Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Mi nem térdelünk

Szentesi Zöldi László

2021.06.10. 14:00

 

Nem térdelünk, mert nincs miért.

Nekünk másféle mítoszaink vannak. És mi legalább még emlékszünk a mítoszainkra és a valódi történelmünkre. Ezek a történetek az adott nemzet kulturális, magatartásbeli szövetét adják, mintát arra nézve, hogyan kell férfiként, nőként, emberként viselkedni.

A magyarok nem térdelnek. Sem a tatár, sem a török, sem a ruszki, sem az osztrák előtt. Lehel vezérre emlékeznek, aki fogságban nem térdelt és nem kért kegyelmet, hanem elkérte egy pillanatra a kürtjét, és úgy megütötte a német császárt, hogy menten elhalálozott. De lássuk a valóságos történelmünket is: gondoljunk az aradi vértanúkra, akik éljen a hazával az ajkukon haltak meg, akik nem rimánkodtak, nem siránkoztak. És az 1956 után kivégzettekre, akik – miközben akasztani vitték őket – azt kiáltották hangosan, hogy cellában raboskodó bajtársaik is hallják: bosszuljatok meg minket! Mi, magyarok így rendeztük be magunknak a világot, és valahogy nem találunk benne helyet amerikai néger bűnözőknek.

A csehek sem térdelnek. Üldögélnek egy jó pilseni mellett, gúnyosan figyelgetik a teljesen megbolondult világot, és tudják, hogy Dub hadnagyok, falánk Balounok, egyéves önkéntes Marekek, Lukáš főhadnagyok és Katz tábori lelkészek népesítik be világunkat. Komplett hülyék, naiv bolondok, gazemberek és megszállottak. És ha már így van, egyszerűen röhögjük ki őket, ahogyan egymást tiporják nagy igyekezetükben, hogy korszerűek és éltanulók legyenek. A csehek így rendezték be maguknak a világot, és valahogy nem találtak benne helyet amerikai néger bűnözőknek.

A lengyelek sem térdelnek. Száz éve múlt, hogy a Visztulánál megmentették Európát a nyugatra törő Vörös Hadseregtől. Most joggal arra gondolhat minden lengyel, hogy ha ők nem küzdenek vitézül, akkor a drága németek, hollandok, belgák, angolok és a mára elhülyült írek már száz évvel ezelőtt is térdelhettek volna. Igaz, nem a saját rögeszméik, hanem a vastag tarkós, csizmás, bunkó komisszárok előtt. A lengyelek így rendezték be maguknak a világot, és valahogy nem találtak benne helyet amerikai néger bűnözőknek.

A szerbek sem térdelnek. Vereséget szenvedtek Rigómezőnél, de egy bátor vitéz, Miloš Obilić előbb megadást színlelt, majd egy mérgezett tőrrel hasba szúrta a török szultánt. Obilić mellesleg a néphit szerint kancatejből nyerte az erejét, az apja pedig sárkány volt. A szerbek így rendezték be maguknak a világot, és valahogy nem találtak benne helyet amerikai néger bűnözőknek.

A horvátok sem térdelnek. Kivívták szabadságukat, és nem szép szóval, hanem fegyverrel. Amikor megtámadták őket, ellenálltak, ahogyan tudtak, majd visszavették megszállt területeiket. Magukkal törődtek, nem a nyugati sajtóval és az óbégató uniós tisztségviselőkkel. Nem mellesleg legutóbb világbajnoki döntőt játszottak, szóval még futballozni is tudnak. De a lényeg: a horvátok is úgy rendezték be maguknak a világot, hogy nem találtak benne helyet amerikai néger bűnözőknek.

Ilyenek vagyunk mi, és rajtunk kívül még a szlovákok, a románok, a bolgárok, a macedónok, a baltiak is ilyenek. Ostoba, érdekvezérelt politikai döntések miatt néha a legyőzöttek arcát mutatjuk, de mindig csak akkor, ha a különféle birodalmak el akarnak nyelni minket. A valódi lényegünk azonban a szabadsághoz való állhatatos ragaszkodás. Ez a közép-kelet európai szellem lényege. Nekünk a szabadság a kokainunk. És ha nem vagyunk szabadok, ha kényszerűen betagozódunk egy-egy birodalom érdekkörébe, alig várjuk, hogy ismét levegőhöz jussunk. Eltelik száz év rabságban? Négyszáz év? A nép a helyén marad, örökíti nemzedékről nemzedékre a mintát, a szabványt, hogy nemzeti alapon, családban, az anyanyelvet és a hitet védelmezve kell és szabad élnünk. A térdelés: nem élet. Rabszolgaerkölcs, önmegalázás, gyáva, férfiatlan tett. Aki térdel, előbb-utóbb megtapasztalja, hogy magyarként, lengyelként, csehként, szerbként, horvátként nem lehet önazonos. A nemzet elveszíti ezeket az embereket: hazát cserélnek, elhúznak nyugatra, elfelejtik anyanyelvüket, vagy itthon lesznek hazátlanok. De a mag, a törzs mégis marad, és új hajtások sarjadnak belőle.

Valójában semmi közünk ahhoz, hogy az egykori gyarmattartók kifosztották a világot, ezért előbb lelkiismeret-furdalásuk támadt, mára pedig lényegében feladtak magukból mindent, ami hajdan naggyá tette őket. Nem értjük a rasszizmust sem, hiszen nálunk nincsenek ázsiai, afrikai százezrek, milliók, akik nem fogadják el az állam törvényeit, ezért a társadalmi vita is értelmetlen a rasszizmusról, ellenrasszizmusról.

Kelet-Közép-Európa népei évszázadokon át gyilkolták, üldözték egymást, kölcsönösen fájdalmat okoztunk másoknak. Nem szükséges testvérré fogadnunk egymást, de az a helyzet, hogy 2021-ben luxus egymásnak mutogatni a sebeinket. Aki ezt teszi, és nem észleli a nyugatról lopakodó új diktatúrát, nemcsak korszerűtlen, hanem ostoba is. Ezért kell az egymást kioltó nacionalizmusok helyett minden erőnkkel belekapaszkodni közös világlátásunkba, abba, aki összeköt bennünket.

Együtt megúszhatjuk a kötelező térdepeltetést. De csak együtt úszhatjuk meg. Európa szegényházából Európa megmentői lehetünk.

Jórészt rajtunk múlik, milyen életet rendezünk be magunknak és utódainknak.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Gyurcsány Ferenc megsemmisült

Gyurcsány Ferenc megsemmisült

Örömmel jelenthetem, Kedves Olvasó, hogy Gyurcsány Ferenc – amint legutóbbi Facebook-bejegyzése árulkodik róla – megsemmisült! A magyar-francia meccs sikerét fogadó zászlólobogtató nemzeti lelkesedést és összefogást látva nem mert ismételten stadionozásba fogni.

A 888 megmondja a tutit: Olaszország–Wales

A 888 megmondja a tutit: Olaszország–Wales

Öt évet kellett várni, de végre itt van, ismét labdarúgó Európa-bajnokságot rendeznek az öreg kontinensen. Európa legjobb csapatai – köztük Magyarország is – egy hónapon keresztül mérik össze tudásukat, de a végén csak egy együttes örülhet. A 888.hu is kiveszi a részét a szurkolásból, a torna ideje alatt mindennap egy slágermeccs győztesét tippeljük meg párokba osztva, nem feltétlenül futballszakmai szempontok alapján. A mai menü: Olaszország–Wales.

Az Eb eddigi legnagyobb meglepetését szerezte a magyar válogatott

Az Eb eddigi legnagyobb meglepetését szerezte a magyar válogatott

Elkápráztatta a futballvilágot a magyar válogatott. Az Európa-bajnokság F csoportjának budapesti, telt házas mérkőzésén 1-1-es döntetlent játszott a világbajnoki címvédő Franciaországgal. A vendégek szerint a nagy meleg mellett a több, mint hatvanezer magyar szurkoló biztatása is hozzájárult a pontvesztésükhöz. A magyar csapat továbi sorsáról a németek elleni meccs dönt.

Szalai Ádám jól érzi magát, visszatért Telkibe

Szalai Ádám, a labdarúgó Európa-bajnokságon társrendező magyar válogatott csapatkapitánya jól érzi magát, és miután a szombati, orvosi vizsgálatok során nem találtak nála problémát, az éjszakát már Telkiben töltötte.

Magyarnak lenni

Magyarnak lenni

Minden nemzetnek kellenek közös pillanatok, amelyek megerősítik a nemzet tagjait, hogy egyazon közösség tagjai. A modernkor kollektív tudatát leginkább a sport tudja erősíteni, azon belül is a labdarúgás.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére