megvásárlása mellett döntött akkor mindazon kritika ellenére, amelyek szerint ezek az akkoriban nagyon modernnek számító érintőképernyős gépek –mivel nem is hoznak létre semmiféle papír alapú nyilvántartást a voksoláskor leadott szavazatokról – szinte teljesen kiszolgáltatják a szavazási folyamatot a szavazatlopás lehetőségének. A rendszer ugyanis igen sebezhető: Maryland 16 ezer gépének mindegyike azonos érzékelővel rendelkezik két-két érzékeny mechanizmus segítségével, amelyek az összesen 32 ezer kulcs bármelyikével megnyithatók. A kísérlet alapján az egyik biztonsági csapatnak elég könnyen is ment a helyi hardverboltokban a kulcsok másolatának elkészítése.

 

A New York Times 2018-ban közzétett egy videót, amelyen a michigani egyetem informatikusa azt mutatja be hallgatói egy csoportjának, hogyan miként is lehet feltörni és manipulálni a Dominion Voting Systems elektronikus szavazóeszközöket, ezzel a választási csalás ilyesfajta lehetséges módjaira ráirányítva a figyelmet.

 

Egyes vélemények szerint a szavazógépeknél akadtak kisebb zavarok a 2016-os elnökválasztás éjszakáján, míg négy évvel később Trump elnök és mások azt állították, hogy szavazatokat váltottak át a rivális demokrata elnökjelölt, Joe Biden javára. Azonban egyértelmű és közvetlen bizonyítékokat nem találtak arra, hogy a legutóbbi elnökjelölti megmérettetésen – a választást elcsalva – szavazatokat váltottak volna át tömegesen.

 

De mit jelentene ez a gyakorlatban? Lényegében azt – amit a New York Times videója is sugall –, hogy az elegendő informatikai hozzáértéssel rendelkező személy képes lehet bejuttatni a „szükséges” vírust az elektronikus szavazóeszközbe, ahogy valaki megjegyezte: akár egy távoli iroda vagy iskolaterem kényelmes zegzugából is. Ugyanakkor adódik a kérdés, hogy például miként lehetséges elegendő számú szavazólapot is előállítani a rendszer megváltoztatott szavazati számaival összhangban? És hogy miként lehetséges ezeket a lapokat tömegével – és bárki számára észrevétlenül – eljuttatni a szavazatszámláló helyiségekbe, központokba? Ilyen és ehhez hasonló érveket szoktak felhozni a csalásveszélyt emlegetőkkel szemben.

 

Ha tehát hasonló rendszerek épülnek ki Magyarországon, az most még rövidtávon biztosan a választások intaktságának a végét jelentené.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Jakab Péter kilépett a Jobbikból

Gyöngyösi Márton, a Jobbik Elnöke nyílt levélben kérte föl Jakab Pétert a lemondásra. Jakab válaszlevelében úgy fogalmazott: „Ha a nép és a Jobbik között kell választanom, nem kérdés, melyiket választom”.

Zelenszkij kitiltaná az orosz turistákat Európából

Az ukrán humorista-elnök ismét vette magának a bátorságot, hogy megmondja, mi a teendője az európai országoknak.

Filipp: Ez a tél maga lesz a pokol!

Filipp: Ez a tél maga lesz a pokol!

Ez a tél maga lesz a pokol. Igaz, nem meleg lesz, hanem hideg, de legalább sötét is. Meg szenvedős. A benézett szankciós politika hatására Európában az összes grafikon elkezdett függőlegesen felfele emelkedni. Kár, hogy ezek olyan grafikonok, amelyeknél nem célszerű növekedést észlelni. Az infláció az egekben, az üzemanyagárak sosem voltak ilyen magasak, a rezsiköltségekről pedig sírás nélkül beszélni sem lehet. Ilyen körülmények között kisebb csoda, hogy egyáltalán az átlagfogyasztásig meg tudjuk tartani a rezsicsökkentést. De az emberek mintha nem lennének tisztában azzal, hogy mennyire súlyos a helyzet. Az egy dolog, hogy nem tudják majd kifizetni az óriási rezsiszámlákat és az energiacsapda miatt áramszüneteket is kockáztatnak, de mi lesz a gazdasággal? A recesszió elkerülhetetlen. Mi lenne, ha egyszer megérnénk azt, hogy Európa nem világhatalmi erők közé pozicionálja magát, hanem kiáll a saját jól felfogott érdekei mellett? Amíg viszont olyan vezetők állnak az EU élén, akik megelőzni nem tudják a bajt, okozni viszont annál inkább, addig ez csak lázálom marad.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére